Toyota mukaan rallin MM-sarjaan

Rallin MM-sarja saa uuden tulokkaan vuonna 2017, kun japanilaisvalmistaja Toyota liittyy mukaan sarjaan. Toyota ilmoitti asiasta perjantaina aamutuimaan Suomen aikaan.

Toyota palaa vuonna 2017 WRC-sarjaan (AOP)

Toyota palaa vuonna 2017 WRC-sarjaan (AOP)

Toyota piti perjantaina kello 6 Suomen aikaan lehdistötilaisuuden asiasta, joka oli jo julkinen salaisuus rallipiireissä. Japanilaisvalmistaja liittyy rallin MM-sarjaan kaudesta 2017 lähtien. Toyota osallistuu sarjaan Yariksella.

Ensimmäinen kerta ei Toyotan liittyminen sarjaan ole, sillä viimeksi japanilaisvalmistaja osallistui ralliautoilun kuninkuusluokkaan vuonna 1999. Se on viimeinen kausi, kun Toyotan väreissä on rallia ajettu.

Toyota muistetaan suomalaiskuljettajistaan ja yksi menestyneimmistä suomalaisista Toyotalla on Juha Kankkunen. Kankkunen voitti Toyotalla maailmanmestaruuden vuonna 1991 ja Jyväskylän rallin voittoa Kankkunen juhli Toyota Celicalla 1993.

Toyota on voittanut rallin MM-sarjassa kuljettajien mestaruuden neljä kertaa ja tallimestaruus on tullut japanilaistallille kahdesti. Toyotalla mestaruuden ovat voittaneet Kankkusen lisäksi espanjalainen Carlos Sainz ja ranskalainen Didier Auriol. Sainz juhli mestaruutta kahdesti Toyotan väreissä.

Vuonna 1995 Toyota sortui sääntörikkeeseen, jonka johdosta japanilaisvalmistaja ei saanut osallistua vuoden 1996 MM-sarjaan. He tekivät paluun vuonna 1997, mutta menestystä ei enää tullut ja vuoden 1999 jälkeen japanilaistehdas vetäytyi rallipoluilta ja keskittyi Formula Ykkösiin.

MM-sarjassa kilpaillaan tällä hetkellä neljällä eri automerkillä, joista kolmella on tehtaan panostus mukana. Toyotan saapuminen lisää kilpailua sarjaan entisestään ja muun muassa Volkswagenin Jost Capito on ilmaissut olevansa mielissään Toyotan paluusta.

Yläkuva: Toyota Motorsport GmhB