Lauri Hakala: ”Haluan olla tänään vähän parempi kuin eilen”

Lentopallovalmentaja Lauri Hakalalla ovat tavoitteet olleet aina korkealla. Pieksämäen Tsempin kasvatin ympyrä sulkeutui viime kesänä, kun hän palasi ”maailmanympärimatkaltaan” takaisin Suomeen ja kuopiolaisen LEKA Volleyn peräsimeen.

– Olin ollut Suomesta pois yhtäjaksoisesti kymmenen vuoden ajan. Aloin pikku hiljaa kaivata jo takaisin, Hakala kertoo.

– Pieksämäen Tsempin, Savon maakunnan ja nyt LEKA Volleyn keltamustat värit ovat syvällä minussa.

Lauri Hakala ammensi nuoruudessaan lentopallo-oppia pelivideoiden avulla. Myös omien otteluiden editointi kuului intohimoisesti asiaan suhtautuvan urheilijan harrastuksiin. Yksi VHS-kasetti muutti kuitenkin miehen elämän totaalisesti. Havaijin yliopistoon lähetetty tallenne takasi Hakalalle opiskelu- ja pelipaikan unelmaympäristössä.

Suomi, Saksa, Yhdysvallat, Sveitsi, Belgia, Venäjä, Slovenia

Pelaajana Hakalan tie kävi Saksan ja Napapiirin Pallokettujen kautta Havaijille, jossa hän vietti kolme kautta. Pelit jatkuivat vielä Sveitsissä ja Belgiassa sekä kotimaan kentillä Tampereen Isku-Volleyssa ja Lentopalloseura Ettassa. Vaikeat polvivammat päättivät kuitenkin kovakätisen yleispelaajan uran jo 28-vuotiaana.

– Aloin keskittyä valmennukseen jo tätä ennen. Polviani on operoitu kahdeksan kertaa, joten vaihtoehtoja ei oikein ollut, toteaa beach volleyn kuusinkertainen SM-mitalisti.

Lauri Hakalaa voidaan pitää melkoisena maailmankansalaisena. Valmentajakokemusta hänelle on kertynyt myös Mestarien liigasta ja USA:n yliopistosarjasta. Veljeskolmikon vanhin painos on toiminut nimittäin apuvalmentajana Pepperdinen yliopistossa Yhdysvalloissa, Dynamo Kazanin naisjoukkueessa Venäjällä ja ACH Ljubljanan miesjoukkueessa Sloveniassa.

– Nyt on kuitenkin aika olla hetki paikallaan. Kuopio tarjoaa tähän erinomaiset mahdollisuudet, Hakala pohtii.

Periaatteet ja arvot tärkeitä asioita valmennuksessa

Pitkään Yhdysvalloissa asunut Hakala vannoo amerikkalaisen valmennusfilosofian nimeen.

– Omassa valmentamisessa sovellan paljon tutkittua tietoa ja faktoja. Tärkeimpänä voisi mainita motoriikan ja sen liittämisen taitojen opetteluun.

– Toki slaavilaisista maista olen oppinut paljon erilaisiin kulttuureihin liittyviä asioita, kertoo neljää vierasta kieltä puhuva savolaisvalmentaja.

Lauri Hakala pitää Mestaruusliigan valmennuksen tasoa varsin hyvänä. Tietoa jaetaan kaikille halukkaille avoimesti.

– Uusia nuoria valmentajia on tullut hienosti mukaan. Maajoukkueen menestys on varmasti auttanut tässäkin asiassa.

LEKA Volleyn päävalmentaja haluaa edetä urallaan, mutta maltillisesti. Tavoitteet ovat edelleen korkealla.

– Haluan kehittyä systemaattisesti omien periaatteideni ja arvojeni mukaan. Tavoitteenani on valmentaa vielä joskus olympialaisissa.

Nämä kaksi lausetta kertovat paljon Lauri Hakalan asenteesta valmennukseen ja urheiluun.

LEKA Volleyn tulokaskausi päättyi keskiviikkona, kun se hävisi Mestaruusliigan puolivälierissä Kokkolan Tiikereille.

Kuva: LEKA Volley