Beach volley: Silmissä siintää Copacabana

Riikka Lehtonen ja Taru Lahti ovat valmistautuneet beach volley -kauteen tulevissa olympiamaisemissa Rio de Janeirossa. Suomalaiskaksikolla riittää tavoiteltavaa, sillä suora kisapaikka on vain kolmen rankingsijoituksen päässä. Kaksikko pääsee tositoimiin keskiviikkona Brasilian Maceiossa alkavassa World Tourin turnauksessa.

Lehtosen ja Lahden olympiaranking on tällä hetkellä 20:s, kun Rioon kelpuutetaan listan 17 parasta paria. Mikäli kisapaikkaa ei irtoa rankingin perusteella, on suomalaisilla vielä parikin takaporttia olemassa. Ensimmäinen niistä on voittaa juhannusviikolla Norjan Stavangerissa pelattava Euroopan olympiakarsintaturnaus eli Continental Cup.

Viimeiset Rion kisaliput jaetaan heinäkuussa Venäjällä. Viiden maanosaturnauksen kakkoset ja kolmoset pelaavat Sotshissa World Cupin, jonka kaksi parasta maata selviytyy olympialaisiin. Kukin maa saa kisoihin kuitenkin maksimissaan vain kaksi paria.

FIVB:n eli Kansainvälisen Lentopalloliiton olympiaranking sulkeutuu 12. päivä kesäkuuta. Ennen sitä on kalenterissa vielä 11 osakilpailua, joista saatavat pisteet ratkaisevat suorat kisapaikat. Suomalaisparin suunnitelmissa on osallistua näistä yhdeksään.

TaruRiikkaSOC

Taru Lahti ja Riikka Lehtonen hakevat paikkaa Rion olympiakisoihin.

Hyviä sijoituksia tarvitaan

Olympiapaikka on Lehtoselle ja Lahdelle täysin realistinen tavoite, mutta vaatii tasaisen kevään ja pienen tason noston viime vuoteen verrattuna. Käytännössä tämä tarkoittaa sijoittumista Openeissa neljän parhaan ja Grand Slameissa kahdeksan parhaan joukkoon.

Suomalaiskaksikon tasaisuutta ja henkistä vahvuutta kuvaa hyvin viime kesän saldo: Lehtonen ja Lahti voittivat FIVB:n World Tourin 12 karsintapelistä peräti 11, jääden siis vain kertaalleen pääsarjan ulkopuolelle. Kauden päätteeksi Taru Lahti sai upean tunnustuksen, kun pelaajat, valmentajat ja muut turnausjärjestäjät äänestivät hänet kauden tulokkaaksi.

Lehtonen ja Lahti ovat leireilleet yhdessä valmentaja Kai Liukkosen kanssa Copacabanalla tammikuun puolivälistä saakka. Vaikka Salmisaaren liikuntakeskuksessa on huippuolosuhteet ympärivuotiseen lajiharjoitteluun, tuo vaihtelevat sääolot oman lisämausteen ja mielekkyyden tekemiseen.

TaruGST2

Taru Lahti – FIVB World Tour Rookie 2015

Tiukka puolen vuoden jakso edessä

Miesten kausi käynnistyi jo viime viikolla Kishin saarella Iranissa. Naisten ensimmäinen turnaus pelataan tällä viikolla Brasilian Maceiossa. Myös kaksi seuraavaa osakilpailua järjestetään elokuun olympiamaisemissa – isäntäkaupunkeina Rio de Janeiro ja Vitoria.

Helmi-maaliskuun kolme ensimmäistä kisaa näyttävät jo suunnan sekä kertovat samalla parien voimasuhteista. Niissä olisi jo hyvä menestyä ja saada pisteitä, jotta ranking nousisi ja arvokkaampiin Grand Slam -turnauksiin irtoaisi suoria pääsarjapaikkoja.

Lehtosella ja Lahdella on rankingin perusteella Maceion avausturnaukseen suora pääsarjapaikka, joten he aloittavat pelinsä keskiviikkona. Faneille.com seuraa tiiviisti suomalaisten matkaa kohti Rioa.

Maceion turnauksen otteluohjelmaan ja tuloksiin pääset tästä linkistä

@HeikkiKiiskinen

Kuvat: FIVB (havainnekuva olympiakisojen beach volley -stadionista Copacabanalla)