Urpo Sivula elää uutta kevättä

Lentopalloilija Urpo Sivulan ura on ollut vaakalaudalla pariinkin otteeseen. Kesällä 2012 Brasiliassa kesken Maailmanliigan pelien Sivulalla todettiin diabetes, josta kuntoutuminen otti oman aikansa.

EM-kisoissa kolme vuotta myöhemmin petti akillesjänne. Leikkaus ja uusi kuntoutusjakso piti Sivulan poissa pelikentiltä koko viime kauden ajan. Nyt vaikeudet on voitettu ja Sivula elää urallaan uutta kevättä.

– Olihan se kova paikka, kun sain tietää joutuvani akillesjänneleikkaukseen. Kausi oli ohi käytännössä jo lokakuussa. Viikon kuluttua oli kuitenkin jo selvää, että eihän tässä muu auta kuin kuntouttaa ja mennä kohti tulevaa, Sivula muistelee.

Urpo Sivula on pelannut miesten maajoukkueessa vuodesta 2006 lähtien. Viime kesänä miehellä oli aikaa pohtia hieman syvällisemmin huippu-urheilua ja etenkin terveyden merkitystä.

– Akillesjännevamma vahvisti minulle sen, kuinka paljon tykkään tästä lajista. Töitä on tehtävä koko ajan – terveyden merkityksen huomaa yleensä vasta sitten, kun sen menettää.

Urpo Sivula kertoo Brasilian Maailmanliigareissusta kirjassa ”Urheilijan Taivas + Helvetti”

Tavoitteet ihan muilla kentillä

Maaliskuussa 29 vuotta täyttävä pallontappaja on pelannut kotimaan lisäksi ammattilaisena Turkissa, Italiassa ja Saksassa. Kolmen Mestaruusliigassa vietetyn kauden jälkeen ajatukset on jälleen suunnattu Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Fyysisesti olen nyt paremmassa kunnossa kuin ennen loukkaantumista, mutta seitsemän kuukautta ilman kunnollisia palloharjoituksia näkyy vielä pelituntumassa. Tavoitteet ovat joka tapauksessa ihan muilla kentillä.

Näytönpaikkoja Sivulalle on varmasti luvassa. Niistä seuraava on jo tänään, kun VaLePa kohtaa CEV Cupin vierasottelussa italialaisen Diatec Trentinon. Ensimmäisestä osaottelusta jäi sen verran hampaankoloon, että Sivula lupaa ”Mikasalle” illalla kovaa kyytiä.

– Kotona taisteltiin kaksi erää hyvin, eikä mitään ole vielä hävitty. Loppujen lopuksi homma jäi omasta pelistä kiinni, Sivula sanoo.

VaLePa haastaa keskiviikkona Olli Kunnarin (13), Mikko Eskon (7) ja Urpo Sivulan (2) johdolla Diatec Trentinon.

Maajoukkue kiinnostaa

Tammikuussa VaLePa hoiteli Suomen Cupin pokaalin tyylikkäästi kotiin. Joukkue etenee kohti kevättä tavoite kerrallaan. Europelien jälkeen on ohjelmassa vielä Mestaruusliigan pudotuspelit sekä todennäköiset mitalikamppailut. Kevään ja kesän kalenteriin Sivula on varannut tyhjää tilaa maajoukkuetta ajatellen.

– Lähden mielelläni mukaan maajoukkueeseen, jos minun jeesiä siellä tarvitaan, Sivula muotoilee.

Europelien ohella myös maajoukkue on tietynlainen näyteikkuna ulkomaiden kentille pyrittäessä. Kansainvälisistä peleistä Sivula ei suostu kuitenkaan ottamaan erityisiä paineita.

– Täytyy tehdä hommia kunnolla ja luottaa siihen, että kelpaa vielä muuallekin.

Sivula on pelannut VaLePassa käytännössä koko kauden hakkurin tontilla. Myös yleispelaajan hommat kiinnostavat, mikäli joukkueen etu sitä vaatii.

– Kyllä se hiha vielä oikenee, joten olen valmis pelaamaan myös yleispelaajana. Maajoukkueessa isojen maiden kaatamiseen tarvitaan joka tapauksessa parhaat miehet kentälle. Minulle sopii kumpi rooli tahansa, Sivula heittää.

Urpo Sivula (10) pelasi edellisen ottelunsa maajoukkueessa vuoden 2015 EM-kisoissa Italiaa vastaan.

Uran huippu vielä edessä

Tarkempia tavoitteita Sivula ei ole uralleen määritellyt, mutta lupaa pelata niin kauan kuin se tuntuu mielekkäältä. Uran viimeinen pallo lyödään lattiaan kuitenkin aikaisintaan viiden tai kuuden vuoden kuluttua.

– Jäähdyttelyhommia en ole ajatellut. Jos pelaaminen tuntuu hyvältä, sitä voi jatkaa vaikka nelikymppiseksi.

VaLePa Sastamala kohtaa keskiviikkona klo 21.30 CEV Cupin neljännesvälierien vierasottelussa Diatec Trentinon. Italialaisjoukkue voitti ensimmäisen osaottelun 3-0, joten jatkopaikka vaatisi VaLePan 3-0 – tai 3-1 -voiton lisäksi ns. kultaisen erän voiton. Liveseurantaan pääset tästä linkistä.

Teksti: @HeikkiKiiskinen

Kuvat: CEV