Rallin MM-sarja alkaa tänään – neljä suomalaiskuljettajaa mukana

Kevättä kohti mentäessä saadaan taas nauttia ralliautojen hurjastelusta. Kausi käynnistyy tänään tunnetun Monte Carlon maisemissa. Kuusitoista erikoiskoetta käsittävä Alppien rinteillä ajettava rallitaipale ajetaan järjestyksessään nyt 85:nnen kerran.

Suomalaisia kuljettajia on tällä kaudella mukana Esapekka Lappi (Citroen), Teemu Suninen (Ford), Jari-Matti Latvala (Toyota) ja Kalle Rovanperä (Skoda). Suurimmat menestyspaineet ovat Jari-Matti Latvalalla, mutta lähtökohtaisesti Ott Tänak on Toyota-tallin suurin mestariehdokas.

Latvalan tilanne ei ole suinkaan ainoa laatuaan, sillä esimerkiksi Esapekka Lappi on roolinsa puolesta vain ”pisteitä keräävä apukuski”, joka tekee kaikkensa kuusinkertaisen maailmanmestarin, Sebastian Ogierin, menestyksen eteen. Latvalan tapauksessa hänen tallipäällikkönsä on Tommi Mäkinen, jolle arvojärjestyksen noudattaminen on tuttu asia hänen omilta kilpailuvuosiltaan. Tällöin tallitoveri Kenneth Eriksson piti päästää tallin hierarkian mukaisesti ohi, selvästä johdosta huolimatta.

Skodalla ajava 18-vuotias Kalle Rovanperä on mielenkiintoinen nimi. Nuoresta iästään huolimatta hän on saavuttanut mainetta jo hyvin nuorena WRC2-sarjassa, jossa hän sijoittui menneellä kaudella MM-pisteissä kolmanneksi tallitovereidensa jälkeen.

Rovanperä jatkaa Skodalla myös seuraavan kauden ajan, vaikka joissakin spekulaatioissa myös WRC-sopimus voisi olla mahdollinen. Skodalla on kuitenkin mahdollista ajaa todella paljon, joten uuden sopimuksen solmiminen ei ole vielä ajankohtaista.

Monte Carlon ensimmäinen erikoiskoe alkaa tänään Suomen aikaa klo 20.30.

Kansikuva: Massimo Bettiol / Getty Images