Suomalainen futsal kamppailee näkyvyyden ja olosuhteiden kanssa

Futsalin kehittyminen Suomessa on ollut hidasta, mutta tasaista. Suomen rajojen sisäpuolella vielä melko nuori laji kamppailee isompien lajien takana harrastajien suosiosta. Futsalin näkyvyys Suomessa on melko vähäistä ja Suomen Palloliiton futsalpäällikkö Jyrki Filppu toteaakin näkyvyyden kasvattamisen olevan isoimpia kehityskohtia.

– Kansallisella tasolla näkyvyyden saaminen on yksi tärkeimmistä tavoitteistamme. Erityisesti TV-katsojamäärien sekä Futsal-liigan ottelulähetyksien määrien kasvu, hän toteaa.

Urheilussa maajoukkueet ovat lähes aina jokaisen lajin keulakuvia. Maajoukkueen menestys vaikuttaa suoraan lajin seuraajien määriin. Suomen futsalmaajoukkue on pärjännyt hyvin viime maaotteluissa. Suomi saavutti hienosti Pohjoismaiden mestaruuden viime vuoden lopulla ja sijoittui toiseksi Puolassa kovatasoisessa turnauksessa tammikuussa.

Vuodesta 2013 maajoukkuetta valmentanut Mico Martic on tehnyt pitkäjänteistä työtä ja tuonut suomalaiseen futsaliin paljon. Kroatialaisen kontakteilla on saatu maajoukkueleirityksiä ja pelaajia on päässyt ulkomaille kokeilemaan taitojaan. Pitkään jatkunut valmennuspesti on auttanut maajoukkueen peli-identiteetin löytymisessä.

– Mico on nostanut maajoukkueen tasoa joka vuosi, mutta ennen kaikkea hän on tuonut tavoitteellisen ja ammattimaisen harjoittelun mukanaan. Nykyään maajoukkueeseen pääseminen ja siellä pysyminen vaativat enemmän sitoutumista, Filppu kertoo.

Futsal-liigaa on pelattu Suomessa jo vuodesta 1997. Tällä kaudella liigassa on 12 joukkuetta ja jokainen pelaa 22 ottelua sekä pudotus- ja karsintapelit. Pudotuspelit pelataan paras viidestä -järjestelmällä. Sarjan viimeinen tippuu suoraan Futsal-ykköseen. Suomessa on futsalharrastajia tällä hetkellä noin 35 000. Jo pelkästään Helsingissä on useampi divaritaso futsalille ja siihen päälle vielä naisten ja miesten harrastesarjat.

– Kotimaisen liigan taso vaihtelee vielä aika paljon. Sen muuttamiseen aiotaan paneutua kunnolla ja muun muassa liigavalmentajilta aletaan vaatia tiettyä valmentajakoulutustasoa.

– Ulkomaalaiset pelaajat ovat tuoneet liigaan lisää tasoa. Myös U20 Futsal-liigasta nousseet nuoret pelaajat ovat tuoneet pidempään lajissa mukana olleille lisähaastetta ja sekin on nostanut otteluiden tasoa, futsalpäällikkö jatkaa.

Vuoden alussa pelattu Futsal Final four -turnaus sai kehuja järjestelyistä ja yleisömääristä, mutta Tesoman hallin rajaviivat olivat sekavat. Suomessa ei ole pelkästään futsaliin tarkoitettuja halleja ja olosuhdeongelmat haittaavat lajia.

– Kaikilla kilpailutasoilla pelataan halleissa, joissa on parannettavaa, Filppu toteaa.

Tulevia EM-karsinta otteluita Filppu odottelee jo vesi kielellä. Palloliiton futsalpomo uskoo vahvasti, että Suomella on hyvät mahdollisuudet jatkokarsintaan. Romania ja Latvia ovat täysin voitettavissa ja lohkon kakkossijalla jatkokarsintapaikka olisi varma. Suomi pystyy haastamaan Portugalin ja huippuesityksellä voittokin olisi mahdollinen. Lohkovoitto tarkoittaisi suoraa paikkaa Sloveniassa pelattavaan lopputurnaukseen.

Kuva: Leo Hynninen