Salibandyn Suomen Cup huipentuu lauantaina 25.1.2014

Mikko Leikkanen on tällä hetkellä Salibandyliigan kuumimpia pelaajia. Kuva: Anssi Koskinen

Classicin Mikko Leikkanen on tällä hetkellä miesten Salibandyliigan kuumimpia pelaajia. Kuva: Anssi Koskinen

Salibandyn Suomen Cupin huipennus pelataan lauantaina Tampereella. Miesten finaalissa kohtaavat Tampereen Classic ja helsinkiläinen SSV. Naisten finaaliin ovat tiensä raivanneet Classic ja Nurmijärven SB-Pro. YLE näyttää molemmat ottelut suorana TV2:selta. Naisten pelin klo 12.55 ja miesten finaalin klo 15.25 alkaen. Miehissä Classic on ollut neljästi Suomen Cupin finaalissa ja voittanut sen kertaalleen. SSV:n saldo Cupista on jäätävä. Seitsemän kertaa finaalissa ja yhtä monta voittoa. SSV:n edeltäjä Viikingit voitti Cupin kolme kertaa. Naisissa Classic on ollut finaalissa seitsemän kertaa voittaen sen viidesti. SB-Pro on ollut samassa tilanteessa kahdesti voittaen kannun kertaalleen, kaksi vuotta sitten kaatui juuri Classic lukemin 5-4.

Miesten Salibandyliigassa tällä hetkellä kärjessä porskuttava Classic lähtee otteluun kotikentällä viime vuoden karvas Cup-finaali tappio niskassa. Tuolloin Jyväskylän Happee ratkaisi mestaruuden jatkoajalla. Ratkaisijana kunnostautui nykyään Classicia edustava Peter Kotilainen. Kotilainen on jäänyt tällä kaudella kuitenkin Classicissa yllättävän pieneen rooliin. Classic hävisi Cupin finaalin myös kaksi vuotta sitten, jolloin Tapanilan Erä voitti tamperelaiset lukemin 9-3. Kotijoukkueen ratkaisijoina ovat kunnostautuneet tällä kaudella Mikko Leikkanen ja nuori Sami Johansson. Mikko Leikkanen on tällä hetkellä sarjan parhaiten suoraan syötöstä laukova pelaaja sekä maalintekopaikkoihin hakeutuva hyökkääjä. Leikkanen muodostaa erittäin tehokkaan duon yhdessä kokeneen Lassi Vänttisen kanssa. 

SSV puolestaan rämpi alkukaudesta, mutta joulukuussa joukkueen peli alkoi taas rullata tappavan tehokkaasti. Joulukuussa kaatui myös tuleva finaalivastustaja Classic. Keskiviikkona SSV kaatoi Tapanilan Erän lukemin 7-4 ja SSV:n valmentajavelho Mika Ahonen peluutti joukkuettaan vanhalla tutulla 1-2-2 puolustussysteemillään. Todennäköisesti täksi kaudeksi ajettu uusi pelitapa on heitetty roskakoriin ainakin viikonlopuksi ja lauantaina SSV pelaa vanhalla pelisysteemillään, jolla pyrkii tiivistämään oman alueen puolustusta ja saamaan Classicin poikittaissyötöt kuriin. Terveenä ollessaan joukkueella on käytössä sarjan paras hyökkäysarsenaali ja maajoukkuekokemusta löytyy jokaisesta kolmesta kentästä. SSV:lle erittäin tärkeät Markus Olkkonen, Riku Kekkonen ja Timo Toivonen tekivät paluun pelikentille pitkien loukkaantumisten jälkeen Erää vastaan. Maajoukkueeseen valittu lihaskimppu Lauri Stenfors loukkaantui Erä pelissä ja hänen pelaamisensa finaalissa on epätodennäköistä. SSV:n maalivahtipelaaminen on tällä hetkellä askeleen Classicia edellä ja puolustuspelaaminen on saatu myös kuntoon. Classic ei tunnetusti asennoidu puolustussuuntaan samalla tavalla kuin hyökkäyspään toimintaan. Classic on päästänyt  edellisissä viidessä ottelussa keskimäärin 7,4 maalia omaan nuottaansa, kun SSV:n vastaava luku on 5,4. SSV:n hyökkääjät kyllä iskevät tarvittavat maalit joten voi olla, että SSV-manageri Kurre Westerlund pääsee lauantaina esiintymään jälleen Elviksenä Tampereen yössä.

Tuulettaako SSV Cupin  voittoa lauantaina? Kuva: Anssi Koskinen

Tuulettaako SSV Cupin voittoa lauantaina? Kuva: Anssi Koskinen

Naisten finaalista on odotettavissa erittäin tasokas ja vauhdikas kamppailu. Vastakkain ovat kaksi ylivoimaisesti Suomen parasta naisjoukkuetta. Classic on hallinnut viime vuodet Suomen naisten Salibandyliigaa mielin määrin, mutta Pro on kirinyt etumatkaa kiinni. Nämä kaksi joukkuetta tulevat kohtaamaan myös keväällä naisten Salibandyliigan finaaleissa. Pro otti henkisesti tärkeän voiton Classicista joukkueiden edellisessä kohtaamisessa lukemin 7-2. Myös kauden alla pelatussa seurajoukkueiden MM-kilpailuissa Pro oli Classicia etevämpi lukemin 3-2. Classic lähtee kuitenkin otteluun ennakkosuosikin asemasta pelaten kotisalissaan. Tämä sopii nälkäiselle Prolle, jonka leiristä löytyy mm. naisten Salibandyliigan pistepörssin ykkösnimi Elina Kujala, joka on iskenyt 16 pelaamaansa otteluun hurjat 34+23=57 tehot. Taustatukea antaa kaksoissisko Karoliina, joka on pörssissä sijalla 3. tehoin 26+21=47. Siskosten väliin kiilaa Classicin juoksukone Eliisa Alanko tehoin 33+14=47. Turkulainen Alanko muodostaa Classicin vaarallisen ykköskentän yhdessä Nina Rantalan ja Katri Luomaniemen kanssa.

Naisten peli tulee ratkeamaan ykköskenttien välillä. Kumpi pystyy pitämään toisen nollilla ja kumpi iskee tarvittavat maalit? Oman mausteensa peliin tuovat nuoret Classicin Alisa Pöllänen ja Pron My Kippilä. Nuorukaiset ovat todistaneet, että voivat nousta sankareiksi isoissa peleissä. Maalivahtipelissä Pron Laura Loisa vie pidemmän korren virkaveli Kreeta Lakkalasta.

Naisten finaali klo 12.55 YLE TV2

Miesten finaali klo 15.25 YLE TV2

Viime kauden miesten finaalin parhaat palat: