Suomelle toinen sija Puolan neljän maan turnauksesta: ”Pelimme pysyi hyvin tasapainossa”

Futsalmaajoukkueen Puolan turnausmatkalta oli saldona voitto, tasapeli ja tappio. Suomelle irtosi kakkossija Slovenian jälkeen, mutta turnauksesta saatu pelikokemus oli sijoitusta tärkeämpää. Ottelut Sloveniaa, Puolaa ja Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan osoittivat, että Suomella on hyvät mahdollisuudet rankingissä paremmin sijoitettuja joukkueita vastaan. Harjoitusturnaus oli viimeinen pelitapahtuma ennen huhtikuun EM-karsintoja.

Suomi voitti Puolan 3—2 ja  joukkue osoitti henkisen kantin pitävyyttä, kun se joutui nousemaan tappioasemasta Puolan onnistuessa maalinteossa ottelun alussa.

Maajoukkueen päävalmentaja Mico Martic oli tyytyväinen turnauksen otteluiden antiin.

– Pelasimme hyvin Puolaa vastaan. Onnistuimme tekemään kolme maalia ja luomaan hyvin paikkoja. Puolustuspelimme oli myös erittäin hyvää, Martic kertaa.

Ottelu Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan oli intensiivinen ja fyysinen kuten odottaa sopi, sillä Bosnian maajoukkue on tunnettu kovista otteistaan. 2—2-tasapeli antoi Suomelle mahdollisuudet taistella lohkovoitosta Slovenia-ottelussa.

– Pelimme pysyi hyvin tasapainossa puolustuksen ja hyökkäyksen suhteen. Loimme paljon enemmän paikkoja kuin Puola-ottelussa, mutta pieni keskittymisen puute johti tasapeliin, päävalmentaja tuumi.

Slovenia on Euroopan kärkijoukkueita ja se oli neljän maan turnauksen ennakkosuosikki. Tammikuun 2018 EM-kilpailut pelataan Slovenian Ljubljanassa, joten Slovenian maajoukkueen pelaajilla on kova taistelu pelipaikoista. Pelaajien näyttöhalut ovat todella suuret. Kisaisäntänä Slovenia ei pelaa karsintaotteluita, joten sen täytyy pelata harjoitusturnaukset tosissaan. Suomi hävisi ottelun 3—2, mutta tuloksen taakse kätkeytyi paljon hyvää.

– Onnistuimme pelaamaan todella hyviä jaksoja turnauksen parasta joukkuetta vastaan. Olen siitä todella iloinen, Martic toteaa.

Turnaus osoitti, että Suomen maajoukkue pystyy pelaamaan kovatasoisia otteluita. Päävalmentaja Marticin mukaan kehitystä on nähty ja nyt tehdään viimeisiä analyysejä pelaajien suorituksista. Suomi onnistui maalinteossa jokaisessa ottelussa ja hallintajaksot kovia vastustajia vastaan auttavat ennen tulevia EM-karsintoja Romaniassa.

Suomi pelaa EM-karsintojen lohkossa numero 4, jonka isäntäjoukkue on siis Romania. Ottelut pelataan 3.–12.4. Jatkoon pääseminen on mahdollista, mutta siihen vaaditaan nappisuoritus.

– Urheilussa kaikki on mahdollista. Meidän täytyy kuitenkin kunnioittaa Romaniaa ja Portugalia, jotka ovat parhaat joukkueet karsintalohkossamme. Myös esikarsinnasta jatkoon päässyt, motivoitunut Latvia on vaikea vastus.

Futsalin Euroopan mestaruuskilpailuihin pääsee suoraan seitsemän lohkon voittajat. Toiseksi sijoittuneet ja paras lohkokolmonen jatkavat jatkokarsintoihin. Syyskuun jatkokarsinnat pelataan kaksiosaisina. Jatkokarsinnoista selviää loput neljä joukkuetta Sloveniassa pelattaviin EM-kilpailuihin

– Tarvitsemme kaikki parhaat pelaajat tulevaan koitokseen. Meillä on lyhyt kolmen päivä leiri ennen karsintaa ja toivon, että saamme sinne parhaat miehet, hyvässä kunnossa, Martic sanoo.

Futsalin EM-kilpailut pelataan vuoden päästä Sloveniassa, kisat alkavat 30.1. ja finaali pelataan helmikuun 10.

Kansikuva AOP