Ennakko: Loppuuko Alajärven taistelu tuulimyllyjä vastaan?

Povasin viime kauden ennakossa Alajärvelle vaikeaa kautta. Pelinjohtaja Matti Iivarinen on luonut Ankkureille persoonallisen ja aggressiivisen pelitavan, mutta pelaajat eivät ole sitä toistaiseksi kyenneet toteuttamaan. Täksi kaudeksi tilanne ei ainakaan ole helpottunut, kun materiaali on kaventunut entisestään.

Muutokset

Lähtöpuolella Alajärvellä oli Jouni Oja-Lipasti (Koskenkorva), Jukka Tuomisto (Manse PP) sekä huippupesäpallon jättäneet Tero Rantakangas, Juha-Matti Matilainen ja Ismo Ankkuri.

Tulopuolella ei hirveästi ollut ruuhkaa, kun ainoaksi uudeksi pelaajaksi jäi Petrus Puputti (Oulu). Vikkeläjalkainen Puputti ottaa urallaan seuraavan askeleen, mutta onko hänestä kärkietenijäksi Superpesikseen?

Emme pitäisi ihmeenä, jos Alajärvi julkistaisi vielä toukokuussa uuden tai uusia pelaajasopimuksia.

Ulkopelissä ollaan mopolla moottoritiellä

Ankkurit päästivät viime kaudella sarjassa toiseksi eniten juoksuja (254). Iivarinen peluutti ulkopeliään mentaliteetilla ”upporikasta ja rutiköyhää”, joka toi pisteitä ajoittain vastustajan hakatessa päätänsä Ankkureiden aggressiiviseen sumppuun. PItkässä juoksussa pelitapa kuitenkin altisti joukkueen läpilyönneille ja avasi tilaa saumoihin.

Tulevalla kaudella en näe muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa samalla linjalla. Suurin osa pelaajista on vuoden vanhempia ja he ovat saaneet arvokasta oppia vastustajista ja pääsarjan temposta, mutta materiaali ei vieläkään riitä haastamaan keskitason joukkueita illasta toiseen perussuoritusten tasolla. Siispä Kitrolla ja muuallakin nähdään jälleen kerran rohkeaa ulkopeliä pelaava Ankkurit.

Joukkueen lukkarin Janne Kivipellon on otettava askel seuraavalle tasolle pelissään, sillä hirveästi hän ei tule apuja suht kokemattomilta etukenttäpelaajilta Kari Kellokoskelta ja Puputilta saamaan. Linjassa kapteeni Aki Orava saa tsempata joukkuettaan useamman kerran kauden aikana.

Kapteeni Aki Orava ja Alajärven muut ulkopelaajat ovat mahdottoman paikan edessä. Kuva: Juha Tamminen/AOP

Kapteeni Aki Orava ja Alajärven muut ulkopelaajat ovat mahdottoman paikan edessä. Kuva: Juha Tamminen/AOP

Yksittäisissä peleissä Ankkureilla on mahdollisuus onnistua ulkopelissään oikeastaan ketä vastaan tahansa, jos pelaajat ylittävät itsensä. Pitkässä juoksussa etenkin kovalyöntisiä joukkueita vastaan Ankkurit on pulassa.

Sisäpelistä katosi kolmannes lyödyistä juoksuista

Jos oli ulkopelissä parannettavaa viime kaudella, sama tilanne oli sisäpelissä. 131 tehtyä juoksua on auttamatta liian vähän pudotuspeleihin pääsemiseksi. Tuostakin määrästä lähti Rantakankaan ja Ankkurin mukana kolmannes, joten tällä kaudella jokeripaidassa Sami Mikkolanaholle lankeaa todella suuri vastuu joukkueen pääkotiuttajana.

Ankkurit tulee olemaan täysin ykköskärkensä varassa. Joukkueessa ei riitä jalat kahteen kärkeen, joten päävaihtajien Jere Saukon ja Aki Oravan on onnistuttava illasta toiseen. Etenkin 1-tilanne nousee arvoon arvaamattomaan, minkä myönsi Superpesiksen kausiennakossa myös pelinjohtaja Iivarinen.

Sisäpelissä tullaan näkemään hyvin vahvasti ykköskärjellä pelaava joukkue. Numerolla pelaavien kotiuttajien, olivatpa ne sitten Orava ja Kellokoski tai Kellokoski ja Sasu Iivarinen, on pystyttävä antamaan taustatukea Mikkolanaholle ja onnistuttava kovalla prosenteilla paikoista, mikäli Ankkurit mielii ylempiin pudotuspeleihin.

Kun ei riitä, niin ei riitä

Vaikka miten haluaisin suoda Ankkureille paikan pudotuspeleissä, en usko niin tapahtuvan. Materiaali on kapeampi kuin viime vuonna, eikä sisäpeli ole vaaditulla tasolla Superpesikseen. Kohtalona on kamppailla häntäpään sijoista, vaikkakin yksittäisissä otteluissa Alajärvi voi kaataa kenet vain.

Alajärvi saa tehdä täyden työn säilyäkseen sarjassa, sillä alemmat pudotuspelit näyttävät erittäin todennäköiseltä vaihtoehdolta. Ja ykköspesiksessä vahvistuneet Kempele, Oulu ja Kuopio janoavat paikkaa Superpesikseen.

Loppumietelmä

Alajärvellä oli 2000-luvun puolessa välissä todella vahvaa junioritoimintaa. Nykyisellään järviseudun suuri, Vimpeli, vie viimeistään B-junioreissa lahjakkaimmat pelaajat mukanaan. Myös nosteessa oleva Seinäjoen fuusioseura JymyJussit houkuttelee pelaajia riveihinsä. Herääkin kysymys, onko Pohjanmaalla tilaa neljälle joukkueelle miesten pääsarjassa?

Todennäköinen kokoonpano

1. Petrus Puputti s
2. Jere Saukko 3v
3. Aki Orava 2p
4. Kari Kellokoski 1v
5. Sasu Iivarinen 2v
6. Viljo Sillanpää 3k
7. Henri Heikkinen 2k
8. Janne Kivipelto L
9. Nestori Yli-Sissala 3p
10. Juhamatti Jaatinen
11. Chakke Katajamäki/Mikael Penninkangas
12. Sami Mikkolanaho

Kuvat: Juha Tamminen/AOP