Ennakko: JymyJusseille luvassa pitkä kesä

Seinäjoen pesäpalloylpeys JymyJussit ei lähde tulevaan kauteen sarjan ykkössuosikkina. Seuran taloustilanne on valitettavan surkea, joten tämä on näkynyt joukkueen rakentamisessa. Lähes kaikki joukkueen tähtipelaajat jättivät joukkueen viime kauden jälkeen ja jäljellä on enää savuavat Rauniot. Viime vuonna povasimme seinäjokisille jopa välieräpaikkaa, tänä vuonna sama virhe on helppo välttää.

Muutokset

Viime kauden joukkueesta ovat poissa Tero Viinamäki, V-P Yli-Hirvelä, Mikko Vainionpää, Antti Kuusisto ja Ilari Siutla. Paikkaajat ovat joko omia junioreita tai alemmista sarjoista hankittuja jyyriä. Parhaana hankintana voidaan pitää Koskenkorvalta kaapattua Toni Marjamäkeä, jolle on sisäpelissä kaavailtu hihaan numeroa 3. Marjamäen ohella on mielenkiintoista nähdä miesmalli Ville Hotakaisen paluu kentille yhden välivuoden jälkeen. Hotakaiselle on kaavailtu isoa roolia seinäjokisten ulkopelissä, kunhan mies kuntoutuu täyteen pelikuntoon. Lisäksi pelinjohtopuolella nähtiin jälleen muutos, kun Mikko Hylkilä hyppäsi  sivuun ja vastuun laikoissa ottaa pelaajalegenda Mikko Vainionpää.

Seinäjoen Ville Viita pelaa ensimmäisen miesten Itä-Läntensä kotiareenallaan. Kuva: Juha Levonen

Ville Viidalla on todella iso rooli JymyJussien sisä- ja ulkopelissä. Kuva: Juha Levonen

Sisäpeli

Sisällä joukkueen kaava tulee olemaan todella selkeä. Tuomas Raunio on sarjassa vähintään keskiverto kärkietenijä ja numerolla kaksi pelaava Ville Viita sopii JymyJussien rosteriin juonikkuudensa ansiosta kuin nenä päähän. Raunion ja Viidan tulee päästä etenemään, koska joukkueen jalat loppuvat näihin kahteen herraan. Numerolla kolme pelaavan Marjamäen tehtävä on järjestellä Jukka-Pekka Vainionpäälle ruokaa ja Jukkis tulee taistelemaan tälläkin kaudella lyöjätilaston voitosta. Jukkista säestää lahjakas mörssäri Markus Hallasuo. Jussien mörssäriosastoa täydentää vuonna 1994 syntynyt Samu Sarre.

Sisäpelissä todennäköisesti numerolla kolme tai neljä pelaava, loukkaantumisista kärsinyt Miika Anttila voisi pikku hiljaa lunastaa hänelle asetetut odotukset ja kasvaa mailan varressa sarjan ylempään keskikastiin omassa roolissaan. Potentiaalia on ja rooliakin on varmasti tarjolla rutkasti.

Yhteenvetona Jussien sisäpelistä voi todeta yhden asian: jalkoja on edelleen ikävä. Sarre, Jukkis ja Hallasuo pitävät kyllä huolen siitä että ukkoa saadaan kotiin, mutta pitkässä juoksussa Jussien peli tulee kaatumaan kapeaan jalkaosastoon. Joukkueen on vaikea tehdä pienillä lyönneillä tilannetta ja prosenttilyöntien puuttuessa vastustajien ulkopeleillä on helppo työ napsia vähintään takapaloja kovista lyönneistä ja pitää kotiutusyritykset minimissään.

Odotamme JymyJussien viuhkavelhon Mikko Vainionpään pelaavan varsin yllätyksellistä ja läpilyöntihakuistakin peliä.

Ulkopeli

Puoustus tulee olemaan joukkueen suurin ongelma. Viita on lukkarina juonikas jouni, muttei sarjan eliittiä. Joukkueesta ei löydy oikein millekään pelipaikalle sarjan edes keskivertokaveria. Tällaisiksi voidaan ehkä laskea etukentällä hääräävä Anttila ja linjaan palaava Hotakainen, tosin Hotakaisenkin kohdalla on ilmassa varsin isoja kysymysmerkkejä.

Muuten nuorilla pojilla tulee ulkokentällä kiire, varsinkin kärkijoukkueita vastaan ja palloa saadaan hakea useampaan otteeseen aidan alta ja maahockeykentältä. Todennäköisesti seinäjokisten kentästä tullaan lyömään kesän aikana eniten juoksuja. Vedonlyöntimielessä JymyJussit kannattaa ympyröidä isolla tussilla, kun mietitään kevään ja kesän varminta juoksurikasta joukkuetta.

Sijoitus

Ei hyvältä näytä. En aio tehdä samaa virhettä, jonka olen kahtena edellisenä kautena tehnyt. Olen nimittäin veikannut JymyJusseja vahvasti mitalipeleihin, mutta nyt ei tarvitse edes uneksia. Tällä nykyisellä nipulla tulee todella pitkä kesä ja sijoitus tulee olemaan aivan häntäpäässä. Jukkis ratkaisee joitain jaksoja joukkueelle läpilyönneillään, mutta vastustajat pystyvät puolustamaan JymyJusseja vastaan tarkemmin, joten läpäreitä ei vastustajat hevillä JymyJusseille anna.

Todennäköinen kokoonpano

1. Tuomas Raunio 2k

2. Ville Viita L

3. Toni Marjamäki 1v

4. Miikka Anttila S

5. Severi Piispanen 2v

6. Tero Tyynelä 2p

7. Ville Hotakainen 3p

8. Jani Pylkkä 3k

9. Henri Kultti 3v

10. Jukka-Pekka Vainionpää

11. Samu Sarre

12. Markus Hallasuo

Kolme väitettä JymyJussien kaudesta 2016

1. Joukkue sijoittuu runkosarjassa sijalle 13.

2. Ville Viita lyö yli 120 kärkilyöntiä

3. J-P Vainionpää lyö joukkueen juoksuista 2/3

Kansikuva: Juha Levonen