Maajoukkueella vuoden mittainen urakka edessä

Maanantaina julkistettu miesten lentopallomaajoukkueen pelaajalista oli mielenkiintoista luettavaa. Varmat poissaolijat olivat jo etukäteen tiedossa, mutta 26 pelaajan joukossa on silti terve kilpailu edustuspaikoista lokakuussa Italiassa ja Bulgariassa pelattaviin EM-kisoihin.

Pitkäaikaiset maajoukkueen tukipilarit passari Mikko Esko ja keskipelaaja Matti Oivanen ovat nyt sivussa. Päätös näyttää ainakin Eskon osalta lopulliselta, joten heidän peräänsä on turha kovin kauan huudella. Päävalmentaja Tuomas Sammelvuon fokus on aina niissä pelaajissa, jotka ovat mukana joukkueessa – ei poissaolijoissa.

Odotettu ilouutinen on Olli Kunnarin paluu maajoukkueeseen. Vammalan Lentopallon yleispelaaja veti kesän ajan happea ja on jälleen valmis tositoimiin. Kunnari oli viime vuoden MM-kisoissa Suomen ”ykkösäijä”, joka tuo tarvittavaa rauhallisuutta ja kokemusta kentälle. Muita paluumuuttajia listoilla ovat Matti Hietanen, Mikko Oivanen ja Pasi Hyvärinen.

Sen sijaan libero Jesse Mäntylä on SSS:n mukaan kieltäytynyt edustustehtävistä. Mielenkiintoista on sitten nähdä, minkälaiselle kokoonpanolla syksyn ensimmäinen leiritys aloitetaan.

TuomasSammelvuo

Määritteleekö terveystilanne menestyksen?

Kevään ja kesän aikana ovat Jukka Lehtonen, Eemeli Kouki ja Niklas Seppänen olleet erilaisten vaivojen vuoksi sivussa maajoukkueesta. Tämä on antanut mainioita näytön paikkoja Sauli Sinkkoselle, Elviss Krastinsille ja Tomi Rumpuselle.

Maailmanliigan pelit osoittivat, että Euroopan taso on nousussa, eikä kakkosmiehistöllä kannata menestystä odottaa. Lasaretti on saatava ensin tyhjäksi, sillä Suomen kokoisella maalla ei ole liikaa kansainvälisen tason pelaajia. Asenteesta ja sitoutumisesta ei Sammelvuon joukkueella tekeminen jää varmasti kiinni. Tällä hetkellä myös joukkueen terveystilanne on huomattavasti parempi kuin alkukesällä.

Maajoukkue kokoontuu Kuortaneelle elokuun lopussa, jolloin alkaa kuusi viikkoa kestävä EM-leiritys. Syyskuun puolivälissä on ohjelmassa harjoitusmaaottelut Saksaa vastaan. Lokakuun 9. päivä alkavien EM-kisojen kivikovassa alkulohkossa Suomi kohtaa peräkkäisinä päivinä Venäjän, Serbian ja Slovakian. EM-kisojen lopullinen 14 pelaajan kokoonpano selviää vasta kisojen aattopäivinä.

Urakka ei kuitenkaan pääty vielä EM-kisoihin, vaan jatkuu jo ensi vuoden alussa olympiakarsinnoilla. Rion unelma siintää edelleen kirkkaana horisontissa.

SinkkonenRumpunen_FIVB

Maajoukkueen 26 pelaajan EM-ryhmä

Passarit: Eemi Tervaportti, Ville Juntura, Petteri Penttinen, Kasper Vuorinen, Akseli Lankinen

Yleispelaajat: Olli Kunnari, Antti Siltala, Niklas Seppänen, Eemeli Kouki, Elviss Krastins, Tomi Rumpunen, Matti Hietanen, Urpo Sivula

Hakkurit: Lelu Ojansivu, Mikko Oivanen, Karl Külaots

Keskipelaajat: Konstantin Shumov, Jukka Lehtonen, Sauli Sinkkonen, Markus Kaurto, Tommi Siirilä, Miki Jauhiainen, Tuomas Koppanen

Liberot: Lauri Kerminen, Pasi Hyvärinen, Aleksi Mutka

Ohjelma syksyllä 2015

• 24. elokuuta leiritys alkaa Kuortaneella
• 18.-19. syyskuuta harjoitusmaaottelut Saksaa vastaan Salossa
• 9.-18. lokakuuta EM-kisat Italiassa (alkulohko) ja Bulgariassa (jatkopelit)

Faneille.com seuraa tiiviisti ”äijien” matkaa kohti EM-kisoja ja Rion olympiaunelmaa.

Kuvat: FIVB

@HeikkiKiiskinen