Futsal Final Four -turnauksella potentiaalia vaikka mihin

Futsal Final Four on Futsal-liigaseurat Ry:n järjestämä turnausmuoto, joka pelataan kauden puolessavälissä. Mukaan pääsee sarjan kolme parasta seuraa ja turnausta isännöivä joukkue.

Turnaus järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa ja mukana olivat SoVo, Sievi Futsal, Leijona Futsal ja järjestävä seura Ilves FS. Final four -turnauksen tarkoituksena on tuoda futsalia enemmän urheilukansan tietoisuuteen ja saada kovatasoinen turnaus sarjan puoleenväliin. Mallia on otettu Euroopan suurista sarjoista. Turnauksen on tarkoitus olla jokavuotinen tapatuma.

– Kokonaisvaltaisesti turnaus meni todella hyvin. Se sai valtavan hienon vastaanoton ja joka puolelta on tullut positiivista palautetta, totesi Futsal-liigaseurat Ry:n toiminnanjohtaja Ilkka Koskinen.

– Järjestelyt menivät kaikin puolin hyvin. Olemme aloittaneet jo ensi vuoden turnauksen järjestämisen.

Jatkossa turnausisäntänä toimii hallitseva mestari. Ensi vuonna siis Someron Voima. Ottelut tullaan pelaamaan todennäköisesti Loimaalla tai Salossa, koska Somerolla ei ole televisiokuvaamisen mahdollisuutta.

– Menemme sen ehdoilla, joka tapahtuman kuvauksen järjestää, Koskinen toteaa.

– Yleisömäärä oli noin 200–300 henkilöä. Emme päässeet ihan tavoitteeseen, mutta varmaan turnauksen uutuus rajoitti vähän, hän jatkaa.

Koskisen mukaan markkinointi aloitetaan nyt jo hyvissä ajoin. Myös televisiomainonta on harkinnassa. Tapahtuma sujui kuitenkin pääasiassa todella hyvin ja erityisesti finaalin järjestelyihin toiminnanjohtaja ja liigaseurat Ry:n jäsenet olivat tyytyväisiä.

– Hirveästi parantamisen varaa ei jäänyt. Toki koko konsepti tulee laajenemaan entisestään ensi vuodelle. Myös alasarjaseurojen mukaan pääsemistä mietitään.

– Tämä turnaus tuo hyvän valopilkun kauden puoliväliin. Meillä on vuoden synkin aika ja raskas kausi puolessa välissä. Tämä väli sopi Ylellekin hyvin.

Koskinen kehuu tapahtuman puitteita. Tesoman halliin mahtui hyvin yleisöä ja pelit olivat kovatasoisia. Maaleja tuli otteluissa paljon ja yllätyksiä ei puuttunut. SoVo on sarjassa viidentenä kaikkien muiden Final four -turnauksen osallistujien takana, mutta se onnistui kuitenkin hoitamaan turnauksen nimiinsä. Palkintona oli 2000 euroa ja ensi vuoden turnauksen kisaisännyys.

Ilves FS-joukkueen managerina toimiva Koskinen oli tyytyväinen myös oman joukkueensa kolmanteen sijaan.

– Pestiin kasvomme hyvin pronssipelissä. Sievi ei ole tällä kaudella vielä kertaakaan kolmen pisteen tappiota kärsinyt ja me aiheutimme heille nyt ensimmäisen.

Koskinen kehui myös Final fourin tuomaa näkyvyyttä futsalille. Useat mediat olivat huomioineet uuden turnauksen.

– Futsal on hieno ja yleisöystävällinen laji. Kun saamme ihmisiä katsomoon, niin moni koukuttuu.

Loppuun Ilveksen puuhamies poimii vielä mielenkiintoisen huomion kauden yleisöjakaumasta.

– Jostain syystä erityisesti naiset käyvät innoissaan katsomassa liigapelejä, Koskinen päättää.

Final Fourin loppuottelu tavoitti Ylen kanavilla parhaimmillaan yli 500 000 katsojaa. Finaali sai keskimäärin 209 000 katsojaa, mikä on todella hyvä määrä. Lähetysaika oli hyvä, koska loppuottelu tuli heti naisten ampumahiihdon maailmancupin jälkeen, jolloin katsojat olivat jo valmiiksi television ääressä. Mainostuksen kasvaessa, turnaus saa varmasti muutkin kuin laji-ihmiset liikkeelle.

Futsal kasvaa Suomessa hitaasti muun muassa jalkapallon ja salibandyn varjossa, mutta tämänkaltaiset turnaukset ovat omiaan kasvattamaan lajin arvostusta. Nyt on tärkeää, että Final Four -turnaus kasvaa oikein, eikä liian montaa joukkuetta oteta kuitenkaan mukaan, jotta taso pysyy hyvänä. Ottelut pitää saada myös halliin, jossa kentällä ei ole liian montaa erilaista rajaviivaa. Nyt Tesoman-hallin parketilta oli välillä vaikea erottaa oikeita pelikentän rajoja. Varsinkin futsalin aloitteleville seuraajille kentällä oli liian monen erilaisen pelin rajaviivat.

Final Fourin debyytti Suomessa oli varsin mallikas. Nyt ainoa tavoite pitää olla järjestää ensi vuonna vielä parempi tapahtuma. Tällä turnauksella on potentiaalia vaikka mihin, mutta se tarvitsee seurojen panostuksen lisäksi myös maajoukkueen menestystä. Maajoukkueen pärjääminen auttaa lajia saamaan seuraajia. Suurin yksittäinen vaikutin on kuitenkin Koskisenkin mainitsema mainonta.

Kuva: Leo Hynninen