Takavuosien kestomenestyjällä Raahella edessä vaikea kausi

Viime kaudella puolivälierissä pudonnut runkosarjan kutonen PattU Raahe lähtee tulevaan kauteen hieman erilaisista lähtökohdista kuin viime vuosina. Pudotuspelijoukkueeksi vakiotunut raahelaisnippu menetti tärkeitä pelaajia kauden alla, ja nyt joukkue joutuu taistelemaan tosissaan selviytyäkseen syksyn ratkaisupeleihin. Joukkueen ykköstähtenä tuikkii edelleen sarjan yksi parhaista pelaajista Topi Kosonen.

Muutokset

Joukkueen ykköskärjeksi Kepeleestä hommattu viime kaudella Ykköspesiksen etenijätilaston peräti 43 tuodulla voittanut Timo Ehrola loukkaantui ikävästi talvikaudella. Ehrolan polven kierrukka jouduttiin operoimaan ja mies on aikaisintaan kesäkuussa raahelaisten kokoonpanossa.

Lähtijäpuolella PattU menetti joukkueen elävän legendan, kun Pertti Mäkelä ilmeisesti riitaantui jossain määrin seurajohdon kanssa, eikä näin ollen jatka hienoa pelaajauraansa. Muista kokeneista pelaajista Antti Vihtkari, Marko Pelkonen ja Jarmo Viittanen pakkasivat myös kampsunsa. Vihtkari löi viime kaudella viisi juoksua, mutta kolmikon Pelkonen, Mäkelä ja Viittanen mukana lähti peräti 132 lyötyä juoksuja. Kuka lyö kesällä nämä juoksut? Tällä hetkellä ei kukaan.

Lähtijöiden listalle lisättäköön vikkeläjalkainen etenijäjokeri Lauri Kaartokallio, joka lähti isomman roolin perässä Kankaanpäähän. Miehet paikataan nuorilla miehillä sekä ikävän loukkaantumishistorian omaavalla, Oulusta siirtyneellä Jussi Markuksella.

Sisäpeli

Ennen Ehrolan loukkaantumista pelinjohtaja Jari Törmäsen pelikirjasta löytyi pidennetty kärki, kun ex-kärki Paavo Pelto vastasi peräpään juoksuvoimasta. Nyt Pelto joudutaan tuomaan piikkiin ja tämä syö joukkueen sisäpeliä, joka on todella kapea.

Numerolle 4 siirtyvältä Topi Kososelta odotetaan kotiutusvastuuta, mutta vaikea nähdä miten vaihtajaspesialisti pystyisi lyömään suuria määriä juoksuja. Toinen lyöjäpuolen mies on vasurilta lyövä Antti Korhonen. Siihen se sitten jääkin, kun jokeriosastokin on liian heppoinen tälle sarjatasolle. Lyöjäjokeria ei joukkueesta löydy, ellei villeimmät huhut pidä kutiaan 47 vuotiaan Sami Aholan paluusta. Tuskin kuitenkaan.

Raahe saa rakennettua yhden hyvän kärjen, joka tulee luomaan tilannetta hyvällä prosentilla. Vastuu on kuitenkin todella suuri, ja apuja ei juuri ole saatavilla. Valitettavasti emme usko sisäpelin leveyden riittävän pudotuspeleihin.

Ulkopeli

Joukkueen ulkopeliä dominoi edelleen kuiva rällä Kosonen. Topi pystyy pitämään heikommat joukkueet vähemmillä juoksuilla, mutta muuten joukkueen ulkopeli ei tule vakuuttamaan. Kosonen, Korhonen ja Kolehmainen muodostavat toimivan etukentän, ja Raahe tuleekin elämään ja kuolemaan näiden herrojen onnistumisten myötä. Ja jos sakkaa, niin Pelto pystyy pelaamaan myös etukentällä. Etukenttä onkin raahelaisten vahvin osa-alue alkavalla kaudella.

Mäkelän paikan haastavalla 2-vahdin paikalla ottaa todennäköisesti 23 -vuotias Marko Nikula. Saa nähdä pystyykö mies hoitamaan varsinkin Rännälillä tärkeän kakkospuolen läpilyönneittä ja miten mies pärjää polttotehtävissä. Toinen vaihtoehto olisi laittaa Markus linjaan, mutta voi olla, että miehen ollessa kunnossa hän toimii jokerina. Olettaen, että Kallio pelaa takana, Kemilä-Salo -kaksikko ei kuulu polttolinjassa valtakunnan eliittiin. Salo säväyttelee ajoittain, mutta Kemilälllä alkaa pikku hiljaa jalka painaa.

Viime vuosina vuotanut takakenttä tulee olemaan jälleen reikäjuustoa varsinkin, kun 3-koppariksi hommattu Ehrola missaa osan kaudesta. Itselläni ei ole mitään hajua kuka tuon paikan alkukaudesta nappaa. Timo Kallio on yksi mahdollinen nimi tuolle tontille, ja onhan joukkueen valmennuksessa legendaarinen Timo Lemponen. Selvää on, että painetta taakse tulee jokainen vastustaja antamaan.

Sijoitus

Raahen mahdollisuudet piilevät alkukaudella. Heikentyneen joukkueen yllätysmomentti piilee kylmillä keleillä, kun pallo ei kulje ja marginaalit ovat pieniä. Kolmikon Kemilä-Kosonen-Korhonen on onnistuttava maksimaalisesti ja Raahen raavittava kolmen pisteen voittoja toukokuussa. Otteluohjelma on alussa raahelaisten onneksi suopea, sillä kovista joukkueista toukokuussa joukkue kohtaa Hyvinkään, Vimpelin ja Jymyjussit.

Joukkue tulee pelaamaan sijoista 8-11, mutta pudotuspeleihin se tuskin tällä materiaalilla etenee – viimeksi se jäi ulos syksyn karkeloista vuonna 2004. Tätäkin kautta huolestuttavampaa on se, miten kärkipelaajat reagoivat tulokseen tämän kauden jälkeen? Jääkö Topi ja kumppanit enää Raaheen ja mikä on seuran tulevaisuus ylipäätään, kun juniorijoukkueitakaan ei enää A- eikä B-pojissa ole. Surullista, mutta näyttää siltä että yksi perinteikäs seura on kuolemaan päin.

Todennäköinen kokoonpano

1. Paavo Pelto 3v

2. Timo Kallio 3k

3. Jussi Kemilä 3p

4. Topi Kosonen L

5. Antti Korhonen S

6. Tapio Salo 3p

7. Marko Nikula 2v

8. Jyri Suhonen 2k

9. Harri Kolehmainen 1v

10. Sami Karjaluoto

11. Jussi Markus

12. Antti Väänänen /Tuukka Sarkkinen / Jan Hankala

Kolme väitettä Raahen kaudesta 2015

1. Joukkue jää ulos pudotuspeleistä

2. Joukkue lyö alle 160 juoksua runkosarjassa (viime kaudella 207)

3. Antti Korhonen lyö yli 40 juoksua (viime kaudella 28)

Kuva: Juha Tamminen/AOP