Kommentti: Takavuosien menestyslajissa jälleen vahva mitalinäkymä

Vuoden 2010 jälkeen suomalaisen yhdistetyn menestys on ollut olematonta. Samppa Lajusen, Hannu Mannisen ja Anssi Koivurannan loiston päivät ovat olleet vain kaukainen muisto. Janne Ryynänen napsi toki 2010-luvun alussa joitakin yksittäisiä hyviä sijoituksia maailmancupissa, mutta muuten ilonaiheet olivat vähissä.

Petter Kukkosen ryhdyttyä vuonna 2012 maajoukkueen päävalmentajaksi positiivinen tekemisen ilmapiiri on ollut kuitenkin havaittavissa suomalaisen yhdistetyn ympärillä.

Uusi lahjakas sukupolvi on ollut koko ajan siellä jossain tulossa. Ensimmäisiä viitteitä tästä on esittänyt 21-vuotias Ilkka Herola, joka on vuosi toisensa jälkeen lähestynyt maailman kärkeä. Viime vuonna hän pääsi useita kertoja kympin joukkoon ja oli maailmancupin lopputuloksissa lopulta hienosti kymmenes. Vielä viime kaudella Herola oli kuitenkin pisteiden metsästyksessä yksinäinen soturi.

Tämän kauden alussa huomionarvoisinta on ollut roima tasonnosto joukkueena. Lauantaina upeasti toiseksi sijoittunut Eero Hirvonen on hilannut itsensä Herolan ohella vakituiseksi kymmenen parhaan sijoituksista taistelevaksi urheilijaksi. Ennen tätä kautta nuorukaisen paras sijoitus oli 25:s, joten harppaus on huima.

Myös Leevi Mutru alleviivasi viikonloppuna kahdella onnistumisellaan Suomen nousevaa käyrää. Hannu Manninen osoitti toisessa paluussaan, että hiihtokunto kantaa pitkälle. Nelikon lisäksi löytyy myös reserviä, sillä joukkueen kuopus Arttu Mäkiaho oli ennen joulua maailmancupin osakilpailussa 19:s.

Puolentoista kuukauden päästä alkavia Lahden MM-kisoja silmällä pitäen tilanne on herkullinen. Henkilökohtaista mitalia ajatellen Hirvonen pitää kuitenkin vielä saada varmuutta mäkeen. Jo pidemmän aikaa hallinneet saksalaiset ovat tässä vaiheessa todella tasavarmojen esitysten johdosta maailmanmestaruuskisojen suurimpia suosikkeja. Parhaimmillaan kiertueen top3-mäkimiehiin kuuluvala ja hyvään hiihtovauhtiin kykenevällä Hirvosella on silti onnistuessaan edellytykset vaikka mihin.

Mitalia ajatellen paras sauma voisi olla parikilpailussa. Jo kahden vuoden takaisissa MM-kisoissa Suomi oli tällä matkalla Herolan ja Jim Härtullin väkevien hiihto-osuuksien ansiosta neljäs. Niin mäessä kuin ladulla hyvin pärjäävän Hirvosen ja ladulla loistavan Herolan turvin Suomella on asettaa kilpailuun Saksan jälkeen yksi tämän hetken tasapainoisimmista kaksikoista.

Kun joukkueessa on pitkän tauon jälkeen runsaasti leveyttäkin, on Suomella iskukykyinen nelikko myös joukkuekilpailuun. Tähän kaikkeen peilaten Suomen kymmenen vuoden arvokisamitaliton putki päättynee hyvin todennäköisesti kotikisoissa.

Kansikuva: All Over Press