Superpesiksessä hellekelin pelit jatkuvat

Kouvolan kapteeni Anssi Lammila on pitänyt tasonsa alkukaudella, miten käy Kiriä vastaan? (Jukka Rasimus/KPL)

Kouvolan kapteeni Anssi Lammila on pitänyt tasonsa alkukaudella, miten käy Kiriä vastaan? (Jukka Rasimus/KPL)

Sotkamo oli eilen ennakoidun kova myös Joensuussa ja otti hallitun voiton väsyneestä isäntäjoukkueesta illan ainoassa ottelussa. Tänään on vilkkaampaa, kun tiistain hellekeleissä nähdään neljä kamppailua. Jyväskylässä Kiri vihkii Hippoksen uusitun pinnoitteen ja kunnostetun katsomon Kouvolaa vastaan, Hyvinkäällä kotijoukkueen kausi jatkunee mollivoittoisena, kun Vimpelin Veto matkaa Pihkalaan. Alajärvi ja Kankaanpää mittelevät kauden ajankohtaan nähden todella tärkeän ottelun syksyn putoamiskamppailua ajatellen ja Jere Dahlström Koskonkorva-orkestereineen matkustaa Pattijoelle kokemaan Pertti Mäkelän hirmuvireen.

Kiri yrittää jatkaa Kouvolan dominointia

Jyväskylän Kiri pelaa tänään kauden ensimmäisen kotiottelunsa. Viivästystä on tuonut Hippoksen remontti, kun kentän vanha, kulunut ja reikäinen pinnoite heivattiin vihdoin ja viimein jorpakkoon ja tilalle laskettiin punainen hiekkatekonurmi. Samalla katsomon pintoja ehostettiin ja kentälle tehtiin muutamia uusia järjestelyjä. Nyt kaikki on kuitenkin valmista ja itse peli saa ansaitsemansa näyttämön.

Viime kaudella Kopla ei onnistunut viemään Kiriltä jaksoakaan ja kahden viime kauden aikana Kiri on hävinnyt tämäniltaisille vierailleen vain kerran. En kuitenkaan lähtisi antamaan tilastolle hirveästi painoarvoa. Kouvola ei ole enää sama joukkue, se on uusiutunut, nuorentunut ja muuttanut täysin pelityyliään. Keltamustien ulkopeli on tällä hetkellä materiaali huomioden hyvällä tasolla ja sisäpelissäkin roolitus on vahvempi, eivätkä isot egot aiheuta säröjä joukkuehenkeen.

Muuttunut on myös Kiri. Kylmä-Kalle Virolainen ei ole vielä pelannut otteluakaan polvivamman takia, Juho Määttälä ei vielä ole 100 % pelikunnossa ja Jyri Kyllönen siirtyi Kempeleeseen sekä Antti Pukkinen Koskenkorvalle. Isoja saappaita täyttämään saapuivat Miikka Matikka, Joose Kemppainen ja Robert Tallbacka. Etenkin Matikka on esiintynyt mallikkaasti alkukaudella mailan varressa ja näyttää siltä, että tilanteenrakentelusta Kirin tekeminen ei tule jäämään kiinni.

Tänään nähdään vähäjuoksuinen ulkopelien taistelu

Kumpikaan joukkueista ei varsinaisesti ole mikään räiskyvä sisäpelijoukkue. Läpilyöntipotentiaali löytyy Kirin Kiukkoselta ja Kouvolan Toikalta. Muuten on aika hiljaista, siitä kertovat myös kahden joukkueen lyötyjen juoksujen keskiarvo: Kiri 4/peli, Kouvola 6,3. Vaikka tänäänkin on luvassa hellekelin peli, uusittu kentän pinta on hidas ja pehmeä. Pallo ei juurikaan liiku eikä pomppu nouse, joten tilannemäärät jäävät vähäisiksi. Tänään tarvitaan hyviä lyöntejä tilanteiden rakentamiseksi ja kun molempien joukkueiden takatilannepelaaminen on kohtalaista ja kotiuttajat vähissä, ei vähistä tilanteista synny paljoa juoksuja.

Seuraa näitä asioita: Ratkaisevassa asemassa ovat lukkarit Rantatorikka ja Rytkönen. Etenkin Rytkönen on pelannut mallikkaasti ja aloittanut kauden vahvasti. Kirjoitin miehen tasonnoston syistä kausiennakossa, eikä minua ole yllättänyt Rytkösen otteet. Rantatorikan otteita en vielä ole nähnyt, joten laitetaan mies seurantaan. Seuraa myös linjapelaamista. Pienten marginaalien peleissä linjapelaajien pallovarmuus ja liike on isossa roolissa. Molemmilla joukkueilla on liikkuvat linjapelaajat, jotka kestävät vertailua myös muihin Superin joukkueeseen. Hyötyläinen-Saukko-Lammila-Mäentausta on osoittanut kykynsä, Kirin Kiukkonen-Kotro-Matikka-Heikkinen ei vakuuttanut ensimmäisessä Koskenkorva-ottelussa. Kylmis-Kylmis-Kylmis! Kansa janoaa Hullu-Kalle Virolaista kokoonpanoon, mutta mies on vasta toipumassa jalkavammastaan, eikä häntä nähdä tositoimissa vielä hetkeen. Eetu Karhulahti jatkaa tasaisen varmoja otteitaa etenijäjokerina ja tulee olemaan myös tänään isossa roolissa Kirin sisäpelissä, kumpi vie voiton etenijöiden kamppailussa, Mäentausta vai Karhulahti? Vaikka pinta on uusittu ja kentän ympärillä paljon nurmea, aidan läpi voi edelleen lyödä ja siellä on aina tilaa. Kuka lyö aidan läpi ensimmäisen kerran tällä kaudella?  

Peluutusruletti pyörii, Raahe napsii siitä huolimatta pisteitä

Kauden kolmessa pelaamassaan ottelussa Pattijoen Urheilijoiden pelinjohtaja Jari Törmänen on laittanut joka kerta kokoonpanonsa eri muotoon. Jyri Suhonen pelasi viime pelin kopparina Hannu Ikosen huilatessa ja Antti Korhosen numero on kasvanut yhdellä jokaisessa pelissä ja nyt hän pelaa numerolla viisi. Odotettavissa on, että tänään sama rooli on edessä, kun Koskenkorvan Urheilijat saapuvat Jere Dahlströmin kanssa vierailulle Rännärille.

Koskenkorvan peli on ollut totutun tapaista ensimmäisissä kolmessa ottelussa. Juoksuja on tehty ja annettu iloiseen tahtiin (15/peli) eikä muutosta ole havaittavissa. Ulkokentältä löytyy edelleen heikohkoja lenkkejä takaa ja edestä, mutta toistaiseksi vahvalla sisäpelillä ollaan onnistuttu paikkaamaan huonoa ulkopeliä. Ennakkoni mukaan (lue tästä) Dahlström on paukutellut hyvällä prosentilla miestä kotiin ja nuori Juuso Myllymäki on onnistunut numerolla kaksi. Kokeneemmat Pukkinen ja Mikko Haukkala ovat pompotelleet miestä eteenpäin ja lyöneet myös aidan läpi muutaman kerran.

Ottelun ratkaiseva tekijä onkin, pystyvätkö raahelaiset estämään Koskenkorvan läpilyöntiyritykset vaihtotilanteissa. Jos Koskenkorva ei lyö läpi, on vaikea nähdä ilmajokelaisten pystyvän haastaamaan isäntien rutiinin perättäisissä yksittäisissä suorituksissa. Peruspelillä ja ulkopelin kestäessä kotijoukkue Pattijoki on vahva ennakkosuosikki. Koskenkorva kuitenkin pystyy napsimaan yksittäisiä jaksoja sisäpelinsä ansiosta, joten ei olisi mikään ihne, jos tänäänkin mentäsiin jatkopalloille.

Nyt hellitään pesisjännäriä, sillä Rännärillä nähdään perinteisesti korkeita tilannemääriä ja illalla luvassa on ideaalinen lyöntikeli. Aurinkoista, vajaa 20 lämmintä ja tuulikaan ei pääse liiaksi peliä sotkemaan. Odotankin, että molemmat joukkueet luovat pitkälle yli toistakymmentä 3-tilannetta, ja kun kotiutusarsenaali on mallia Dahlström, Pelkonen, Mäkelä, Viittanen ja Korhonen, voi huoletta luvata runsasjuoksuista kamppailua.

Raahe vei viime kauden kohtaamiset 2-0 ja uskon putken saavan jatkoa myös tänään.

Seuraa näitä asioita: Dahlsrtöm, Dahlström, Dahlström. Laiskan leppoisa kaveri tykkää kotiutusjokerin roolista ja iskee paikoista pitkän vartensa avulla kovalla prosentilla pinnoja. Miten Topi Kosonen saa miestä pihteihin? Molempien joukkueiden takakenttä. Kopparit eivät ole vakuuttaneet ja odotan edelleen, milloin Antti Pukkiselle sattuu musta päivä; entä kumpi pelaa tänään, Suhonen vai Ikonen? Tuleeko Jussi Kemilä lyömään hellekelillä pomppua numeroksi kolme? Mäkelän Pertsa pystyy kyllä vaihtamaan, mutta miestä houkuttelisi varmasti päästä Kemilän jälkeen lyömään ukkoa kotiin.

Alajärven Kitrolla jaossa isot kolme pistettä

Juhliiko KaMa tänään Kitrolla? (Juha Levonen)

Juhliiko KaMa tänään Kitrolla? (Juha Levonen)

Kuten arvata saattoi, Kankaanpään otettua yllätysvoiton kauden avausottelussa Hyvinkäätä vastaan joukkue sai kylmää kyytiä Pattijoen Urheilijoilta. Vierasjoukkue PattU iski 15 juoksua Pertti Mäkelän ja Marko Pelkosen johdolla, eikä tänään tule olemaan helpompaa kun vastaan asettuvat Aki Orava ja Ismo Ankkuri

Alajärven pistesarake on vielä nollilla, mutta vastukset ovat olleet kovia. Ankkurit onnistuivat pelaamaan tasan jakson sekä Vimpeliä, Sotkamoa että Koskenkorvaa vastaan, joten missään nimessä huonosti joukkue ei ole esiintynyt. Tasapeli ei palkitse, joten tänään nähdään nälkäinen lauma pohojalaasia ja mikäli otteet ovat samanlaisia kuin Sotkamoa ja Koskenkorvaa vastaan, on minun vaikea uskoa Kankaanpään vievän jaksoakaan. Sen verran parempi kokonaisuus Ankkureilla on.

Ottelussa on valtavat panokset, sillä kolme pistettä tästä ottelusta voi hyvinkin tarkoittaa eroa 12. ja 11. sijan välillä kauden päätteeksi ja karsintasarjaan päätymisen välttämisen. Panokset näkyvät tiukkana ulkopelinä ja virheiden minimoimisena sekä pienenä jännityksenä mailanvarressa. Alajärvellä on lyöntikeli, mutta se ei juuri auta vierasjoukkuetta. Läpilyöntipotentiaaliset pelaajat löytyvät isäntäjoukkueelta. Odotan etenkin Aki Oravan suuntaavan muutaman pommin kankaanpään luukkuihin, Ankkuri kurmuuttanee enemmän koppariosastoa kumuroillaan.

En usko mihinkään murskalukemiin, mutta papereissani Alajärvi on selkeä ennakkosuosikki. Uskon suosikin myös vievän ottelun puhtaasti, sillä joukkue ei ole missään nimessä huono ulkona.

Seuraa näitä asioita: Orava, missä olet? 10 kärkilyöntiä 21 yrityksestä on vaatimaton lukema miehen sisäpelipotentiaalin omaavalle pelaajalle. Joko tänään räjähtää? Topias Lilja on pelannut ennakkoluulottomasti Kankaanpään paidassa ja vaikka takana on vasta kaksi peliä, uskallan povata miehelle hyvää kesää tilastojen valossa. Nopea, nopeampi, Lilja. Muutaman vuoden päästä kaveri tulee kulkemaan pesänvälejä kuin Maantiekiitäjä.

Hyvinkään haastava alkukausi saa jatkoa

Jos ei ole Joensuun otteluohjelma ollut helppo, sitä se ei ole ollut myöskään Hyvinkäällä. Selkeän altavastaajan Kankaanpään kohtaaminen avauskierroksella oli juuri niin vaikea ottelu kuin se pahimmillaan pystyi olemaan. Kouvola kaatui vieraissa (mikä on oikeasti kova juttu) ja sen jälkeen Sotkamo haki pisteet Pihkalasta murskaavan ylivoimaisella esityksellä.

Tänään vastaan asettuu Vimpelin Veto, joka on osoittanut ajoittain uusitun sisäpelin vaarallisuutensa. Kun peli lähtee rullaamaan, on Vedon pitkää kärkeä todella vaikea puolustaa. Numerolla 1-4 pelaavat pelaajat ovat juoksuvoimaisia ja läpilyöntipotentiaalikin löytyy Henri Puputin muodossa. Perttu Hautala ennakossa totesi, uusittu sisäpeli saattaa ajoittain tökkiä, mutta toistaiseksi pelin ratkaisuhetkillä Vimpelin on onnistunut tehdä tarvittavat juoksut ja vielä useita siihen päälle.

Samaan aikaan ulkopeli on ollut tiivistä, kolmeen otteluun on päästetty vain kahdeksan juoksua, joten Pihkalassa isäntäjoukkue Tahko saa esittää melkoista venymistä, mikäli mielii pisteitä saavuttaa. Hyvinkää ei ole vakuuttanut, ja Juha Korhosenyhden maan parhaista kakkosvahdeista, hyllyttäminen kertoo että peli on tällä hetkellä ainakin osittain hakusessa. Lisäksi on mielestäni edelleenkin käsittämätöntä, ettei Kimmo Carlson pelaa edessä yhdessä Lauri Vierimaan kanssa. Tilanne ei toki ole uusi, mutta uskoisin että Conny voisi muodostaa yhdessä Vierimaan kanssa yhdessä yhden valtakunnan parhaista etukentistä. Odotan myös lukkari Puhtimäeltä isompaa panosta lautasen ääressä. Olin skeptinen miehen suhteen jo ennen kautta, ja olen sitä edelleen.

Vimpeli on peliin selkeä ennakkosuosikki, ja vaikea on nähdä Tahkon nappaavan pistettäkään. Vimpelin sisäpeli on aukeamassa ja se ei tiedä hyvää muille joukkueille. Vimpeli voittaa 0-2.

Seuraa näitä asioita: Mikko Kanala on huimassa vireessä. Rajaton itseluottamus yhdistettynä kovaan fysiikkaan on myrkkyä vastustajille. Ei olisi mikään ihme, jos tänäänkin menisi 10 kärkilyönnin raja rikki. Pihkalan avara kenttä tarkoittaa houkutusta läpilyönneille. Ilma on lämmin, pallo alkaa pikku hiljaa kulkea ja Hyvinkään ulkokentästä on löydetty tällä kaudella reikiä aavistuksen verran liikaa. Etenkin Puputti tullee kokeilemaan tänään muutaman kerran luukkuja ja jatkeita, ja saattaapa sieltä muutama läpärikin irrota. Miten Sami Sirviö peluuttaa miehistöään, joko Rantanen astuu lautasen ääreen, pelaako Korhonen edelleen jokerina?

Vedonlyönti

Eilen jäimme yhden juoksun päähän, viikonloppuna jäi kierros välistä Lontoon takia. Lasken illemmalla tarkemmin kassamme tilanteen, mutta plussalla ollaan edelleen. Parhaimmat kohteet tänään ovat Alajärven suora kotivoitto Kankaanpäästä, Hyvinkää-Vimpeli -pelin runsasjuoksuinen pelaaminen, sekä Jyväskylä-Kouvola -matsin vähäjuoksuisen nyhväämisen odotus.

NordicBet tarjoaa Alajärvelle kerrointa 1.62, joka päätyy lapullemme. Lisäksi laitamme lapulle Raahe-Koskenkorva yli 14.5 juoksua kertoimella 1.8. Vimpelin ja Hyvinkään kahdessa viimekauden pelissä nähtiin karvan verran alle 60 juoksua, joten Pihkalaan aurinkoisen kelin saatteeksi helpohko over 15.5 juoksua kertoimella 1.85. Jyväskylässä nihkeillään, pehmeän kentän ja sen hitauden takia tilanteet ovat vähissä, siispä alle 11.5 kertoimella 1.72. Raja ja kerroin on aavistuksen verran alhainen, joten sen poisjättämistä kannattaa harkita. Lisäksi allekirjoittanut lähtee hakemaan rohkeasti vieraiden vierasvoittoa ML, jolle tarjotaan kerrointa 2.55. Marginaalit tulevat olemaan pienet ja vierasjoukkue on esiintynyt vakuuttavasti alkukauden otteluissaan. Supervuoropari on todennäköinen huolimatta Kirin viime kausien dominoinnista ja silloin 2.55 vaikuttaa hyvinkin pelattavalta. Se ei kuitenkaan päädy viralliseen betsiseurantaamme, vaan sen varaan rakennan muiden kohteiden avulla tuhdimman rekan.

Alajärven Ankkurit 1.62
Raahe – Koskenkorva o 14.5 1.8
Hyvinkää – VImpeli o 15.5 1.85
Jyväskylä – Kouvola u 11.5 1.72

Tänään uskotaan sinkkuihin ja laitetaan niihiin 2u / kohde (1 u = 1 % pelikassasta) ja sen lisäksi neljän suora sekä triplat päälle 1 u panostuksella.

Nordicbetin pesiskohteisiin pääset tästä. NB tarjoaa myös tuhtia 200 % talletusbonusta uusille asiakkailleen, joten jos olet harkinnut pelitilin avaamista, nyt jos koskaan se kannattaa tehdä! Bonuksen kimppuun pääset tästä.

Kuvat: Juha Levonen