Ennakko: Vimpelin Veto uusista asetelmista Superpesis-kauteen

Viime kaudella jälleen hopeaan tyytymään joutunut Vimpelin Veto lähtee tulevaan kesään uusista asetelmista. Viime kauden ennakossa rankkasimme Vimpelin mestarisuosikiksi numero yksi, mutta tulevalle kaudelle emme tätä virhettä tee.

Muutokset

Joukkue menetti kasan kokemusta, kun Hannu Huuskonen, Antti Kuusisto ja Perttu Hautala siirtyivät kauden päätteeksi uusiin osoitteisiin. Lisäksi Matias Rinta-ahon siirtyminen Kouvolaan heikentää joukkueen rosteria. Lähtijöitä paikataan pääasiallisesti nuorista erittäin kovista lupauksista. Talven kovin hankinta napattiin naapurista, kun vuoden 2010 Suomen mestari Vimpelin paidasta, Mikko Haukkala, tekee paluun Vedon nuttuun. Näin ollen Veto saa takakentälleen puuttuvan palasen ja joukkueeseen loistavan pukukoppipelaajan. Myös pelinjohto vaihtui jälleen kerran Vimpelissä kun Jussi Järvinen vaihtui Sami-Petteri Kivimäkeen. 

Pelitavallisesti Veto jatkaa viime kaudeksi muutetulla pitkällä kärjellä, jossa lyöjämörssärit Janne Mäkelä ja Mikko Rantalahti jatkavat suurimmassa kotiutusvastuussa. Suurin muutos pelitavallisesti tullaankin näkemään ulkopelissä.

Sisäpeli

Pelinjohtaja Kivimäki tulee peluuttamaan joukkuettaan edelleen samalla sapluunalla kuin viime kaudella. Kärki Isoketo-Kanala-Haapakoski-Puputti tulevat dominoimaan edelleen runkosarjan pörssejä, mutta olennaisin kysymys piilee siinä, miten tämä nelikko onnistuu syksyn pudotuspeleissä: sulaako vaiko eikö sula?

Kärjen takana Haukkala ja lopettamispäätöksensä pyörtänyt Tuomo Lönnmark tulevat saamaan hieman vastuuta sisäpelissä, mutta jälkipään nuoriso-osasto on enemmän koppipelaajia – enkä nyt tarkoita pukukoppipelaajia.

Sisäpeli perustuu edelleen nopeisiin etenijöihin ja vahvaan pomppupelaamiseen. Kotiutuksissa Mäkelältä ja Rantalahdelta odotetaan jälleen taidokkaita lyöntejä kuppereiden kaveriksi. Vimpeli tuleekin elämään ja kuolemaan kahden jokeripelaajan panoksen myötä. Mikäli Veto haluaa haastaa Sotkamoa ja Joensuuta, vaatii se vahvan ulkopelin lisäksi täydellisiä onnistumisia mailavirtuooseilta pudotuspeleissä.

Ulkopeli

Ulkopelaaminen tulee olemaan joukkueen suurin kysymysmerkki. Lönnmark saatiin puhuttua talvella takaisin joukkueeseen ja hän ottanee tutun paikkansa etukentältä yhden linjassa vietetyn vuoden jälkeen. Toinen etukentän pelaaja on todennäköisesti ykkösvahtina hääräävä, Halsuan toiseksi lupaavin pesäpalloilija Eetu Karhulahden jälkeen, Timo Hanhisalo.

Etukenttää rukkaa myös lupaavan 22 -vuotiaan Janne Heimosen nostaminen ykköslukkariksi. Mies on esittänyt hienoja otteita, kun on saanut vastuuta miesten ylimmällä sarjatasolla, mutta nyt Vedon oma kasvatti on todellisen testin äärellä. Uskaltaako Heimonen pelata edelleen omilla vahvuuksilla, eli nopealla rytmillä, vai onko hallissa nähty vahvistuneen heittokäden myötä tullut heittoruljanssi kesän uusi ase, joka hallipeleissä nähdyn mukaan on heikentänyt nuoren miehen työskentelyä. Heimonen tuntuu kaikin puolin fiksulta nuorelta mieheltä, joten pään kestämisestä miehen tuleva menestys tuskin jää kiinni.

Vimpeli vaihtoi kokeneen Hannu Huuskosen lautasen äärestä nuoreen lupaavaan Janne Heikoseen. Kuva: SuperJymy

Vimpeli vaihtoi kokeneen Hannu Huuskosen lautasen äärestä nuoreen lupaavaan Janne Heikoseen. Kuva: SuperJymy

Linja on edelleen Vedolla vahva Kanalan ja Haapakosken ansiosta. Nähtäväksi jää miten Isoketo ja monipuolinen Severi Lassila sijoitetaan kentälle? Todennäköisesti Isoketo ottaa Hautalalta perityn 3-vahdin paikan ja Lassila pelaa kakkospuolella.

Suurin porsaan reikä Vimpelin ulkopelistä löytyy Isokedon tontilta. Mini on tottunut pelaamaan lähes koko uransa takakentällä ja lähentyminen kotipesän kanssa ei ole välttämättä joukkueen kannalta optimaalisin tilanne. Isoketo tulee olemaan ainakin alkukaudesta useamman joukkueen pommituksen kohteena – katsotaan miten miehen pää kestää ja miten uusi pelipaikka vaikuttaa sisäpeliin? Joka tapauksessa Mini voidaan ottaa myös Jokeriksi, räpylämiehiä Vedolta löytyy omista junioreista. Minin ottaminen jokeripaitaan myös mahdollistaisi monipuolisemman sisäpelin pyörittämisen, joten saa nähdä kauanko aurinko häikäisee tämän nopean etenijän silmiä Saarikentän kolmospuolella.

Sijoitus

Vimpeli taistelee edelleen sarjan kärkisijoituksista ja runkosarjassa se sijoittuu sijoille 2-3. Uusi pelinjohtaja Kivimäki on todellisen tulikasteen edessä ja kaikki muu paitsi finaalipaikka olisi Vimpelissä katastrofi. Vimpelissä vaaditaan vahvaa pelisilmää sekä ennen kaikkea johtahuutta pelaajien ja seurajohdon suuntaan, ja on jännä nähdä mihin Kivimäki pelijohtajan roolissa asettuu. Onko hänestä nousemaan pelinjohtajien eliittiin?

Veto taistelee Joensuun kanssa toisesta finaalipaikasta ja uskon, että tällä kaudella vimpeliläiset joutuvat tyytymään pronssiotteluun.

Todennäköinen kokoonpano

1. Teemu Isoketo 3v

2. Mikko Kanala 3p

3. Sami Haapakoski 2p

4. Henri Puputti 3k

5. Mikko Haukkala 2k

6. Tuomo Lönnmark S

7. Severi Lassila 2v

8. Janne Heimonen L

9. Timo Hanhisalo 1v

10. Tuomas Virkkala/Arttu Ruuska/Olli Heikkala/Joonas Suominen

11. Mikko Rantalahti

12. Janne Mäkelä

Kolme väitettä Vimpeli kaudesta 2015

1. Joukkue jää ulos finaaleista

2. Mikko Kanala vetelee runkosarjan yli 75 %:n onnistumisilla

3. Janne Heimonen lyö itsensä lukkarieliittiin

Kuvat: SuperJymy Oy & Joona-Pekka Hirvonen Photography