Ennakko: Mihin riittävät Tahkon eväät?

Hyvinkään Tahko lähtee tavoittelemaan paikkaa pudotuspeleissä, ja hyvänä päivänä yksittäisissä otteluissa kaikki on mahdollista. Povaan Pihkalan porukalle kuitenkin viime vuotta vaisumpaa kautta, eikä edes pudotuspelien ulkopuolelle jääminen ole mahdottomuus.

Janne Kainulainen veikkasi viime vuonna Tahkoa välieriin, mutta runkosarjan heikko sijoitus tiesi lopulta Joensuun Mailan kohtaamista puolivälierissä ja takkiinhan siinä tuli voitoin 3–0.

Muutokset

Joukkue menetti Marko Pelkosen (Oulu), Timo Rantatorikka (lopettanut) ja Valentin Ikosen (Kouvola) myötä ison kasan sisäpeliosaamista. Viime vuonna negatiivisella juoksusuhteella operoinut poppoo hakee paikkauksia arvaamattoman Roni WahlinJuha Katajiston sekä Ykköspesiksestä hankittujen Ville Keron sekä Mikko Paunan muodossa. Lisäksi nuoret Erik Lahti ja Tuomas Tyni odottavat malttamattomana näyttöpaikkaa.

Kaiken kaikkiaan trafiikkia on ollut paljon, ja Tahkon kannalta avainasemassa on se, miten nopeasti joukkueen peli hitsautuu kesällä formiin. Tasaisessa taistossa pudotuspelipaikoista ei ole tällä kaudella varaa tahkomaiseen alkukesään.

Sisäpeli

Pelkosen ja Rantatorikan myötä lähti 91 lyötyä juoksua, mutta me emme usko Tahkon tähän kaatuvan. Jokeriosastolle siirtynyt Juha Korhonen tulee iskemään ison nipun juoksuja jälleen kerran ja numerolta löytyy läpilyöntiuhkan omaavia pelaajia, kuten Juha Puhtimäki, Teemu Nikkanen ja Ville Harju. Lisäksi Kero on varsin potentiaalinen kaveri mailassa, toki miehellä kestää varmasti aikansa tottua sarjan parempien lukkareiden metkuihin. Ynnä muut -tason lukkareita vastaan tulee iskemään ison kasan juoksuja.

Tahko satsaa kaikki munat ykköskärkeen ja nopeakinttuisen Lauri Vierimaan varaan. Vierimaa on joukkueen ainoa aidosti nopea etenijä pesänvälillä ja mikäli jalkoja olisi enemmän, olisi Tahko varsin mukava sisäpelijoukkue.

Viime kesänä kuitenkin havaittiin se, että mikäli Vierimaan jalkoja ei saada käyttöön, on joukkue lähes täysin kovien lyöntien ja läpilyöntiyritysten varassa. Hokkasen puolikohtalaiset jalat tulisi saada Tahkossa hyötykäyttöön.

Materiaali on kapeampi kuin monella muulla joukkueella johtuen jalkojen puutteesta, eikä 2-kärjestä juuri apuja ole luvassa. Tämä saattaa koitua lopulta Tahkon kohtaloksi.

Ulkopeli

Tahkon isoimpia kysymysmerkkejä on Pupen vire lautasen äärellä. Kuva: Jukka Rasimus/AOP

Tahkon isoimpia kysymysmerkkejä on taas Puhtimäen vire lautasen äärellä. Kuva: Jukka Rasimus/AOP

Viime kaudella päästetty 218 juoksua ei ole liikaa, mutta siinä on varaa parannukseen. Treenipelien perusteella ulkopeli ei vielä ole täysin valmista ja rotaatiota todennäköisesti nähdään.

Tahkon yksi suurimmista ongelmista on lukkari Juha Puhtimäen varsin epävarma syöttötyöskentely. Tahattomia vääriä lipsahtelee turhan usein, ja kahden edellisen kauden aikana syöttäminen on ollut ajoittain todella varovaista. Jos nämä ongelmat ovat taakse jääneitä, on Pupen ja Iiro Kuosan varaan hyvä lähteä rakentamaan. Olipa siepparina sitten kuka tahansa, varmaa on että sinne tulee paljon palloa, niin pientä kuin kovaakin.

Linjassa Riku Hokkanen on parantanut peliään kausi kaudelta ja on nousemassa sarjan johtaviin linjapelaajiin ja hänen myötä Tahkon linja kuuluu sarjan keskikastiin. Luvassa on tasaista suorittamista ilman suurempia kohokohtia tai notkahduksia. Oman mausteensa tuo Wahlin pelaaminen. Aikanaan jopa Jani Komulaiseen verrattu pesiskiertolainen on parhaimmillaan todella hyvä linjapelaaja, mutta suoritustaso ailahtelee liikaa.

Mistä Tahkolle toinen koppari? Nikkanen alkaa olemaan luotettava hevonen ja hän pystyy pelaamaan vaativampaa 3-kopparin tonttia uskottavasti. 2-puolella on joko Ville Harju tai Sami Virto. Kumpikaan ei varsinaisesti ole ikinä kopparina vakuuttanut, ja pommia tulee taakse suuntautumaan.

Sijoitus

Harjoituspelit ovat sujuneet epätahkomaisesti hyvin ja voittoja on tullut. Mikäli joukkue saa tilannetta Korhoselle ja Kerolle, tulee joukkue olemaan varmasti 10 sakissa. Olen täysin kahden vaiheilla Tahkon suhteen niin monen kysymysmerkin takia: miten Puhtimäellä kestää syöttö, mistä apuja Vierimaalle, miten siepparin ja 2-kopparin tontti kestää?

Mennään itselleni harvinaiseen tapaan posin kautta, ja ennustetaan että Tahko taistelee sijoista 8-9. Pudotuspeleissä tie nousee pystyyn viimeistään puolivälierissä.

Tahko on onnistunut tuomaan nuoria pelaajia kokoonpanoonsa, ja sama trendi näyttää jatkuvan. Kaiken kaikkiaan pidämme Tahkon tulevaisuutta varsin valoisana, kunhan vielä muutamat yksilöt ottavat riittävät harppaukset seuraavalle tasolle. Tämä vuosi tulee kuitenkin liian aikaisin.

Mahdollinen kokoonpano

 1. Lauri Vierimaa, S
 2. Juha Puhtimäki L
 3. Teemu Nikkanen 3k
 4. Ville Harju 2k
 5. Riku Hokkanen 2p (oma huomio, haluaisin nähdä numerolla 2)
 6. Valtteri Virtanen 2v
 7. Roni Wahl 3p/3v
 8. Juha Katajisto 3v/3p
 9. Iiro Kuosa 1v
 10. Juha Korhonen
 11. Ville Kero
 12. Mikko Pauna / Sami Virto

Kolme väitettä Tahkon kaudesta 2016

 1. Ville Kero lyö yli 40 juoksua.
 2. Juha Korhonen rikkoo 180 kärkilyönnin rajan jokerina.
 3. Joukkue etenee puolivälieriin.

Kuvat: kansikuva Petteri Paalasmaa / AOP, tekstissä Jukka Rasimus / AOP

Tsekkaa myös Faneille.comin 1X2-pesiskisa sunnuntain avauskierrokselle – tarjolla Ruutu+ -koodeja ja pelirahaa!