Futsalmaajoukkue hakee EM-jatkokarsintapaikkaa

Suomen futsalmaajoukkue leireili Eerikkilässä ja hioi kuvioita valmiiksi ennen Romaniassa pelattavaa EM-karsintojen Main round -kierrosta. Suomi pelaa D-lohkossa, jossa vastassa ovat Portugali, esikarsinnoista mukaan päässyt Latvia sekä lohkon isäntämaa Romania.

Main round- kierroksen lohkovoittajat etenevät suoraan ensi vuoden arvokisoihin Sloveniaan. Lohkokakkoset ja paras lohkokolmonen menevät jatkokarsintoihin.

Suomella on realistiset mahdollisuudet lohkon toiseen sijaan, mutta Portugali ja Romania ovat kivenkovia vastustajia. Latviakin pystyy hurmioituneena esikarsinnoista yllättämään lohkon muut joukkueet.

Millaisia joukkueita futsalmaajoukkue sitten kohtaa?

Portugali on futsalin maailmanrankingin seitsemäs, joten se on D-lohkon ylivoimainen ennakkosuosikki ja todennäköisin jatkoon menijä.

Lusitaanit ovat olleet EM-kilpailuissa mukana kahdeksan kertaa ja sijoittuneet parhaimmillaan toiseksi. Suomen täytyy onnistua täydellisesti, jotta Portugali kaatuisi.

Joukkue on täynnä vaarallisia pelaajia, mutta maajoukkueen paras maalintekijä Ricardinho on erityisen vaikea pideltävä. Espanjalaista Inter Movistaria edustava laitapelaaja on tehnyt maajoukkueelle 122 maalia 142 ottelussa.

Portugalilainen seurafutsal oli tulla tutuksi suomalaisille, kun vuonna 2002 Sporting Club de Portugal tarjosi Keijo Huuskolle ensimmäisenä suomalaisena futsalpelaajana ammattilaissopimusta, josta tämä kuitenkin kieltäytyi.

Romania on kansainvälisen rankingin 22. Se taistelee Suomen kanssa lohkon kakkospaikasta. Maalla on kokemusta EM-kilpailuista, sillä se on ollut mukana kolme kertaa ja sen paras sijoitus on kuudes. Nyt on kuitenkin paras hetki lyödä lohkoisäntä, sillä Romanian maajoukkueella on käynnissä sukupolven vaihdos ja nuori joukkue ei ole niin meritoitunut.

Futsalmaajoukkueen maalivahti Antti Koivumäki pelaa nykyään ammattilaisena CS Informatica Timişoarassa, joka on yksi Romanian parhaista seuroista. Koivumäelle romanialainen pelityyli on siis jo tuttua.

Lohkon ottelut pelataan Romanian Călăraşissa Sala Polivalentă-areenalla, joten kotiyleisö tuo varmasti keltaisille kuudennen kenttäpelaajan.

Seuratasolla suomalaiset joukkueet ovat kohdanneet romanialaisia seuroja UEFA Futsal cupissa. GFT pelasi kaudella 2003-2004 AS Odorheiu’a vastaan 3–3 ja Ilves puolestaan on kohdannut 2004-2005 FC Bodu Bucurestin ja 2011-2012 City’US Târgu Muresin. Tuloksina 2–5 ja 1–7-tappiot.

Latvia pääsi Main roundille esikarsinnoista, joten se on ennakkoon lohkon heikoin maa. Latviasta Suomen tuleekin ottaa selvä voitto, jotta ainakin jatkokarsintapaikka heltiäisi mahdollisena parhaana lohkokolmosena.

Portugalin maajoukkueen entinen päävalmentaja Orlando Duarte on toiminut jo jonkin aikaa latvialaisen seurajoukkueen Nikars Riga:n päävalmentajana. Latvian valmennusjohto on todennäköisesti hakenut häneltä oppia maajoukkueen peluutukseen ja kysellyt vinkkejä myös Portugalin haastamisesta. Latvian ranking-sijoitus on 55 ja se voi lähteä pelaamaan paineetta, koska maajoukkueelle kaikki mitä tulee, on vain plussaa.

Lohkossa pelataan yksinkertainen sarja, joten nukahduksiin ei ole varaa. Toisaalta yksittäisessä pelissä futsalmaajoukkue voi haastaa minkä tahansa joukkueen. Vuoden alussa pelatussa Puolan-turnauksessa Suomi onnistui pelaamaan tasaisesti Euroopan kärkimaihin kuuluvaa Sloveniaa vastaan. Siitä ottelusta saatujen oppien avulla Suomi voi yllättää sekä Portugalin että Romanian.

Ottelut EM-karsinnan Main Roundilla (paikallista aikaa):
La 8.4.2017 klo 19.00 Romania – Suomi Sala Polivalentă Călăraşi
Su 9.4.2017 klo 16.30 Suomi – Portugali Sala Polivalentă Călăraşi
Ti 11.4.2017 klo 15.30 Latvia – Suomi Sala Polivalentă Călăraşi