Jatkuuko Suomen kaikkien aikojen naisalppilaskijan ura Sotshin jälkeen?

Sotshin kisat olivat Tanjan viimeiset Olympialaiset (Getty Images)

Sotshin kisat olivat Tanjan viimeiset Olympialaiset (Getty Images)

Tanja Poutiaista voi huoletta tituleerata Kalle Palanderin ohella Suomen kaikkien aikojen alppihiihtäjäksi. Viime perjantaina 34-vuotias rovaniemeläinen laski viimeiset olympialaskunsa.

Tanja Poutiainen palasi maanantaina Suomeen uransa viidensistä olympialaisista. Aina positiivinen urheilija oli jo ennen urakkaa ilmoittanut, että Sotshin rinteet tulevat olemaan hänelle viimeinen olympiarypistys. Viimeisen kisasuorituksen jälkeen perjantaina vuolaina virranneet kyyneleet saivat varmasti suomalaiskatsojatkin tunteellisiksi. Poutiaisen tuliaisiksi kisoista jäivät lopulta sijat 14 ja 12.

– Totta kai urheilija tällä tasolla lähtee tavoittelemaan mitaleja ja nyt ne eivät lopulta olleet edes niin lähellä. Kai se tunteenpurkaus oli lähinnä sitä, että pitkä projekti on takana ja olo oli vain todella tyhjä ja olin antanut kaikkeni. Tunne on kuitenkin enemmin positiivinen kuin pettynyt, Poutiainen kertoo.

Kokeneen laskijan olympialaisiin valmistautumista hankaloitti viime maaliskuussa maailmancupin kisasta tullut polven eturistisidevamma.
Sitkeä Poutiainen otti kuitenkin heti tapahtuneen jälkeen tavoitteekseen kuntoutua olympialaisiin.

Rovaniemeläisen palkintokaapista löytyivät jo muun muassa olympiahopea Torinosta vuodelta 2006, kaksi MM-hopeaa ja -pronssia sekä maailmancupin kokonaisvoitot kausilta 2004-2005 ja 2008-2009. Kuluvan kauden maailmancupissa Poutiainen ei ollut sijoittunut vielä edes 20 parhaan joukkoon.

– Pujottelussa mitalitavoite oli realistinen. Laskeminen on tuntunut koko kauden siltä, että huippuonnistuminen on todella lähellä. Huippuonnistumista tuolla ei vielä tullut, mutta tuli onnistuminen. Ne olivat hyvät laskut ja ehkä näin jälkeenpäin katsottuna lähellä
maksimisuoritustani.

– Paremminkin voisi sanoa, etten vain ehtinyt tai päässyt samaan kuntoon, jossa olin vuosi sitten pujottelussa. Silloin olin MM-kisoissa neljäs.

– Minulla on todella hyvä mieli. Viime maaliskuusta saakka ainut tavoite oli olla mahdollisimman hyvässä kunnossa olympialaisissa. Toki se toteutui, koska ne olivat tähänastisen kauden parhaat laskuni ja sijoitukseni. Sinällään voin olla aivan tyytyväinen ja hyvillä mielin, Poutiainen analysoi.

Viidet olympialaiset saavat siis riittää Lapin laskijalle. Mutta loppuuko koko upea ura kevääseen 2014?

– Tällaisen rypistyksen jälkeen takki on aina tyhjä, tiedän sen. Se on minulla kuitenkin yleensä täyttynyt nopeasti, joten eteenpäin on ollut helppo mennä.

– En oikeastaan ole ehtinyt kääntää vielä ajatuksia siihen. Nyt on pakko hengähtää pari päivää. Maailmancupin kautta on vielä jäljellä, ne haluan ehdottomasti laskea hyvin. Katsotaan sitä jatkoa sitten, Poutiainen päättää tapansa mukaan hymyilevänä.