Mitä tapahtui VaLePa – Hurrikaani -ottelussa?

Miesten lentopallon Suomen Cupin välieräottelusta VaLePa Sastamala – Hurrikaani-Loimaa ei tunnetta puuttunut. Ottelun ratkaisuhetkien tapahtumat jäivät monelle kuitenkin epäselviksi. Faneille.com selvitti ottelupöytäkirjan (tulospalvelussa Scoresheet) ja YLE Areenan (linkki avautuu uuteen välilehteen) tallenteen avulla, mitä välierän viidennessä erässä oikein tapahtui.

Tarkoituksena ei ole ottaa kantaa tuomarien toimintaan, vaan selventää katsojille lentopallon sanktiokäytäntöä.

VaLePa – Hurrikaani 5. erä

Tilanne 5-5 (kohdasta 1.20.30 eteenpäin)

Hurrikaanin (joukkue B) passari Harrison Peacock (11) voittaa ”painopallon”, mutta päätuomari Kenneth Aro katsoo hänen pelanneen palloa verkon väärältä puolelta ennen VaLePan torjujia – piste VaLePalle ja tilanteeksi 6-5. Peacockille protestoinnista keltainen kortti (W=warning), josta ei tule pistettä vastustajalle. Matti Oivanen (15) jatkaa protestointia ja saa punaisen kortin (P=penalty), josta piste VaLePalle – tilanteeksi 7-5.

Ote VaLePa (A) – Hurrikaani (B) -välierän ottelupöytäkirjasta, tässä Hurrikaanin pisteet ensin mainittu.

Tilanne 8-7 (kohdasta 1.24.40 eteenpäin)

Hurrikaani torjuu Olli Kunnarin hyökkäyksen ja päätuomari Aro näyttää tästä kertaalleen jo pistettä Hurrikaanille. VaLePan kapteeni Mikko Eskon mielestä Hurrikaanin torjunta oli verkossa ennen kuin pallo kosketti lattiaa ja hän käy huomauttamassa tästä verkkotuomari Arto Murolle. Päätuomari kutsuu verkkotuomarin luoksensa ja lyhyen keskustelun jälkeen tämä muuttaa antamansa tuomion – piste VaLePalle ja tilanteeksi 9-7.

Tilanne 11-9 (kohdasta 1.27.30 eteenpäin)

VaLePan Timo Jokinen torjuu Hurrikaanin Mikko Oivasen hyökkäyksen ja on hidastuksen mukaan verkossa sen jälkeen, kun pallo on jo koskettanut lattiaa – piste VaLePalle ja tilanteeksi 12-9. Hurrikaanin valmentaja Lauri Rantanen (C=coach) protestoi voimakkaasti tuomiota ja saa (aikalisän jälkeen) keltaisen ja punaisen kortin yhdessä, minkä seurauksena hänet poistetaan erästä ns. rangaistuspenkille (E=expulsion). Rantanen jatkaa protestointiaan ja hänet poistetaan ottelusta (D=disqualification). Sanktioista ei tule lisäpisteitä VaLePalle.

Sääntöjen mukaan erästä – tai ottelusta poistaminen loukkaavan (tai väkivaltaisen) käytöksen vuoksi eivät siis edellytä aikaisempaa rangaistusta. Lentopallossa vain kapteenilla on oikeus puhutella erotuomareita.

VaLePa Sastamala voitti lopulta viidennen erän 15–10 ja eteni Suomen Cupin loppuotteluun, jossa se kaatoi sunnuntaina Sampo Volleyn erin 3-1.

Yhteenveto lentopallon käytösrikkeistä ja korttien käyttö

  • Varoitus: ei rangaistusta -vaihe 1: suullinen varoitus – vaihe 2: merkkinä keltainen kortti (=EI pistettä vastustajalle)
  • Rangaistus: rangaistaan – merkkinä punainen kortti (=piste vastustajalle)
  • Erästä poistaminen: rangaistaan – merkkinä punainen + keltainen kortti yhdessä (=EI pistettä vastustajalle)
  • Ottelusta poistaminen: rangaistaan – punainen + keltainen kortti erikseen (=EI pistettä vastustajalle)

Lisätietoja lentopallon kansainvälisistä säännöistä, kohdat 20 ja 21.

Teksti: @HeikkiKiiskinen

Kuva: YLE Areena