Suomen kisajoukkue yleisurheilun EM-kisoihin selvillä

Suomi on nimennyt 42 nimeä sisältävän urheilijan listan 12.8 käynnistyviin Zürichin yleisurheilun EM-kilpailuihin. Kaksi vuotta sitten Helsingissä pidetyissä kisoissa Suomi saavutti vain yhden mitalin Ari Mannion heitettyä miesten keihäässä kolmanneksi. Tänä vuonna Suomen yleisurheiluliitto ei ole asettanut virallista mitalitavoitetta, mutta kahden vuoden takaisen mitalimäärän tuplaamisen pitäisi olla täyttä realismia. Faneille.com esittelee kaikki kisoihin valitut urheilijat ja ennakoi heidän menestymismahdollisuuksiaan.

MIEHET:

100 metriä:

Suomi on nimennyt miesten kuninkuusmatkalle sadalle metrille kaksi osallistujaa, mutta Ville Myllymäen osallistuminen on vielä tällä hetkellä hieman epävarmaa. 21-vuotias Eetu Rantala voitti viime viikonloppuna järjestetyissä Kalevan Kisoissa tuplamestaruuden, joskin sadan metrin voittoaika jäi hitaalla radalla hieman vaisuksi. 200 metrillä mies juoksi kuitenkin oman henkilökohtaisen ennätyksensä, joten kaikki viittaa siihen, että mies on kauden kohokohdan häämöttäessä hyvässä iskussa. Rantala on juossut tällä kaudella ajan 10.30, jolla hän sijoittuu osallistujajoukossa sijalle 27. Rantalan realistinen tavoite on selvitä välieriin asti. Miesten sadan metrin Suomen ennätys on Tommi Hartosen juoksema 10.21. Nappionnistumisella Rantalalla on mahdollisuus pistää nuo lukemat uusiksi jo tulevissa kisoissa.

200 metriä:

Suomen Jonathan Åstrand on toista vuotta putkeen hurjassa kunnossa, mutta ikävät loukkaantumiset ovat pitäneet miehen tuloskunnon ennakoitua vaisumpana. Åstrand aloitti kautensa vahvasti ja kaikki viittasi siihen, että mies on SE-kunnossa. Kesällä loukkaantumiset ja sairastelu ovat kuitenkin vaikeuttaneet kisailua ja mies joutui myös vetäytymään viime hetkellä Kalevan kisojen 200-metrin alkueristä. Åstrandin iskukyky ennen kisoja onkin todellinen arvoitus. Rahkeissa on jopa 20.50 alitus, jolla taisteltaisiin realistisesti finaalipaikasta. Välieräpaikan pitäisi olla selviö, vaikka sijoitus tilastoissa onkin kahdenkymmenen huonommalla puolella.

110 metrin aidat:

Suomella on miesten lyhyissä aidoissa kaksi osallistujaa, Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja harjoittelemaan siirtynyt Jussi Kanervo sekä Arttu Hirvonen. Kanervon päämatka lienee 400 metrin aidat, joten osallistuminen tälle matkalle on toistaiseksi vielä pienoinen kysymysmerkki. Suomalaiskaksikko on juossut tällä kaudella 13.90 pintaan, joka vielä ei välttämättä riitä välieräpaikkaan. Hirvonen lienee vielä oppimatkalla, mutta Kalevan Kisoissa vakuuttavasti esiintyneellä Kanervolla on kaikki mahdollisuudet juosta välieriin riittävä aika, jos mies päättää tälle matkalle osallistua.

400 metrin aidat:

Myös pitkälle aitamatkalle on kaksi kotimaista edustajaa. Jo mainittu Jussi Kanervo juoksi tänä vuonna ensimmäistä kertaa tämän matkan ja paransi heti ennätyksensä 50 sekunnin pintaan. 400 metrin matka lienee jatkossa Kanervon päämatka ja jo nyt miehellä on edellytykset juosta 50 sekunnin haamurajan pintaan, jolla mentäisiin melko varmasti välieriin asti. Suomen toinen edustaja Oskari Mörö on todellinen superlupaus, joka sijoittui pari vuotta sitten junioreiden MM-kisoissa komeasti kuudenneksi. Mörö on kärsinyt viime vuosina loukkaantumisista, mutta Kalevan Kisoissa mies juoksi vakuuttavasti Suomen mestariksi omalla ennätysajallaan 50,33. Mörö oli kisoissa niin vakuuttavassa kunnossa, että välieräpaikan pitäisi olla itsestäänselvyys. Finaaliin vaadittaneen lähemmäs 49 sekunnin pintaan tuleva aika, mitä ei voida pitää realistisena. Realistista sen sijaan on 50 sekunnin alitus kaikkien aikojen nuorimpana suomalaisjuoksijana.

3000 metrin esteet:

Täksi kaudeksi tosissaan kilpakentille palanneen Jukka Keskisalon kausi on ollut vaikea viheliäisen selkävamman vuoksi. Kauden avaus Kuortaneen eliittikisoissa meni täysin vihkoon, mutta sen jälkeen juostut kilpailut ovat olleet lupauksia herättäviä. Keskisalo on Euroopan tilastoissa tällä hetkellä 19., mutta hänen kohdallaan tilastosijoituksesta ei kannata hirveästi välittää. Ranskan Mahiedine Mekhissi-Benabbad on tilastoissa omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, mutta sen jälkeen on reilun kymmenen miehen joukko, joka on juossut 8.20 molemmilla puolilla. Keskisalon pitäisi olla tuossa kunnossa ja arvokisoissa harvoin lähdetään juoksemaan kovavauhtisia juoksuja. Kaikki yleisurheilua seuraavat tietävät Keskisalon kirikyvyn, joten näissä kisoissa miehellä on mahdollisuudet vaikka mihin. Finaalipaikan pitäisi tulla helposti ja finaalissa vain taivas on rajana. Mitali vaatisi kuitenkin pientä yllätystä, mutta pistesijan pitäisi olla täyttä realismia. Suomen toinen edustaja Janne Ukonmaanaho palasi pitkien loukkaantumisten jälkeen kilpakentille ja juoksi komeasti oman ennätyksensä pintaan. Miehen kunto viime aikoina ei ole näyttänyt ihan alkukauden veroiselta, joten finaalipaikka olisi suuri yllätys.

Korkeus:

Jussi Viita hyppäsi Kuopiossa Suomen mestariksi omalla ennätyksellään 226 ja lunasti viime hetkellä paikan kisakoneesta. Finaalipaikka vaatisi vähintään oman ennätyksen sivuamista, joten sinne selviäminen olisi kovan luokan yllätys. Korkeudessa kaikki on kuitenkin mahdollista ja pöljän päivän sattuessa Viita kyllä pystyy hyppäämään itsensä 12 parhaan joukkoon.

Kolmiloikka:

Suomen ainoa edustaja Aleksi Tammentie on ollut tällä kaudella tasaisen varmassa kunnossa. Tilastotulos 16.61 riittää Euroopan tilastoissa 15. sijalle, mutta ihan tuollaista tulosta ei finaalipaikkaan luultavasti vaadita. Kuopiossa Tammentie loikki mestariksi tuloksella 16.55, joten mies on kyllä kunnossa. Kaksi vuotta sitten Tammentie sijoittui karsinnoissa sijalle 14, joten nyt tavoitteena on ehdottomasti finaalipaikka. Se vaatii omaa huippusuoritusta, mutta sen pitäisi olla miehelle mahdollista.

Kuula:

Arttu Kangas pääsi kuin pääsikin kisakoneeseen, vaikka miehen valinta vielä viime hetkillä olikin epäselvää. Nuori kuulan superlupaus on puhtaasti oppimatkalla, mutta tänä kautena syntyneellä ennätyksellä 19,74 ollaan lähellä finaalipaikkaa. Lähtökohta on kuitenkin se, että miehellä ei ole mitään hävittävää ja karsintoihin voi lähteä ilman paineita tekemään omia huippusuorituksia.

Moukari:

Suomi lähettää miesten moukariin kaksi osallistujaa. David Söderberg eli pitkään Olli-Pekka Karjalaisen varjossa, mutta OP:n lopetettua Söderberg on puhjennut lopulliseen kukkaansa. Tällä kaudella syntynyt tilastotulos 77,57 oikeuttaa Euroopan tilastoissa kahdeksanteen sijaan. Söderberg on ollut todella varmassa tuloskunnossa, joten finaalipaikan pitäisi olla hanskassa. Moukarin taso on doping-seulan tiukennettua suorastaan romahtanut ja kauden parhaan heittämällä taistellaan tosissaan mitalista. Pistesija lienee kuitenkin se realistisin tavoite, mutta jos mies pystyy kauden parhaimpaansa, pitää kotisuomessa viritellä kahvinkeitintä päälle mitalikahvien merkiksi. Suomen toinen edustaja Tuomas Seppänen heitti hyvin SM-kisoissa, mutta finaalipaikka vaatisi pientä venymistä.

Keihäs:

Miesten keihäässä nähtiin jo perinteeksi muodostunut valintafarssi, kun paluun kilpakentille tehnyt Lassi Etelätalo leiskautti kotimaisemissaan 84,98. Lopullinen kisajoukkue ratkaistiin SM-kisoissa, joista Etelätalo leimautti itsensä kisoihin sijoittumalla toiseksi. Tero Pitkämäki jätti varmuuden vuoksi kisat väliin, mutta on jälleen kerran Suomen ehdottomasti todennäköisin mitalisti. Kultamitali on realistinen tavoite, mutta se vaatii onnistuneita heittoja. Ronssi-Ruuskainen on kärsinyt pienistä vaivoista ja ennen Kalevan Kisoja tuloskunto oli pienoinen kysymysmerkki. Ruuskanen oli kuitenkin vakuuttava vaikeissa olosuhteissa heitetyissä kisoissa ja on myös mahdollinen mitalisti Zurichissa. Todennäköistä on kuitenkin pistesija, mutta mitali ei ole minkäänmoinen yllätys. Etelätalo on ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan ja realistisena tavoitteena voidaan pitää pistesijaa, eli sijoittumista kahdeksan parhaan joukkoon. Rahkeissa on kuitenkin heittää reilusti yli 85-metrinen, jolla otetaan todennäköisesti näistä karkeloista mitali.

50 kilometrin kävely:

Suomi lähettää kisoihin kaksi kävelijää, Jarkko Kinnusen ja Veli-Matti Partasen. Kinnusta on viime vuosina hehkutettu jopa mahdolliseksi mitalistiksi, mutt raa´alla matkalla mies ei ole pariin vuoteen päässyt parhaimmilleen. Tilanne on kuitenkin edelleen sama, jos mies onnistuu omalla huipputasollaan, taistellaan mitalista. Realistista on kuitenkin odottaa sijoitusta akselille 10-20, mutta 50 kilometrin kävely on laji, jota on vaikea etukäteen ennakoida. Partanen on nuori suurlupaus, jonka kunto on kuitenkin pienoinen kysymysmerkki. Kauden parhaalla tasollaan mies taistelee sijoituksesta 20 parhaan joukkoon, mutta sijaluku saattaa romahtaa myös 30 heikommalle puolelle.

Pikaviesti:

Suomi sai lähetettyä kisoihin myös miesten pikaviestijoukkueen, sillä Suomi on Euroopan tilastossa sijalla 15. Åstrandin ollessa iskussa taistelee Suomi finaalipaikasta, vaikka se vaatisikin nykyisen SE:n alittamista. SE:n tekeminen pitäisi tällä porukalla olla täyttä realismia, jos vain vaihdot onnistuvat hyvin. Viestissä jo alkuerissä tippuu usein isoja ruumiita vaihtovirheiden vuoksi, joten tärkeää on hoitaa vaihdot kunnialla ja selvitä maaliviivalle saakka.

Naiset

100 metriä ja 200 metriä:

Hanna-Maari Latvala on hieno esimerkki hieman myöhemmällä iällä heränneestä urheilijasta. Latvala on jo tällä kaudella juossut oman 100 metrin ennätyksensä, vaikka hänen omien sanojensa mukaan tuloskunto on tähdätty nimenomaan EM-kisoja varten. Latvalan päämatka on ehdottomasti 200 metriä, vaikka satanen on tällä kaudella kulkenut hieman paremmin. Kaikkien lähteiden mukaan Latvala on kahdella sadalla omassa ennätyskunnossaan, ja välierissä juostuna alle 23 sekunnin aika tietää finaalipaikkaa. Lähtökohta kisoihin on se, että välieräpaikat kummallakin matkalla on minimitavoite. 100 metrillä finaalipaikka vaatisi oman ennätyksen valtavaa parannusta, eikä sitä voida pitää realistisena. Kakkosella vaaditaan nappijuoksua finaalipaikkaan, mutta siihen Latavalalla on kaikki mahdollisuudet.

400 metriä:

Katri Mustola piti parin vuoden tauon yleisurheilusta sairastelujen ja opiskelujen vuoksi. Tällä kaudella nainen kuitenkin palasi kilpakentille ja on parantanut ennätystään käsittämättömästi yli viidellä sekunnilla. Kalevan Kisoissa nainen juoksi komealla soolojuoksulla itsensä Suomen mestariksi ajalla, joka alitti myös yleisurheiluliiton kisarajan. Juoksun jälkeen Mustola taisi olla itse eniten yllättynyt omasta ajastaan ja siitä, että kisaunelma kävi toteen. SM-kisoissa nähdyllä ajalla välieräpaikka on mahdollisuuksien rajamaissa, mutta Mustolalle nämä kisat ovat vasta oppimatka tulevaisuutta ajatellen.

100 metrin aidat:

Naisten sadan metrin aidoista on puolihuolimattomasti tullut kansallisesti miesten keihään jälkeen Suomen tasokkain yleisurheilulaji. Peräti neljä naista juoksi alle kisarajan, mutta lopulliseen joukkueeseen valittiin kolmikko Nooralotta Neziri-Matilda Bogdanoff-Ida Aidanpää. Kolmikosta jokainen on juossut tällä kaudella oman ennätyksensä, joten suunta tulevaisuudessa on vain ja ainoastaan ylöspäin. Superlupaus Neziri on Suomen ykkösjuoksija ja hänellä on kaikki mahdollisuudet aitoa aina finaaliin asti. Neziri vakuutti Kalevan Kisoissa juoksemalla kaksi erinomaista juoksua. Kropassa on kaikki valmiudet juosta 12.80 pintaan, jolla mennään heittämällä finaaliin asti. Aidanpään ja Bogdanoffin realistisena tavoitteena voidaan pitää välieräpaikkaa. Mahdollista on siis nähdä peräti kolme suomalaista pikamatkan välierissä aikuisten arvokisoissa!

3000 metrin esteet:

Naisten kolmen tonnin esteitä voidaan etukäteiskaavailuissa pitää toiseksi todennäköisimpänä mitalilajina. Sandra Erikson on ollut suorastaan hurjassa tuloskunnossa ja on Euroopan tilastoissa tällä hetkellä toisena. Erikson on Euroopan tasolla kokonaisvaltaisesti niin hyvä juoksija, että on vaikea nähdä minkälaisella juoksulla hän ei kuulu suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon. Matkavauhti riittää pudottamaan muut juoksijat ja kirissä Sandra on varmasti Euroopan paras  estejuoksija. Juoksukunnosta kertoo kaiken se, että Kalevan Kisojen 1500 metrin juoksussa Erikson tykitti viimeisen kierroksen 59-sekunnin pintaan. Suomen toinen edustaja Johanna Lehtinen on kärsinyt kovista loukkaantumisista ja epäonni jatkui myös SM-kisoissa naisen kaaduttua pääkatsomon edessä olleessa kuivaesteessä. Uusimpien tietojen mukaan Lehtinen ei kuitenkaan loukannut itseään ja on mukana EM-kisoissa. Lehtisen tavoitteena on finaalipaikka, mikä vaatii omaa hyvää juoksua.

Seiväs:

Minna Nikkanen hyppäsi hienosti Kalevan Kisoissa uuden SE:n lukemiin 451. Naisten seipään taso on tasainen ja Nikkanen kuuluu siihen noin kahdeksan naisen ryhmään, joka onnistuessaan kamppailee mitalisijoista. Nikkanen on ollut tällä kaudella niin tasaisessa kunnossa, että finaalipaikan pitäisi irrota omalla rutiinitasolla. Nikkasen ja hänen valmentajansa mukaan 451 ei ole nykykunnon maksimitasolla ja rahkeissa pitäisi olla ominaisuuksia pitkälti yli 460 yli meneviin korkeuksiin. Pistesija on realismia, mitali vaatisi oman ennätyksen reilua parantamista.

Kiekko:

Naisten kiekossa Suomella on kaksi osallistujaa. Sanna Kämäräinen on ottanut tänä kesänä valtavia harppauksia eteenpäin ja on vakiinnuttanut oman tulostasonsa sinne 57-metrin hujakoille. Tuolla tuloksella mennään helposti finaaliin, jota voidaan pitää Kämäräisen realistisena tavoitteena. Pistesija vaatii pientä venymistä ja hyvänä tavoitteena voisikin olla 60-metrin haamurajan rikkominen myös ulkokentillä. Suomen toinen osallistuja Katri Hirvonen oli hyvässä iskussa alkukaudella, mutta heinäkuussa tuloskunto romahti kovasti. Kalevan Kisoissa nainen onnistui yhdessä heitossa, joten finaalipaikka olisi todella suuri yllätys.

Moukari:

Merja Korpela osallistuu jo kymmenensiin aikuisten arvokisoihinsa. Tähänastisista yhdeksästä kisareissusta kahdeksan on jäänyt karsintavaiheeseen, ja nytkin finaalipaikka olisi kovan luokan yllätys. Korpelalla on tosin kaikki mahdollisuudet heittää finaaliin vaadittava heitto, mutta se vaatii omalle huipputasolle pääsemistä heti karsintavaiheessa.

Keihäs:

Oona Sormunen on heitellyt varmasti 56-58 metrin hujakoille, mutta se kauden piikki puuttuu vielä. 56 metrillä mentäneen finaaliin, koska moni Euroopan huippuheittäjistä on poissa erinäisten loukkaantumisten vuoksi. Sormunen on fyysisesti helposti yli 60-metrin kunnossa, mutta hänen tekniikkaansa ei ole saatu riittävälle tasolle. Finaalipaikka on hyvä tavoite ja sinne päästyään Sormusella ei ole mitään muuta kuin voitettavaa. Pistesija vaatii venymistä, mutta se on mahdollisuuksien rajamaissa.

Naisten pikaviesti:

Naisten pikaviestissä ei ole realistisia finaalisaumoja. Suomi on juossut tällä kaudella ajan 44,64, mitä pitäisi kyllä pystyä parantamaan jopa rutkasti. 44 sekunnin raja on haarukassa, mutta finaalipaikka vaatisi 2-3 huippumaan epäonnistumista alkuerissä.

Naisten pitkä viesti:

Samat sanat kuin pikaviestin kohdalla, finaalipaikka olisi todellinen pommi. Superlupaus Ella Räsänen kärsii jo toista vuotta putkeen pahoista loukkaantumisista. Hänen juoksukuntonsa on näin kisojen aattona pienoinen kysymysmerkki, hänen ollessa kunnossa kauden parhaan alittaminen voisi olla joukkueelle hyvä tavoite.