Ennakko: Alajärvellä paistaa aurinko

Alajärven pesäpalloylpeys Ankkurit yllätti viime kaudella kaikki sijoittumalla runkosarjassa kuudennelle sijalle ja vielä viimeisillä kierroksilla joukkue taisteli jopa kotiedusta pudotuspeleihin. Ennen viime kautta potku-uhan alla ollut pelinjohtaja Matti Iivarinen onnistui täydellisesti joukkueen taktiikassa ja roolittamisessa. Petrus Puputti, Sami Mikkolanaho ja lukkari Janne Kivipelto nousivat kaikki viime kaudella pesäpalloväen todelliseen tietoisuuteen. Miten käy tänä vuonna?

Muutokset

Numerolla kaksi pelannut Jere Saukko loikkasi naapuriseura Vimpeliin ja tilalle hommattiin Ulvilan ykköspesisjoukkueesta vahvan kauden pelannut Rami Mäkinen. Mäkinen hypännee heti Alajärvellä Saukon saappaisiin ykköstilanteen purkajaksi. Lisäksi tulijapuolella vahvistukseksi voidaan laskea kokeneen Ankkuri-kasvatin paluu keltasinisiin, kun Tuomas Tallbacka tuo kokemusta jokeriosastolle. Saukon lisäksi Ankkurit eivät menettäneet runkopelaajiaan, joten Iivarinen pääsee rakentamaan peliä viime kauden menestyksen pohjalle.

Sisäpeli

Viime kauden menestys pohjautu pitkälti Iivariseen rohkeaan ja hyökkäävään pelityyliin. Merkki oli usein päällä niin vaihto- kuin takatilanteissa, vaikka ns. pakkotilannetta ei ollut. Onnistumisten kautta joukkue sai hurmoksen sisäpeliin ja onnistui napsimaan tärkeitä jakso- ja otteluvoittoja. Todennäköisesti sama yleisöönmenevä ralli jatkuu tulevalla kaudella, eikä Ankkurit lähde peruuttelemaan yhteenkään otteluun.

Kärjessä Puputti meni  viime vuonna kentälle loistavalla prosentilla. Nyt uusi tulokas Superin kentille, Rami Mäkinen, mitataan ykköstilanteen purkajana. Jos Mäkinen onnistuu tehtävässään, helpottuu Ankkureiden sisäpelin rullaus huomattavasti, koska kakkostilanteen purkajia joukkueesta löytyy kun muun muassa Aki Orava voi pelata numerolla kolme. Kokenut Orava hoitaa etutilanteet hyvällä prosentilla läpilyöntiuhkan ollessa koko ajan päällä.

Kotiutuspuolella Sami Mikkolanahon on jatkettava hyvää virettään. Tulitukea tulee varmasti viime kaudella harppauksen ottaneelta Kari Kellokoskelta.

Ulkopeli

Ulkopelin syömähampaat ovat lukkari Kivipelto ja etukentällä ja linjassa hääräävä Orava. Kivipelto sekoitti viime kaudella juonikkuudellaan useamman joukkueen sisäpeliä ja Ankkureiden oma kasvatti alkaa kehittyä kohti sarjan kärkilukkareiden tasoa. Muuten ulkopeli ei ole välttämättä sarjan parasta tasoa, mutta joukkue saa sisäpelin onnistumisten kautta hurmosta myös ulkokentälle ja joukkue taistelee jokaisesta pallosta hullun lailla.

Janne Kivipellon harteilla lepää Alajärven ulkopeli - AA All Over Press

Janne Kivipelto otti viime kaudella huiman harppauksen. Kuva: All Over Press

Sijoitus

Tuleva kausi on kimurantimpi kuin edellinen, jolloin Alajärvi pääsi hyökkäämään puskista. Vastutajat ovat paremmin tietoisia Iivarisen pelikirjasta ja mikään Alajärven pelityylissä ei tule enää yllätyksenä. Ankkureiden vahvuus on edelleen kotikentällä pelattavat aurinkopelit, kun kotijoukkue nauttii auringosta ja vastustajat tuskailevat koppilyöntienkin kanssa.

Lopullista Alajärven sijoitusta on vaikea veikata. Joukkue voi flopata ja tippua pudotuspeleistä, mutta viime kauden tapainen lento voi myös jatkua. Joka tapauksessa Ankkurit tulee olemaan edelleen yksi sarjan mielenkiintoisimmista joukkueista seurata.

Todennäköinen kokoonpano

1. Petrus Puputti 3v

2. Rami Mäkinen 3p

3. Aki Orava 1v

4. Kari Kellokoski S

5. Viljo Sillanpää 3k

6. Janne Kivipelto L

7. Sasu Iivarinen 2p

8. Henri Heikkinen 2k

9. Nestori Yli-Sissala 2v

10. Tuomas Tallbacka

11. Juha-Matti Jaatinen

12. Sami Mikkolanaho

Kolme väitettä Alajärven kaudesta 2016

1. Petrus Puputti valitaan Itä-Länteen

2. Kari Kellokoski lyö yli 40 juoksua

3. Alajärvi etenee puolivälieriin sijalta 8.

Kansikuva: Juha Levonen

Tsekkaa myös Faneille.comin 1X2-pesiskisa sunnuntain avauskierrokselle – tarjolla Ruutu+ -koodeja ja pelirahaa!