Roller derby – Laji, missä naiset dominoivat ja miehet katsovat sivusta

Kun puhutaan lajista, jossa kaikki urheilijat ovat naisia ja miehet hyväksytään ainoastaan tuomareiden ja toimitsijoiden rooliin, on kyse jostain mielenkiintoisesta. Kyseessä on pohjoismaissa suhteellisen tuore ja todellinen marginaalilaji, joka ei hirveästi ole huomiolla juhlinut.

Roller derbyllä on kuitenkin pitkät perinteet. Laji nousi pinnalle jo 1920-luvun Yhdysvalloissa yhtenä halvinpana urheiluviihteenä, kun kilpailut olivat vielä enemmän kestävyysurheilua. Jenkeissä rullaluisteluperinteet ovat jo syvällä 1800-luvulla, joten lajin alkumuoto sai kiinnostusta ympäri maata.

Vuonna 1937 laji sai nykymuotonsa, kun pistelaskujärjestelmää muokattiin kiinnostavammaksi – Ohitukset pisteytettiin ja kontakti sallittiin. Tämä uusi roller derbyn muoto selviytyi lama-ajasta sen edullisempien lipun hintojen ansiosta verrattuna esimerkiksi baseballiin ja jatkaa viihdyttämistään myös tänä päivänä.

Kävimme katsomassa miltä laji näyttää tänä päivänä Suomessa, kun Euroopan neljänneksi rankattu Helsinki Roller Derby All-Stars kohtasi tukholmalaiset kilpasiskonsa Stockholm Roller Derby All-Starsin (WFTDA ranking 2). Kyseisestä lajista ei ennakkoon ollut suuremmin tietoa (toki on myönnettävä, että Junosta tutun Ellen Pagen tähdittämä Rollergirl on tuttu chickflick, jos sitä edes siksi voi kategorisoida).

Laji on siis naisten täyskontaktilaji, jossa kaksi viisi henkistä joukkuetta yrittävät pedata jammereille (pisteiden tekijät) pisteiden arvoisia ohituspaikkoja ja estää vastustajia tekemästä samaa. Lajiin on yhdistetty tietty kulttuuri, mutta heti ensimmäisen jamin käynnistyttyä sai unohtaa kuvan verkkosukkahousuista sekä kaunoluistelusta. Laji oli heti ensisilmäyksellä äärettömän vaativaa.

kuva: Marko Niemelä

Roller derby on todella nopeatempoista ja se vaatii todellista urheilullisuutta varsinkin maitohappoja vastaan taistelevilta jammereilta. Luistelemaan oppii harjoittelemalla, mutta blokkeja ja taklauksia vastaan taisteleminen vaatii jotain paljon enemmän. Tämäkin bout omaan silmään ratkesi länsinaapureiden pienikokoisen jammerin (Lil’ Slinky) huikeisiin suorituksiin ja todelliseen kestävyyteen.

Suomi lukeutuu Euroopassa jo roller derbyn kärkimaihin. MM-kisoissa 2014 Suomi sijoittui viidenneksi ja oli jälleen Euroopan toiseksi paras joukkue Englannin jälkeen. USA dominoi myös lajin MM-kisoja ja on voittanut kisat kumpanakin järjestettynä vuonna. Tällä kertaa ottelun veivät nimiinsä rakkaat länsinaapurit lukemin 174-252.

Vuodesta 2007 on roller derbyä harrastettu myös miesten puolella (Suomessakin kaksi joukkuetta ja maajoukkue), mutta kuten kaikilla lajeilla, on myös derbyllä perinteet. Tämä laji on naisten omaisuutta ja se sopii ainakin allekirjoittaneelle.

Tsekkaa lajista lisää: http://www.helsinkirollerderby.com

Kuvat: Marko Niemelä