Maajoukkueella katse tulevaisuuteen

Miesten lentopallomaajoukkueen tie Rio de Janeiron olympialaisiin katkesi viikko sitten Berliinin karsintaturnaukseen. Katseet on jo suunnattu seuraavaan olympiadiin.

Suomi ei varsinaisesti epäonnistunut olympiaprojektissa – ennemminkin Euroopan kova taso sekä eri maanosien tasapuolinen kohtelu veivät ”äijiltä” viimeiset mahdollisuudet jättipottiin.

– Berliinin karsintaturnaus ja varsinkin viimeinen peli Ranskaa vastaan antoivat kyllä uskoa koko joukkueelle. Kuulumme näihin karkeloihin, totesi päävalmentaja Tuomas Sammelvuo.

Fakta, että Suomi ei pelaa Rion olympialaisissa, on pakko hyväksyä. Nyt pystytään keskittymään täysillä kesän Maailmanliigaan sekä syyskuun EM-karsintoihin.

– Tällä tasolla pysyminen jatkossakin on erittäin kova haaste, Sammelvuo myöntää.

finrus3

Maajoukkue karsii syyskuussa vuoden 2017 EM-kisoihin.

Elämyksiä kansalle

Päävalmentaja näkee maajoukkueen roolin erittäin tärkeänä osana suomalaista urheiluelämää sekä fanikulttuuria.

– Ihmiset kokevat olevansa mukana jossain itseään suuremmassa ilmiössä. Niitä fiiliksiä haluamme tarjota jatkossakin. Pelkkä yksittäisen ottelun tai turnauksen lopputulos ei pelkästään määrittele meidän onnistumista, Sammelvuo pohtii.

Lentopallomaajoukkue haluaa olla esimerkkinä muille lajeille. Pienestä maasta on mahdollista nousta kansainväliselle huipulle.

– Tulokset ovat kuitenkin aina seurausta jostakin, yleensä päivittäisestä tekemisestä.

Jonkinlaista vaihtuvuutta joukkueeseen on varmasti tulossa, vaikka uusia pelaajia ajettiin sisään jo viime kesän aikana. Neljän ja puolen vuoden aikana voi tapahtua paljon, mutta yhtään potentiaalista lupausta ei pienellä maalla ole varaa menettää.

– Toivon, että tuoreimmilla pelaajilla syttyy viimeistään nyt todellinen intohimo kehittää itseään joka päivä, Sammelvuo sanoo.

finfanteam

Suomi-fanit ovat tuttu näky lentopallon arvoturnausten katsomoissa.

Ulkomaille seuravalmentajaksi?

Maajoukkuepelaajat palaavat seuroihinsa kevääksi. Tuomas Sammelvuon nelivuotinen jatkosopimus maajoukkueen kanssa mahdollistaa jatkossa työt myös seuravalmentajana.

– Uskon, että toimiminen talven aikana erilaisten ihmisten kanssa uudessa ympäristössä kehittää myös minua, Sammelvuo perustelee.

– Toisaalta minun ei ole pakko lähteä mihinkään. Tykkään olla Suomen Lentopalloliitossa töissä.

Sammelvuo ei mielellään puhu murroksesta tai sukupolvenvaihdoksesta, mutta löytää runkomiesten viime hetken poisjäänneille loogisen selityksen.

– Kaikki lähtee pelaajien omasta halusta olla maajoukkueessa. Intohimoa ja paloa tarvitaan. Useat pelaajat ovat silti tehneet vuosien varrella hienon työn joukkueen eteen, Sammelvuo kiittelee.

Tulevaisuudessa kokeneimman, ennen kaikkea parhaan, kaluston motivointi Suomi-paitaan on menestymisen kannalta elintärkeää.

Tärkeitä välietappeja

Seuraavan olympiadin aikana on useita suuria välietappeja, joista tärkeimpinä kahdet EM-kisat sekä vuoden 2018 MM-kisat. Selviytymällä näihin ollaan varmasti myös lähempänä seuraavaa olympiaunelmaa. Suomen Lentopalloliitto on ilmoittanut hakevansa vuoden 2019 EM-kisoja.

sammelvuo

Tuomas Sammelvuo jatkaa maajoukkueen päävalmentajana ainakin vuoteen 2020 saakka.

Miesten lentopallon tulevia arvokisoja

  • 2016 Olympiakisat, Brasilia
  • 2017 EM-kisat, Puola
  • 2018 MM-kisat, Italia ja Bulgaria
  • 2019 EM-kisat
  • 2020 Olympiakisat, Japani

@HeikkiKiiskinen

Kuvat: CEV