Ennakko: Sotkamon Jymyn pahin vastustaja on joukkue itse

Superpesiskausi käynnistyy miesten osalta tänä sunnuntaina. Viime kaudella mestaruuden voittanut ja voitosta voittoon pudotuspeleissä edennyt Sotkamon Jymy lähtee kauteen jälleen mestarisuosikkina numero yksi.

Vain vähän muutoksia

Viime kauden runkopelaajista vain Jere Vikström (Kitee) lähti pois. Samaan osoitteeseen matkasi myös Joni Tervo, jolle kertyi 11 ottelua runkosarjassa ja kaikki pudotuspeliottelut.

Polvivamman syksyn finaaleissa kärsinyt Kosti Rautiainen parantelee vammaansa vielä jonkin aikaa, ja lienee täydessä pelikunnossa juhannustaukoon mennessä.

Seura nostaa jälleen alkavalle kaudelle uusia junioreita haistelemaan Superin tunnelmia. Niko J. Korhonen ja jo kolme ottelua viime kaudella pelannut Patrik Wahlsten saavat lisää kokemusta aikuisten sarjasta.

Ulkopeli täyttä rautaa

Toni Kohonen jaksaa edelleen. Jukka Rasimus/All Over Press

Toni Kohonen jaksaa edelleen. Jukka Rasimus/All Over Press

Viime kauden ennakossa pohdimme, miten Mikko Korhosen ja Aki Oravan jättämät aukot onnistutaan täyttämään. Kuten tulos osoitti, Jere Vikström, Markus Tuikka, Niilo Piiponniemi ja Rautiainen hoitivat homman erinomaisesti.

Täksi kaudeksi pieniä kysymysmerkkejä herättää Vikströmin poissaolo ja Rautiaisen pieni loukkaantuminen, joka on nostanut kokeneen Jani Komulaisen hetkeksi taas numerolle.

Sotkamon nuoret miehet ovat kuitenkin vuosi toisensa jälkeen nousseet paikkaamaan poissaoloja, joten emme usko tämänkään kauden tekevän poikkeusta.

Sotkamolla on erinomainen koppari- ja linjapeli, ja kun etukentällä koko paljettia pyörittää Suomen paras lukkari, Toni Kohonen, tekemisen taso pysyy illasta toiseen korkealla tasolla.

Sotkamon ulkopelistä on vaikea löytää heikkouksia. Perussuorittaminen on korkealla tasolla, ja pelinjohtaja Korhosella on mahdollisuuksia varioida ulkopeliä mahdollisten loukkaantumisten osuessa kohdalle. Ulkopeliin ei Sotkamon kausi tänäkään vuonna tule kaatumaan.

Suomen nopein joukkue

Sisäpelissä Jymy on joukkuetasolla Suomen nopein joukkue, väitän minä. Jokainen pelaaja kykenee hoitamaan etenijän roolia, ja kun Jokeriosastolla löytyy Komulaisen lisäksi kahdet nopeat jalat, tilannetta pystytään rakentamaan mistä kohdasta tahansa.

Ykköskärki Piiponniemi-Niko Korhonen-Antti Hartikainen kuuluu sarjan kahden parhaan kärjen joukkoon, ja lyöjäpuolella Sotkamolla on sarjan levein materiaali. Roope Korhonen on Juha Korhosen ohella sarjan kovin kotiuttaja numerolla, ja hänelle taustatukea antavat Kohonen, Komulainen ja Rautiaiset Immmo ja Kosti.

Sotkamon tasaisuus ja selkeä – joskus jopa tylsäksi väitetty – roolitus tuottavat riittävän määrän kotiutustilanteita kaikkia joukkueita vastaan. On vaikea nähdä minkään joukkueen kykenevän tällä hetkellä iskemään kapuloita rattaisiin Kainuun metsureille.

Riittääkö nälkä?

Sotkamo tulee olemaan runkosarjassa kahden parhaan joukkueen joukossa. Pudotuspeleissäkin Sotkamo vaikuttaa suurimmalta mestaruussuosikilta. Materiaali on sarjan levein ja tasaisuudessaan laadukkain.

Joensuun ja Vimpelin mahdollisuudet piilevät heidän huippuyksilöidensä vireessä. Mikäli Joensuun Juha Niemi, Aleksi Rautiainen ja Kemppaiset ja Vimpelin Henri Puputti, Sami Haapakoski, Janne Mäkelä ja muut saavat kaikki samaan aikaan kaksi viikkoa kestävän pöljän päivän, pystyvät he omalla henkilökohtaisella panoksellaan ratkomaan jaksoja ja mahdollisesti otteluitakin. Pidemmässä sarjassa on kuitenkin äärimmäisen vaikea nähdä Sotkamoa kammettavan valtaistuimelta alas.

Sotkamo on nyt voittanut neljä peräkkäistä Suomen mestaruutta, eikä se ole hävinnyt pudotuspeleissä kolmeen vuoteen otteluakaan. Riittäkö kaiken voittaneen joukkueen nälkä taistelussa Vimpeliä ja vuoden kokeneempaa Joensuuta vastaan?

Loppumietelmä
Herätkää, pesäpalloseurat. Menkää Sotkamoon katsomaan ja oppimaan, mitä siellä tehdään eri tavalla kuin muualla. 25 vuotta lajin huipulla ei ole sattumaa, vaan sen takaa löytyy määrätietoista työtä ja rohkeitakin ratkaisuja. Nykyisellään sarja on käymässä tylsäksi, kun kukaan ei yksinkertaisesti pärjää Sotkamolle. Mutta asian ei tarvitse olla näin viiden tai kymmenen vuoden päästä.

Käykää katsomassa, ottakaa mukaan ne rakennuspalikat, jotka sopivat omalle seurallenne hyvin ja jalostakaa omaa toimintaanne pitkällä tähtäimellä. Ehkäpä jo vuonna 2020 kauden ennakoissa ei pohdita sitä, häviääkö Jymy tällä kaudella otteluakaan.

Mahdollinen kokoonpano

1. Niilo Piiponniemi 2k
2. Niko Korhonen 2v
3. Antti Hartikainen 3p
4. Roope Korhonen 3k
5. Toni Kohonen L
6. Immo Rautiainen 2p
7. Markus Tuikka 1v
8. Onni Määttä s
9. Janne Hyvönen 3v
10. Jani Komulainen
11. Niko J. Korhonen
12. Veli-Matti Sigvart/Topi Korhonen/Patrik Wahlsten

Kolme väitettä Sotkamon kaudesta

1. Sotkamo voittaa mestaruuden
2. Joukkue päästää vähiten juoksuja runkosarjassa
3. Roope Korhonen lyö yli 95 juoksua