Suomalaiset jahtaa voittoa Puolan MM-rallista

Tulevana viikonloppuna ajetaan kauden seitsemäs MM-rallin osakilpailu. Tällä kertaa WRC-kalusto on siirretty Puolaan, Mikolajkin kaupunkiin. Kuukautta ennen Suomen MM-rallia ajettavaan Puolan ralliin starttaa peräti viisi suomalaiskuljettajaa. Heistä kärkinimenä on WRC-luokassa kuudentena oleva Volkswagenin Jari-Matti Latvala.

– Tällä kertaa suuresta lähtönumerosta ei ole niin suurta hyötyä kuin muissa ralleissa, joissa pito on tärkeämmässä roolissa. Viime vuosina minulla on ollut Puolassa vaikeuksia löytää hyvä vauhti heti kisan alusta lähtien, Latvala kertoi Volkswagenin tiedotteessa.

– Nyt haluan korjata tämän ja päästä enimmäistä kertaa Puolassa podiumille. Italiassa saavutettu toinen sija antoi uutta itseluottamusta. Nyt kerätään lisää pisteitä kuljettajien mestaruustaistoa varten, mutta kilpailu on toki kovaa.

Suninen janoaa voittoa

WRC2-luokassa vauhtiin pääsee yksi suomalaisen rallin suurista lupauksista. Teemu Suninen on osallistunut tänä vuonna kolmesti WRC2-luokan kilpailuun ja kahdesta kilpailusta on miehelle irronnut voitto. Kokonaistilastossa Suninen on ennen Puolaa kolmantena ja ykköspaikkaa pitävään Elfyn Evansiin eroa on vain 12 pistettä.

– Tavoitteena Puolassa on näyttää osaamista, eli ajaa kovaa ja fiksusti. Suurin piirtein samaa tulosta lähdetään tavoittelemaan kuin Sardiniassa eli voittoa. Hampaat irvessä en kisasta kuitenkaan lähde voittoa puristamaan, mutta tottakai parhaani yritän ja voitosta haluan ajaa, Suninen valaisi tavoitteistaan Skoda Motorsportin tiedotteessa.

– Tällä hetkellä minulla on aika hyvät mahdollisuudet taistella WRC2-luokan mestaruudesta, joten kokonaistilannetta täytyy myös miettiä eli tärkeintä on varmistaa hyvä pistepotti kisasta.

Sunisen lisäksi Skoda Fabiaa Puolassa käskyttää Esapekka Lappi, jota pidetään hyvin vahvana ehdokkaana Tommi Mäkisen johtamaan Toyotan WRC-tiimiin. Mäkinen on jopa julkisesti kertonut olevansa kiinnostunut Lapin palveluksista. Puolassa mies lähtee hakemaan balsamia haavoihin, jotka tulivat Sardiniassa ajetun Italian MM-rallin keskeytyksen johdosta.

– Näytimme potentiaalimme Sardiniassa muutamilla EK-pohja-ajoilla, mutta valitettavasti lauantaisen keskeytyksen takia yleiskilpailutuloksemme jäi vaatimattomaksi. Puolan supernopeat tiet muistuttavat minua Suomesta ja Puolan MM-ralli tuntuukin melkein kotikisalta. Haluamme ehdottomasti päästä taistelemaan voitosta, Lappi totesi Skoda Motorsportin tiedotteessa.

Latvalan, Sunisen ja Lapin lisäksi lähtöviivalle Puolassa asettuvat Max Vatanen Ford Fiestalla ja Taisto Lario Peugeotilla.

Jari-Matti Latvala viihtyy nopeilla sorateillä kuten Puolassa ja Suomessa. (Kuva: Massimo Belliot / Getty Images)

Jari-Matti Latvala viihtyy nopeilla sorateillä kuten Puolassa ja Suomessa. (Kuva: Massimo Belliot / Getty Images)

Puola hyvä valmistautumisalusta Jyväskylään

Puolan ralli sopii myös hyvin valmistautumiseen Jyväskylän soralla heinä- elokuun vaihteessa ajettavaan ralliin, koska ominaisuudet ovat vastaavanlaiset.

– Puolan MM-ralli muistuttaa mielestäni hieman Neste Rallia. Keskinopeudet molemmissa kilpailuissa nousevat suuriksi ja ne ovatkin vuoden nopeimmat rallit, Latvala paljasti.

Molemmat rallit ajetaan soralla ja ovat nopeita kilpailuita. Puola ehkä jopa nopein koko MM-sarjasta. Erojakin toki löytyy.

–  Eroja Suomeen ovat Puolan hieman pehmeämmät tiet ja avoimemmat maastot, puut eivät ole kiinni tiessä ja peltoja on paljon. Yleensä tunnen oloni kotoisaksi nopeilla teillä, joihin ajotyylini sopii, Latvala puntaroi.

Puolassa on ajettu kahtena edellisenä kautena ja molempina vuosina Latvala on ollut siellä viiden parhaan joukossa. Viime vuonna hän oli neljäs ja vuotta aiemmin viides. Tuurilaiselle hyvät pisteet Puolasta tekisi hyvää, sillä ero MM-kärkinimeen Sebastien Ogieriin on kasvanut jo 76 pisteeseen. Piste-eron kaventamista ei helpota se, että Volkswagenin ykköspilotti on voittanut kaksi edellistä Puolan rallia.

Puolan MM-rallia voi seurata Nelonen Pro-kanavilta ja Ruutu+-palvelusta.

Kansikuva: Massimo Belliot / Getty Images