Kari Raatikainen haluaa menestystä myös europeleistä

Naislentopallossa salolainen LP Viesti on noussut maamme ylivoimaisimmaksi seurajoukkueeksi. Yli sadan ottelun voittoputki kotimaan kentillä, seitsemän peräkkäistä Suomen mestaruutta, kahdeksan Suomen cupin voittoa ja kunniakas esiintyminen ensimmäisenä suomalaisjoukkueena lentopallon Mestarien liigassa ovat meriittejä, joille on vaikea löytää vertaista.

LP Viesti käytti tilaisuuden hyväksi, kun miesten pääsarjatason lentopallotoiminta hiipui Salossa. Määrätietoinen ja pitkäjänteinen työ sekä vahva yhteisöllisyys ovat muokanneet Viestistä kansainvälisen tason organisaation. Yksi urheilullisen menestyksen kulmakivistä on joukkueen nykyinen päävalmentaja Kari Raatikainen.

– Kyllä tämä on unelmapaikka, kun puhutaan suomalaisesta seurajoukkuevalmennuksesta. Urheilu on ollut aina lähellä sydäntäni ja työni puolesta olen kannustanut ihmisiä liikkumaan, kertoo lääkintävahtimestarin työstä virkavapaalla oleva Raatikainen.

KariRaatikainen3_CEV

Kalakukkona naisten joukkueessa

Savolaislähtöisen urheiluhullun puheesta on edelleen havaittavissa leppoisia synnyinseudun piirteitä, vaikka muuttoauto on ollut tuttu näky Raatikaisten pihalla vuosituhannen alkupuolelta saakka.

– Pielaveden Sampo ja savolaisuus on minussa ja pysyy. Siellä olen aloittanut valmennuksen, Raatikainen kertoo ylpeänä.

Oman kuntoilunsa kautta myös kestävyyslajeihin, lähinnä hiihtoon ja soutuun, perehtynyt valmentaja pyrkii pysymään ajan hermolla nykylentopallossakin.

– Muutoksen tuulet puhaltavat myös omassa tekemisessäni. Haen keväällä oppia myös miesten maajoukkueesta Kuortaneelta.

Neljännen kauden LP viestin päävalmentajana aloittava Raatikainen tietää, mistä puhuu. Hän on soutanut Sulkavan läpi 27 kertaa ja palkintokaapista löytyy kolmisenkymmentä saman lajin SM-mitalia.

– Ennen mottoni oli: ”Kun tekee paljon, osa menee väkisinkin oikein.” Tätä metodia on kuitenkin pitänyt jonkin verran muuttaa, 54-vuotias Raatikainen naurahtaa.

– Kuntoilu on minulle henkireikä ja elämäntapa.

Naisten valmentaminen miehiä kokonaisvaltaisempaa

Lentopallo on selkeisiin rooleihin perustuva laji, jossa joukkueen menestyminen perustuu yksilöiden taitoon ja yhteisen taktiikan kurinalaiseen noudattamiseen. Tämän Raatikainen on myös mielestään hyvin sisäistänyt.

– Valmennusfilosofiani on ”yksilö joukkueessa”, jossa valmentajaa ei nosteta jalustalle, vaan hän on joukkueen sisällä. En myöskään halua asettaa rajoja naisten fyysisille ominaisuuksille.

Pitkän valmentajauransa aikana Kari Raatikainen on huomannut selviä eroja naisten ja miesten valmennuksessa. Naisjoukkueessa valmentaminen on huomattavasti miehiä kokonaisvaltaisempaa.

– Pelaajan kuunteleminen on erittäin tärkeää. Naisilla myös tunneskaala on paljon laajempi. Miehillä vastaavasti urheilun ja siviilielämän raja on selkeämpi.

– Naiset ovat tunnollisempia harjoittelijoita ja joukkue on yleensä muutenkin tiiviimpi. Toisaalta he eivät sano asioita suoraan, vaan kapteeni tai joukkueenjohtaja toimii tietynlaisena linkkinä, Raatikainen toteaa.

Salolaisvalmentaja ei suostu enemmälti avaamaan joukkueensa pukukopin ovea, mutta vihjailee kielenkäytön olevan siellä vähintään miesjoukkueiden tasoa.

– Huhhuh! Moni saattaisi säikähtää meidänkin tyttöjen juttuja. Ne ovat kuitenkin joukkueen omia salaisuuksia ja pysyvät tiukasti pukukopin sisäpuolella.

KariRaatikainen2_CEV

Europelit mukava lisämauste kauteen

Mestarien liigan ottelut kasvattivat LP Viestiä* myös organisaationa todella paljon. Seura täytti kaikki Euroopan Lentopalloliiton vaativat kriteerit ottelutapahtumien suhteen vähintäänkin sataprosenttisesti.

– Europeliviikot elettiin todellista ammattilaisten elämää. Vieraspelimatkoille lähdettiin maanantaina ja kotiin palattiin torstaina. Kaiken aisti myös joukkueesta. Valmistautuminen oli huolellista ja sisäinen vaatimustaso oli todella korkealla, Raatikainen muistelee.

Eniten perusluonteeltaan rauhallinen valmentaja harmittelee jälkeenpäin vaisua menestystä eurokentillä.

– Joukkue, minut mukaan lukien, yllätettiin kyllä kentällä useasti niin sanotusti housut kintuissa. Emme olleet valmiita reagoimaan tilanteisiin pelin aikana.

”Pelkkä hieno kokemus europeleistä ei enää jatkossa saa riittää”

Kaikki lohkovaiheen ottelunsa Mestarien liigassa hävinnyt LP Viesti tarvitsee tulevaisuudessa kovempaa vastusta kotimaasta sekä hyvätasoisia harjoitusotteluita ulkomailta. Salolaisjoukkue kärsi päättyneellä kaudella vain yhden tappion kotoisessa Mestaruusliigassa. Siitäkin ottelusta Raatikainen oli poissa henkilökohtaisten syiden vuoksi.

– Ei ole kenenkään etu, että yksi joukkue pärjää ja voittaa aina, Raatikainen toteaa.

– Naisten maajoukkueen hiljaiselon vuoksi edustimme europeleissä ylpeinä Suomea, vaikka meillä on useita ulkomaalaispelaajia. Olisin halunnut pelipaitoihimme myös Suomen lipun, mutta se ei valitettavasti onnistunut.

Kari Raatikainen elää nyt unelmaansa lentopallovalmentajana Suomessa. Pelkkä menestyminen kotimaassa ei kuitenkaan saa enää kokenutta ammattivalmentajaa syttymään. Muita ilonaiheita löytyy päivittäin.

– Juuri viime viikolla tokaisin vaimolle hyvin sujuneiden treenien jälkeen, että ”tämä on minun työni”.

LP Viesti harkitsee villin kortin hakemista Mestarien liigaan myös ensi kaudeksi. Kari Raatikainen valittiin naisten maajoukkueen valmennustehtäviin heinäkuussa Etelä-Korean Gwangjussa pidettäviin universiadeihin.

*LP Viesti pelasi Mestarien liigassa nimellä LP Salo.

@HeikkiKiiskinen

Kuvat: CEV