Superpesisennakko: Sotkamon Jymy – Seinäjoen JymyJussit

Lauantaina Superpesis valtaa Tampereen, kun Sotkamo vie kotiottelunsa toisena kesänä peräkkäin. Viime vuonna Kaupin urheilupuistossa peliä seurasi 2 762 silmäparia ja Jymy dominoi Kouvolaa yhteisjuoksuin 16-1. Miten käy tänä vuonna, kun vastaan asettuu sarjavitonen JymyJussit?

Lähtökohdat otteluun

Jymy päättää road tripinsä lauantaina Tampereelle, josta sillä on mieluisat muistot viime vuodelta. Torstaina kaatui Kouvola rutiinisuorituksella jaksoin 2-0, vaikkakin Kopla hiipi ensimmäisen jakson viimeisen tasoittavalla osittain ulkokentän avustuksella 5-0 tappioasemasta kahden juoksun päähän. Jymyllä on allaan kaksi puhdasta voittoa (Kouvola, Jyväskylä) ja kolme pistettä tästä takaisi sen, että kesätauolle lähdettäessä piikkipaikan pitäminen olisi omissa käsissä.

Seinäjoki kamppailee loukkaantumisten kanssa ja sivussa mitä todennäköisimmin ovat Veli-Pekka Yli-Hirvelä ja Ville Viita. Paluun kokoonpanoon on tehnyt alkukauden loukkaantuneena ollut Tero Viinamäki. JymyJussit on kolmen ottelun mittaisessa tappioputkessa ja mikäli lauantaina tulee takkiin, voivat takana väijyvät Kitee, Kouvola ja Koskenkorva porhaltaa Jussien ohitse sarjataulukossa jo sunnuntain aikana.

Jymy luottaa peruspeliin

Juhannustauko alkaa lähestyä ja ajatus saattaa karkailla jo saunan puolelle. Avainasemassa lauantaina tulee olemaan peruspeli. Mikäli räpylä kestää totutulla tavalla ja mailanvarressa ei aleta esittämään mitään kummallisuuksia, tulee Jymy voittamaan ottelun. Kaikki vähääkään pesäpalloa seuraavat tietävät, miten Sotkamo sisäpeliään pyörittää: luotetaan nopeisiin jalkoihin ja prosenttilyönteihin. Mylly jauhaa, jalat käyvät ja usein jokaisessa vuorossa päästään yrittämään miestä kotiin.

Ulkopelissä Jymylle on hieman epätyypillisesti sattunut muutamia karkeita virheitä: Heittoja ei olla saatu kiinni ja lyönnit ovat menneet räpylän alta, kuten torstaina Kouvolaa vastaan ensimmäisen jakson lopussa. Toisaalta, Jymyn perustaso on ollut vuosia jo niin korkea, että muutamakin virhe pistää silmään. Asiaan kuitenkin kannattaa kiinnittää huomiota myös katsomon puolella, sillä ilman virheitä Jymyn ulkopeliä vastaan on vaikea saada mitään aikaan.

Seinäjoella lyöjäpuolen miehet ratkaisuasemassa

JymyJussien J-P Vainionpää on pitänyt lähes yksin joukkueensa mukana peleissä viime kierrosten aikana. Kolmeen otteluun 12 ja koko kaudella 32 juoksua iskenyt mörssäri on Mikko Kuosmasen sanojen mukaan yksi niistä harvoista pelaajista, jotka pystyvät henkilökohtaisella panoksellaan voittamaan yksittäisiä jaksoja joukkueelleen, ja se on pitänyt paikkansa tällä kaudella.

Jussit tarvitsevat kipeästi loukkaantuneita miehiään takaisin rosteriin. Viita ja Yli-Hirvelä ovat paitsi isossa osassa etenemisessä, myös tärkeitä palasia ulkokentällä. Kolmeen otteluun 27 päästettyä juoksua on liikaa, jopa Vainionpään ja Hylkilän lyöntivireelle.

Ottelun ratkaisutekijät

Mikäli Jymy saa pidettyä Vainionpään kotiutusyritykset kohtuuden rajoissa, vaikea on nähdä Seinäjoen voittavan ottelua. Hitaanpuoleinen pohjalaisjoukkue tullee käyttämään paljon kovia lyöntejä sekä vaihto- että kotiutustilanteissa ja mikäli Jymy saa pelattua nuo lyönnit pois, vaikeaa tulee Jusseilla olemaan.

Kaupin kenttä on avara, joten läpilyönnin uhka on todellinen ja seinäjokelaisilla on kolme pelaajaa, jotka ovat todella läpilyöntiherkässä kunnossa: Hylkilä, JP Vainionpää ja Mikko Vainionpää. Etenkin viimeksi mainittu tykkää viljellä vaihtotilanteissa vaarallisia luukkulyöntejä ja leikkureita, joiden kanssa Jymyn tulee olla tarkkana. Yksittäisillä juoksuilla ei Seinäjoki Sotkamoa voita, joten odotettavissa on runsaasti läpilyöntiyrityksiä.

Jymyllä on niin paljon laajempi materiaali käytössään, että se tulee ottelun voittamaan. Ei ole väliä, jos Roope Korhoselle sattuisi huonompi päivä, paikkaajia löytyy kyllä: Kohonen, Komulainen, Rautiaiset ja jokeriosastolla nähty Joni Tervo kykenevät kaikki kotiuttamaan lähes etenijää kuin etenijää.

Seuraa näitä asioita: Seinäjoen vaihtolyöntitaktiikka vs. Sotkamon ulkopelitaktiikka: Mitä lyöntejä odotetaan käytettävän, mitä käytetään ja miten niitä pelataan pois. Lyöjämiesten kohtaaminen. Sotkamon Roope Korhonen ja Seinäjoen J-P Vainionpää ottavat ensimmäistä kertaa yhteen tällä kaudella, kumpi vie ja kumpi vikisee?

Vedonlyönti

Viimeksi haukkasimme kasan lämmintä, kun Jyväskylän Kiri vei Tahkolta voiton ja Sotkamon yksi huono ulkovuoro maksoi alle 10.5 juoksun vedon. Tänään on vain yksi kohde mielessä: yli 12.5 juoksua. Vainionpää lyö yksin 2-3 juoksua, Roope saman verran ja kun päälle lisätään vielä läpilyöntien mahdollisuus niin yli 12.5 juoksun saama kerroin 1.85 on houkutteleva.

Sotkamo – Seinäjoki yli/alle 12.5, 1.85

Kertoimet tarjoaa NordicBet.

Kuva: SuperJymy Oy