Andrus Raadik: ”Mestaruusliigassa ei tule helppoja voittoja”

Viime vuosituhannen loppupuolella virolaiset lentopalloilijat olivat tuttu näky Georg Ots -laivalla. Rajojen auettua käytännössä sekä etelänaapurin miesten että naisten maajoukkueet rantautuivat Suomeen.

2000-luvun alku oli sitten varsinkin miehissä latvialaisten aikaa, kunnes vahvistuksia alettiin hankkia myös ison valtameren takaa. Tällä kaudella noin puolet Mestaruusliigan ulkomaalaispelaajista on kotoisin Pohjois- tai Etelä-Amerikasta.

avokeel

Kauden 1998-99 liigapelaajaksi valittu Avi Keel toimii nykyään Pärnu VK:n päävalmentajana.

Virolaisten toinen sukupolvi

Muiden muassa Avo Keel, Ain Pork, Kardo Künnap ja Ako Salur olivat aikoinaan kovia nimiä maamme lentopallosarjoissa. Myös kesällä Pärnusta Pielaveden Sampoon siirtynyt Andrus Raadik tietää nämä ”Kalevipojat”, vaikka on pari vuosikymmentä heitä nuorempi.

– Avo Keel on hyvinkin tuttu. Hän nimittäin valmensi minua Pärnussa kaksi edelliskautta, Raadik innostuu.

– Mitään erityisiä neuvoja hän ei kuitenkaan antanut mukaan. Sanoi vain, että tehkää niitä asioita, joita osaatte.

Kolmekymppinen Raadik oli tähän saakka suomalaisille suhteellisen tuntematon lentopalloilija. Koko uransa Pärnu Võrkpalliklubia edustaneelle yleispelaajalle Suomen komennus tuli hieman yllättäen. Päätöstä helpotti passari Martti ”Avon poika” Keelin siirtyminen samaan joukkueeseen.

– En etsinyt pelipaikkaa ulkomailta, mutta tartuin kyllä Sammon tarjoukseen välittömästi. Tällä hetkellä olen tyytyväinen päätökseeni.

parnuvk

Andrus Raadik (1) ja Martti Keel (2) siirtyivät kesällä Virosta Suomeen.

Onnistunut alkukausi

Andrus Raadik on takonut seitsemään liigaottelun 160 pistettä. Alkukauden hyvät otteet ovat olleet hienoinen yllätys myös hänelle itselleen. Virolaispelaaja pitää Mestaruusliigaa tasaisena sarjana Baltian Saja Liigaan verrattuna. Etukäteen helppoja voittoja ei täällä ole olemassa.

– Meillä kärkikolmikko oli hyvä, mutta näiden jälkeen pelejä pystyi voittamaan ”suorin jaloin”. Täällä voit voittaa 3-1 ja hävitä seuraavana päivänä samalla joukkueelle 0-3. Suomessa jokaisesta pisteestä pitää taistella tosissaan, Raadik vertaa.

Ensi syksynä pelattavien EM-kisojen lohkoarvonnan Sammon ykköstykki otti mielenkiinnolla vastaan. Viro pelaa jatkopaikasta Suomea, Puolaa ja Serbiaa vastaan. Maajoukkueleirillä pariin otteeseen ollut Raadik haluaa tällä hetkellä kuitenkin keskittyä vain ja ainoastaan sarjakauteen Suomessa.

– Nyt tehdään töitä Sammon menestymisen eteen. Maajoukkueen otan pohdintaan vastaa keväällä, jos kutsu käy. EM-kisoista on joka tapauksessa tulossa kova lentopallojuhla, jossa jokaisella on ovat mahdollisuutensa. Virolla ja Suomella on innokkaat fanit, joten siitä pelistä tulee lämminhenkinen tapahtuma, kaksi kertaa Viron edustustehtävistä kieltäytynyt Raadik ennakoi.

parnu2014

Pärnun hieno urheiluhalli on toiminut myös Europelien näyttämönä.

Lentopallo on iso asia Savossa

Virolaispelaaja näkee Kuopiossa ja Savossa yleensäkin samoja piirteitä kotikaupunkiinsa Pärnuun verrattuna. Lentopallo on molemmissa suosittu ja seurattu laji.

– LEKA Battle osoitti, että lentopallo on positiivinen asia ja yleinen puheenaihe alueella. Kuopiossa olen saanut kulkea suhteellisen rauhassa, mutta Siilinjärvellä ja Pielavedellä ihmiset tulevat mielellään juttelemaan. Maitokaupassa saan käydä ihan rauhassa, Raadik veistelee.

Yksitoista kautta Viron pääsarjassa pelannut Raadik elää nyt uutta kevättä lentopallourallaan. Lopettaminen ei ole käynyt miehen mielessä – mieluumminkin päinvastoin.

– Tunnen, että olen vuosi vuodelta nuorempi ja parempi. Suhtaudun tällä hetkellä lentopallon intohimoisemmin ja ammattimaisemmin kuin koskaan ennen. Virossa urheilu ei aina ollut tärkein asia elämässäni.

Pienen painostuksen jälkeen virolaisvasara suostuu piipahtamaan ajatuksissaan ensi syksyn EM-kisoissa.

– Voisihan sitä toki Suomelle antaa neniin, jos sellainen mahdollisuus kerran tulee, Raadik virnistää.

Teksti: @HeikkiKiiskinen

Kuvat: CEV