Futsalmaajoukkue loisti Montenegrossa – ”Saliharrien” ykköskenttä huippuvireessä

Suomen futsalmaajoukkue voitti Montenegrossa pelatun EM-esikarsintaturnauksen ja eteni karsintojen seuraavaan vaiheeseen.

Montenegron turnauksessa Suomi pelasi erinomaisesti. Ensimmäisessä pelissään Suomi voitti Walesin 3-0, toisessa pelissään Kyproksen 5-0 ja ratkaisupelissä isäntämaa Montenegron 2-0. Suomi ei päästänyt turnauksessa siis yhtään maalia, joka on äärimmäisen kova suoritus futsalissa.

Suomi oli Montenegron ohella turnauksen ykkössuosikki, mutta niin kuin urheilussa on usein nähty, se ei vielä takaa mitään. Suomi selvitti urakan loistavasti ja turnauksen kruunasi taisteluvoitto Montenegrosta.

Suomen ykköskenttä oli kovassa vireessä turnauksessa. Ykkösnyrkissä pelasivat Panu Autio, Jukka Kytölä, Mikko Kytölä ja Miika Hosio. Nelikko vastasi Suomen kaikista kymmenestä tehdystä maalista. Ykköstykkinä toimi viisi maalia tehnyt Panu Autio, joka on myös futsalmaajoukkueen kautta aikojen paras maalintekijä.

Nelikon pallollinen pelaaminen oli turnauksessa huipputasolla. Kentällinen pystyi pitämään palloa hyvin ja rytmittämään samalla pelaamista. Myös maalipaikkoja nelikko loi ison määrän jokaisessa pelissä. Nelikosta Autio on pelannut ammattilaisena Espanjassa ja Venäjällä, Jukka Kytölä Italiassa ja Mikko Kytölä pelaa edelleen Italian kentillä. Hosio on puolestaan dominoinut kotimaan liigan tehotilastoja. Nämä asiat näkyivät myös kentällä konkreettisesti. Vihdoin futsalmaajoukkueella on yksi kokonainen kentällinen, joka pystyy pelaamaan kv-kentillä korkealla tasolla myös hyökkäyssuuntaan.

Suomen toisen kentällisen kokoonpano vaihteli paljon, mutta tärkeintä oli se, että kakkoskenttä antoi huiliaikaa tehonelikolle eikä päästänyt maaleja omaan päähän.

Suomen kollektiivinen joukkuepuolustaminen toimi todella hyvin koko turnauksen ajan, eivätkä vastustajat saaneet juurikaan maalipaikkoja. Tämä on yksi päävalmentaja Mico Marticin haluamista asioista. Toinen on pelirohkeus ja luottaminen omiin taitoihin. Martic oli saanut asiat hyvin iskostettua pelaajistoon, vaikka kenraaliharjoitus Ranskaa vastaan sujui hieman heikosti kahden tappion myötä.

Suomen maalivahteina turnauksessa pelasivat Juha-Matti Savolainen ja Juha Ojanperä. Suomen maalivahdit ovat aina olleet Euroopan kentillä hyvällä tasolla, ja kaksikko hoiti oman urakkansa jälleen mallikelpoisesti.

Lohkovoitto takasi Suomelle pääsyn EM-karsintojen main round -kierrokselle, joka pelataan maaliskuussa Puolassa. Isäntämaan lisäksi Suomi kohtaa siellä Valko-Venäjän ja Italian. Lohkovoittaja pääsee suoraan EM-kisoihin ja toiseksi sijoittunut pääse vielä pudotuspelikierrokselle taistelemaan kisapaikasta.

Italia on turnauksen ykkössuosikki. Myös Valko-Venäjä ja Puola ovat Euroopan kärkipään tuntumassa. Suomi pelaa helmikuussa vielä tuplamaaottelun Unkaria vastaan, josta saa hyvää osviittaa tuleviin karsintapeleihin. Unkari on suunnilleen Puolan ja Valko-Venäjän tasoinen joukkue.

Italia on ”Saliharreille” vielä liian kova haaste, mutta Puolaa ja Valko-Venäjää vastaan on nappisuorituksella venyä hyviin tuloksiin. On siis hyvinkin mahdollista, että palloilulajien menestysbuumi saa jatkoa myös futsalissa.