Beach volley: Ulkomailta vauhtia tärkeään kauteen

Riikka Lehtosella ja Taru Lahdella on seuraavan reilun vuoden jaksolle selkeä tavoite – harjoitella ja pelata niin hyvin, että paikka Rio de Janeiroon saavutetaan. Olympiakisoissa olisi tarkoitus myös menestyä.

Huhtikuun lopussa Kiinassa alkavaan kilpailukauteen kaksikko valmistautui kuukauden mittaisella Etelä-Afrikan leirillä, joka ei alussa sujunut ihan kommelluksitta.

– Alkudramatiikka oli hieman hämmentävää. Saavuimme tänne juuri, kun Kapkaupungissa oli meneillään maastopalo. Se ylettyikin lähelle meidän majapaikkaamme Hout Baytä. Jouduimme evakkoon heti toiseksi yöksi, mutta tämäkään ei häirinnyt treenaamista, Lehtonen kertoo.

rsa2015b

Harjoitusleirillä oli koko ajan mukana myös päävalmentaja Kai Liukkonen. Kaksi ensimmäistä viikkoa suomalaiset treenailivat yhdessä tshekkiläisparin Martina Bonnerová – Barbora Hermannová kanssa. Loppuajaksi seuraan liittyi viime kaudella nuorten olympialaisissa neljänneksi Miro Määttäsen kanssa sijoittunut Santeri Siren.

– Olosuhteet olivat erinomaiset. Lajitreenit pidimme suurimmaksi osaksi Clifton Beachillä, punttitreenit Virgin Activella, Green Pointissa. Punttisalin yhteydestä löytyi myös biitsikenttä, jossa hiottiin tekniikkaa punttitreenin päälle, lentopallosta beach volleyhin vaihtanut Lehtonen kertoo.

rsa2015c

Aurinko, tuuli ja vesisade kuuluvat olennaisena osana lajiin

Normaalisti Lehtosen ja Lahden talviharjoituspaikkana toimii Salmisaaren biitsihalli Helsingissä. Sisäharjoittelussa ei kuitenkaan pystytä ottamaan huomioon auringon, tuulen ja jopa mahdollisen vesisateen vaikutusta peliin. Niinpä luonnonmukaisempia olosuhteita on talvella haettava toiselta pallonpuoliskolta.

Suomalaisjoukkue pitää Etelä-Afrikan leiriä erittäin onnistuneena. Harjoitusten pääpaino oli pallokontrollissa ja fyysisten ominaisuuksien kehittämisessä.

– Pääsimme paljon pallon kanssa tekemisiin, mikä on meille erittäin tärkeää. Siinä ohessa tietenkin teimme myös kovaa fysiikkaharjoitusta. Nautimme joka hetkestä ja pidimme ilmapiirin positiivisena. Tämä edesauttoikin leirin onnistumista.

Myös Kai Liukkosen mielestä jakso oli tärkeä välietappi tulevaan kauteen. Päävalmentaja kehuukin valmennettaviensa asennetta harjoitteluun.

– Pääsimme harjoittelemaan ilman häiriötekijöitä. Uskon tämän ajanjakson olevan tärkeä kohti huhtikuussa alkavaa olympiakarsintaa. Olen erittäin tyytyväinen näiden urheilijoiden tekemisiin.

rsa2015d

Kausi alkaa Kiinasta ja sisältää parikymmentä turnausta ympäri maailmaa

Suomalaisparien kausi alkaa 22. huhtikuuta FIVB Open -turnauksella Kiinan Fuzhoussa. Lehtosella ja Lahdella on turnauksessa viime kauden hyvien esitysten johdosta suora pääsarjapaikka. Ranskassa kauteensa valmistautuneet Emilia ja Erika Nyström aloittavat Kiinan turnauksen karsinnoista.

Euroopan olympiakarsintaturnaus eli Continental Cup järjestetään toukokuun alussa Kyproksella, jossa mukana ovat myös suomalaiset miesparit Timo Haavisto – Toni Vahela ja Jyrki Nurminen – Pekka Piippo. Miehet valmistautuvat Kyproksen turnaukseen huhtikuun lopun omatoimileirillä Turkissa.

Faneille.com seuraa tiiviisti suomalaispelaajien matkaa kohti Rio de Janeiron unelmaa.

Nelonen Pro ja Ruutu+Pro näyttävät kauden aikana parhaat palat FIVB:n World Tourilta.

Kuvat: beachvolleyteam.fi

@HeikkiKiiskinen