Seinäjoki ja Raahe tiistain ainoassa Superpesiskamppailussa: J-P Vainionpää jälleen hurjassa iskussa?

Tiistain ainoassa Superpesiskamppailussa kohtaavat kautensa kaksijakoisesti aloittaneet Seinäjoen JymyJussit ja Pattijoen Urheilijat Raahesta. JymyJussit ovat kolmen ottelun jälkeen keränneet pisteen Raahea enemmän ja joukkueiden sijoitukset löytyvät sarjataulukosta sijoilta 6 ja 8. Ottelu alkaa klo 18.00 Ilkka-areenalla.

Kahden valovoimaisen yksilön kaksinkamppailu

Tiistai-illan kohtaaminen kulminoituu hyvin pitkälle isäntien lyöjämörssäriin Jukka-Pekka Vainionpäähän ja vieraiden lukkariin Topi Kososeen.

Jussien sisäpeli on ollut Vainionpään tehojen varassa, ja Jukkis on lyönyt joukkueen kaikista 24 juoksusta peräti 15. Epäonnistuneita kotiutusyrityksiä lyöjätilastoa johtavalle pelaajalle on tullut vain kahdeksan, joten jo alkukaudesta näyttää vahvasti siltä että tänäkin vuonna lyöjäkuninkuus matkaa Seinäjoelle.

Vieraiden lukkari Kosonen on ollut yhtä tärkeä joukkueelleen, mitä ennakkoon ounastelimmekin. Raahe nappasi kauden avausvoiton Kouvolaa vastaan torstaina ottelussa, jossa Kopla ei saanut kertaakaan miestä kolmoselle asti. Kolmessa pelatussa ottelussa Kosonen on palkittu kahdesti joukkueensa parhaana pelaajana, ja sama tahti tulee jatkumaan läpi kesän.

Jusseilla epätasaista suorittamista

Jusseilla on allaan rökeletappio kauden avauksesta Vimpelille, 2-0 voitto kotona Koskenkorvasta ja harmittava supervuorotappio Hyvinkäälle sunnuntaina. Hyvinkää-ottelu kuvastaa hyvin alkukauden ailahtelevia otteita: avausjakson ylivoimainen voitto vaihtui niukkaan 1-2 -jaksotappioon toisella puoliskolla, ja lopulta Tahko punnersi voiton kotiutulyöntikilpailun jälkeen.

Sisäpelissä joukkue on päässyt yrittämään kotiutusta riittävästi (42) ja lyötyjä juoksujakin on toiseksi eniten koko sarjassa. Suoritustaso on kuitenkin toistaiseksi ailahdellut jaksojen välillä, mikä on maksanut joukkueelle arvokkaita pisteitä. Ulkopeli on sujunut ihan mallikkaasti lukuunottamatta Vimpeliä vastaan pelattua avausottelua. Tosin lukkarina kauden aloittanut Ville Viita on saamiemme tietojen mukaan pitänyt syötön lautasella, mutta siihen se on sitten jäänytkin. Työskentely on ollut todella varovaista ja arkaa, mikä on pahin mahdollinen tilanne pesäpallossa. Vanha sanonta kuuluu ”mitä kauempana ongelma on kotipesästä, sen parempi”.

Raahe neljän miehen varassa

15.6.2014, Pihkala, Hyvinkää. Superpesis 2014, Hyvinkään Tahko - Pattijoen Urheilijat, Raahe. Paavo Pelto - PattU  All Over Press

Paavo Pellon on onnistuttava tänään entisellä kotiareenallaan. Juha Tamminen/All Over Press

Ennen kautta oli tiedossa, että Raahen isoin ongelma tulee olemaan kapea kärki. Etenijöitä joukkueesta löytyy tällä hetkellä vain kaksi: Paavo Pelto ja Timo Kallio. Mikäli kaksikko ei onnistu luomaan etutilanteita, on Raahen sisäpeli todella vaaraton. Apuja ei vain yksinkertaisesti jokeriosastolta ole, eikä numeroilla kolme ja neljä pelaavat Jussi Kemilä ja Kosonen ole etenijöitä. Esimerkiksi kauden avauspelissä Jyväskylää vastaan Raahen sisäpeli oli todella tukkoista kaksikon jäätyä onnistumissaan alle 50 %. Tosin täytyy mainita että tuosta ottelusta puuttui myös päävaihtaja Kemilä pelikiellon myötä.

Kahdesta kotipelistä Kemilän mukaantulon myötä Raahe nappasi yhteensä kolme pistettä Kouvolan kaatuessa jaksoin 1-0 ja Kiteen oltua vahvempi kotiutuslyöntikilpailun jälkeen. Näissä otteluissa Raahen kärki onnistui miltei maksimaalisesti, mutta tästä huolimatta täysiä pistepotteja ei onnistuttu nappaamaan. Toistaiseksi Raahe on onnistunut juoksunteossa keskimäärin vain 2.5 kertaa jaksoa kohden, mikä ei pitkässä juoksussa tule riittämään, oli ulkopeli sitten miten hyvällä tasolla tahansa. Kaiken onnistuessa raahelaisten sisäpelissä 4-5 juoksua jaksoon vaikuttaa tällä hetkellä ehdottomalta maksimilta joukkueelle.

Luvassa yllättävän tiukka taistelu pisteistä

Isäntäjoukkue JymyJussit lähtee lyöntivoimansa ansiosta suosikkina otteluun, mutta Raahe ei missään nimessä ole vailla mahdollisuuksia. Vieraiden ulkopeli on toiminut alkukaudesta ja lukkari Kososen merkitystä ei voi vähätellä, etenkään kun vastassa on arasti kauden aloittanut Viita.

Avainasemassa tulee olemaan nolla- ja vaihtotilanteiden puolustaminen. Se joukkue, kumpi onnistuu tänään pitämään vastustajan kotiutusyritykset pienempinä, tulee ottelun voittamaan. Kylmässä Seinäjoen illassa juoksusjen lyöminen tulee olemaan erittäin vaikeaa, ja jaksot ratkennevat juoksulla suuntaan tai toiseen. Sivuhuomiona voidaan todeta, että viime vuonna toukokuun 27. samat joukkueet kohtasivat samankaltaisissa olosuhteissa. Tuolloin JymyJussit oli vahvempi jaksoin 2-0 (2-1, 2-1).

Ottelun ratkaisutekijät
• Raahen on pystyttävä minimoimaan hurjassa vireessä olevan J-P Vainionpään kotiutusyritykset.
• Kumpi uskaltaa pelata vaihtotilanteet aggressiivisemmin.
• Pelto-Kallio -parivaljakon onnistuminen vierailla.

Raahe vie ottelun supervuoropariin, mutta J-P Vainionpää ratkaisee. Voitto Jusseille jaksoin 2-1 (4-1, 2-3, 1-0).

Vedonlyönti

Pidimme huilia viikonlopun pesisvedoista ja keskityimme tarkastelmaan voimasuhteita aina Suomensarjasta Superpesikseen. Tänään kuitenkin palaamme niin sanotusti sorvin ääreen. Torstain Twitter-vinkkimme SoJy-Kiri o 10.5 jäi sen kuuluisan yhden päähän, mikä painoi palautusprosenttimme jälleen niukasti miinukselle. Tänään asiaan tulee muutos.

Seinäjoki-Raahe
Seinäjoella tilanteiden teko tulee olemaan tänään vaikeaa. Alusta on kohtalaisen hidas, eikä kylmässä kelissä pallo hirveästi kulje eikä pomppu nouse. Kummallakaan joukkueella ei ole isoa määrää etenijöitä, tilannemäärät jäänevät pieneksi eikä Vainionpää yksin tänään tule juhlimaan. Näistä lähtökohdista lapulle päätyy alle 11.5 juoksua kertoimella 1.82. 

Imatra-Tampere (miesten ykkönen)
Imatralla on lähtökohtaisesti huomattavasti heikompi materiaali Manseen verrattuna. Tamperelaiset aloittivat kautensa kahdella voitolla kotona, joista etenkin jälkimmäinen 1-0 (3-1, 0-0) -voitto sarjan suosikista Oulusta oli maistuva. Ulkopeli on pitävällä tasolla ja sisäpelissä joukkue on onnistunut leveällä rintamalla.

Isäntä Imatran Pallo-Veikot aloitti kautensa voitolla ja tappiolla. Tuplareissun avausottelussa tuli arvokas 1-2 (4-1, 3-4) -voitto Ylivieskasta, mutta toisessa osaottelussa tuli isosti pataan suosikki Kempeleeltä. Redsien sisäpeli ei häviä Manselle kuin vähän, mutta ulkopelissä tiistai-illan vieraat ovat selkeästi edellä. Vaakakuppiin nämä asiat laitettuna kallistumme Mansen hyvän alkukauden jatkolle ja lapulle päätyy vieraiden suora voitto kertoimella 2.25. 

Vetovalinnat:
Seinäjoki-Raahe alle 11.5 juoksua, 1.82. 4 yks. **
Tampere, 2.25. 2 yks. *

Kertoimet ovat Suomen johtavalta pesisbookerilta NordicBetiltä. Kohteisiin pääset käsiksi täältä!

Vetoseuranta

Miesten Superpesis 3/7
Yli/alle: 1/2
1X2: 2/5

Miesten Ykköspesis 1/1

Pelikassa -1.6 yks., pal. 98,1 %

Päivitetty 19.5. klo 17.30: Manse PP Tampereelta ei ole sarjanousija, kuten tekstissä aiemmin virheellisesti ilmoitettiin. Tampere nousi Ykköspesikseen kaudeksi 2014 ja sijoittu viime vuonna avauskaudellaan sarjan kahdeksanneksi.