Hyvinkään Tahko haluaa takaisin mitalipeleihin

 

Hyvinkää kurkoittaa takaisin mitalipeleihin. Kuva: Robert Andersson

Hyvinkää kurkottaa takaisin mitalipeleihin. Kuva: Robert Andersson

Hyvinkään Tahko on rakentanut viime vuodet joukkuettaan hyvin maltillisesti. Seura on panostanut junioreihin ja antanut rohkeasti isompaakin roolia nuorille pelaajille. Tämä tulee kantamaan hedelmää pitkällä aikavälillä, nähtäväksi jää onko sen aika jo tänä kesänä. Täksi kaudeksi vetovastuun Tahkossa otti kunnianhimoinen pelinjohtaja, helsinkiläistynyt pesäpallolegenda Sami Sirviö. Pelaajapuolella vaihtuvuus on pientä, kun joukkueen pitkäaikainen ikoni Miikka Matikka siirtyi Jyväskylän Kiriin ja päävaihtajaksi Matikan tilalle hommattiin Koskenkorvalta Juha Puhtimäki. Viimeksi mitaleita Pihkalassa on juhlittu vuonna 2007, kun Tahko voitti Suomen mestaruuden. Tämän jälkeen joukkue on ollut lähes joka kaudella pudotuspeleissä, mutta pullahtanut aina ulos puolivälierävaiheessa. Viime kaudella joukkue oli jo lähellä välieriä, mutta lopulta Joensuun Maila oli puolivälierissä parempi voitoin 3-2.

Sisäpeli sarjan viihdyttävintä

Hyvinkään sisäpeli on totutusti erittäin viihdyttävää. Läpilyöntejä haetaan vaihtotilanteissa isommallakin riskillä ja vastustajat joutuvat hakemaan palloa usein Pihkalan muuntajalta. Sisäpelissä joukkueen kärki on koko sarjan top 4 tasoa. Koskenkorvalta täksi kaudeksi hommattu taitava vaihtolyöjä ja erittäin kovana harjoittelijana tunnettu Juha Puhtimäki on joukkueen sisäpelin kannalta erittäin tärkeä palanen. Tahkon ongelmana on ollut jo useamman kauden mitat täyttävän numeron 3 puuttuminen. Nyt tämä taitava pohjanmaalainen tulee täyttämään Tahkon kärkipään palapelin ja näin ollen lyöjäpuolen mörssärit Juha Korhonen, Riku Rantanen ja Petri Kulmala tulevat saamaan enemmän ruokaa aiempiin vuosiin verrattuna. Koko ikänsä Pohjanmaalla viettänyt Puhtimäki lähti ensimmäistä kertaa ”ulkomaille” haistelemaan uusia tuulia.

– Suurimpina syinä siirtoon olivat seura, valmennus ja halu uudistua. Itsellä on ollu ajatus, että haluaa nähdä pesistä muuallakin kuin Pohojammaalla. Nyt tuli monellakin tapaa hyvä aika sille. Koskenkorva halusi nuorentaa porukkaa ja Tahko otti yhteyttä. Tahko seurana kiinnostaa ja kun asiat osuivat kohdilleen niin asuntoa etsittiin jo viikon päästä. Mutta tulee muistaa ettei Pohojammaa ikinä miehestä lähäre!!

Puhtimäki on päässyt omien sanojensa mukaan hyvin joukkueeseen sisälle pohjalaisuudestaan huolimatta, ja talviharjoittelu on sujunut hyvin.

– Nuorisokaarti on kehittynyt talven aikana tosi hienosti ja hyvillä mielin saa lähteä kauteen. Vastaanotto on kyllä ollut loistavaa. Ekassa palaverissa piti vähän katsoa, et minkä näkösiä naamoja täälä oikeen onkaan, mutta hyvin nopeesti otettiin joukkueeseen sisälle. Siitä äijille iso kiitos! Ja huom. ÄIJILLE, ei kundeille!

Erityisesti nuorisokaartista Puhtimäki nostaa esille yhden nimen.

– Tekis mieli nostaa montakin miestä. Nostetaan kovaan kouluun kesän aikana PÄÄSEVÄ Ikosen Allu. Herran kokkitaidot on ainaki syytä olla kunnos loppukaudesta!

Joukkueen kärkenä pelaava Lauri Vierimaa on omalla alallaan sarjan eliittiä. Viime kaudella vikkeläkinttuinen etenijä meni kentälle 63 %:n varmuudella ja tämä lukema tulee tänä vuonna kasvamaan. Vierimaata eteenpäin saattelee taitolyöntien ekspertti Pasi Kokkonen. Kokkosen vaihtolyöntiarsenaali koostuu pitkälti taidokkaista lyhyistä lyönneistä sekä pystymailalla väliin putoavista lehdistä. Mielenkiintoiseksi Tahkon vaihtajien Kokkosen ja Puhtimäen pelaamisesta tekee se, ettei kumpikaan viljele vaihtotilanteissa pomppua. Kärkijoukkueista Tahko onkin ainoa, jonka vaihtolyönnit perustuvat pitkälti taidokkaisiin lyhyisiin. Tämän takia Tahkon sisäpeli on sarjan viihdyttävintä ja yleisöystävällisintä. Jos ja kun Tahkon kolmen kärki pelittää, saa lyöjätykki Juha Korhonen paukutella kivat lyöntitilastot kesän aikana.

Kakkoskärkeen Hyvinkäällä on heittää myös iskukykyinen nippu. Numerolla 5 pelaava Jyväskylän lahja Suomen pesäpallolle Kimmo Carlson paukuttaa palloa kivasti väliin ja tarvittaessa myös aidan läpi. Carlsonin jalat ovat joukkueelle tärkeässä roolissa. Carlsonia eteenpäin numerolla 6 vie taitava ja kovalyöntinen vasuri Teemu Nikkanen. Loppupää koostuu nuorista Valentin Ikosesta, Riku Hokkasesta ja Iiro Kuosasta, jotka saavat varmasti rajallisesti luottoa myös mailan varressa. Jokeriosastolta löytyy kaksi kotiuttajaa Petri Kulmalan ja kumura-ekspertti Riku Rantasen johdolla. Rantanen saa varmasti luottoa myös kakkostilanteen purkajana. Joukkueen kolmantena jokerina viilettää etenijähommia hoitava Teemu Vuoristo, joka on niittänyt mainetta myös yleisurheilussa pikamatkoilla voittaen mm. alle 19 -vuotiaiden 4 x 100 metrin SM-kultaa.

Riku Rantanen vaihtuu lautasenääressä Juha Puhtimäkeen. Kuva: Robert Andersson

Riku Rantanen vaihtuu lautasenääressä Juha Puhtimäkeen. Kuva: Robert Andersson

Ulkopeli ratkaisee kaiken

Tahkon ulkopeli ei ole ollut edellisinä kesinä se kaikkein tiivein. Nuoret pelaajat ovat nyt vuoden kokeneempia, joten kehitystä tällä osastolla varmasti tapahtuu. Syöttölautasen valtaa Puhtimäki, jolle syöttäminen on ollut jokseenkin haastavaa. Monivuotinen lukkari Riku Rantanen keskittyy jokeripaidassa pelkästään lyöntipuoleen. Roolitus joukkueessa on tehty Puhtimäen mukaan selväksi.

– Kyllä työnjako on joukkueessa selvä. Enemmän Kokkosen Pappa saa olla huolissaan että pysyy sisällä omalla paikallaan! Puhtimäki toteaa pilke silmäkulmassa.

Etukentällä Lauri Vierimaa on siepparina Itä-Länsi tasoa ja 1-vahtina hääräävä Iiro Kousa alkaa oppia isojen poikien tavoille. Vuosi sitten Hyvinkäälle siirtynyt Itä-Länsi 1-vahti ja märkä rällä Kimmo Carlson siirrettiin viime kesänä linjaan, joka hieman ihmetyttää itseä vieläkin. Vierimaa-Carlson pari voisi olla jopa Superin paras etukenttä, mutta nuorempana linjassa pelannut Carlson pelaa nyt linjassa ja sillä selvä. Vaativaa 2-polttajan roolia pelaa Riku Hokkanen, joka osoitti jo viime kauden aikana kehitystä tuolla tontilla. Kovakätinen vasuri Juha Korhonen on liimattu 2-vahdiksi ja on sillä paikalla sarjan eliittiä. 3-vahtina häärii Valentin Ikonen, joka hoitaa hommansa perustyyliin, muttei hän mikään Perttu Hautala ole. Koppareina Tahkolla häärivät Nikkanen ja Kokkonen. Parivaljakko ei ole Superin kovakätisin, mutta puutteita pyritään paikkaamaan hyvällä pelisilmällä ja sijoittumisella. Koppariparin tulee parantaa otteitaan, jotta Tahkon ulkopeli saadaan aiempia kausia pitävämmäksi. Joukkue on keskittynyt talvikauden aikana paljon ulkopeliin ja vaatimustaso uudella pelinjohtajalla Sami Sirviöllä on ollut korkealla.

– Räpylän kans on nyt tehty tarkemmin töitä ja vaatimustasoa on nostettu. Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa kun on pistetty drillit alusta, kun pallot ei ole tarttunut haluttuun tapaan poikaasten räpylään. Pieni mutta kovaääninen kaveri tämä meidän Sirviö, Puhtimäki paljastaa.

Kausi näyttää aurinkoiselta

Jos Hyvinkää saa pidettyä avainpelaajansa terveinä, on sillä loistava mahdollisuus taistella pitkästä aikaa mitaleista. Viime kaudella joukkue päästi runkosarjassa peräti 212 juoksua ja tästä pudotusta on tultava vähintään 40-50 juoksun verran. Tahkon onneksi lyöntiosasto pystyy paikkaamaan päästettyjä juoksuja, mutta mikäli mitaleista saati mestaruudesta halutaan haaveilla, on ulkopelin toimittava huomattavasti paremmin viime kausiin verrattuna. Vertailukohtana voidaan pitää Suomen mestari Sotkamon Jymyä, joka päästi viime kesän runkosarjassa vain 87 juoksua eli 125 juoksua vähemmän eli keskimäärin noin 5 juoksua per ottelu ja se on muuten paljon. Kovia lukuja.

Ensimmäisessä ottelussa lauantaina 10.5. Tahko kohtaa Kankaanpään Mailan. Ottelu on 20 -vuotis juhlavuotta viettävän Varsinais-Suomen Pesiksen ja KaMan järjestämä koko perheen tapahtuma ja ottelu pelataan Turun Kupittaalla. Yleisölle on tarjolla mm. tutkaanlyöntiä, erilaisia kisailuja ja välinetestausta. Puhtimäki odottaa kauden alkua innolla ja varsinkin Turussa pelaamista.

Meikäläinenki pääsee sivistymään näköjään tällä kaudella (tuskin tekisi pahaa muutenkaa!) Turussa en ole vielä ikinä pelannut, mutta nyt tuokin vääryys korjataan lauantaina. Hyvillä mielin paikalle. Tapahtumasta en vielä itse ole kuullut sen kummemmin, mutta uskoisin että tapahtumaa on järjestelty hyvin. KaMa on vienyt ennenkin pelejä muualle niin kokemusta on hommasta. Ja tottakai Turkuun on hieno Tepsin miehenä aina mennä!

Oma veikkaukseni on, että Hyvinkää etenee tänä vuonna välieriin. Välierissä vastaan astelee kuitenkin joko Sotkamo tai Vimpeli, joten Tahkon tie vie pronssipeliin. Pronssimitali olisi kovia kokeneelle Hyvinkäälle iso saavutus ja ansaittu palkinto kovasta työstä.

Puhtimäki on samoilla linjoilla kysyttäessä joukkueen tavoitteesta.

– Virallinen tavoite on voittaa viimeinen peli. Ja ylemmissä tottakai! Ei tänne turhaa Pohojammaalta lähäretty!!

Tahkon mahdollinen kokoonpano kauden avauskierroksella:

1. Lauri Vierimaa s

2. Pasi Kokkonen 2k

3. Juha Puhtimäki L

4. Juha Korhonen 2v

5. Kimmo Carlson 3p

6. Teemu Nikkanen 3k

7. Valentin Ikonen 3v

8. Riku Hokkanen 2p

9. Iiro Kousa 1v

10. Petri Kulmala

11. Teemu Vuoristo

12. Riku Rantanen


Kolme väitettä Hyvinkään Tahkon pelaajista ja kaudesta 2014:

1. Juha Korhonen lyö yli 70 juoksua

2. Juha Puhtimäki rikkoo yli 150 kärkilyönnin rajan

3. Hyvinkään Tahko pelaa pronssiottelussa

 

Kesän aikana allekirjoittanut mukana pesiksen raportoinnissa yhdessä välijohtava Tapio Penttilän kanssa.