Naisten Superpesiksen 5.finaali – kaikki auki!

Pesäpallokausi saa ansaitsemansa huipennuksen naisten viidennessä ja ratkaisevassa finaalissa. Kaksi suurinta ja kauneinta, Lapuan Virkiä ja Kirittäret Jyväskylästä, iskevät  yhteen Lukkarilassa kello 13.00 alkaen. Mestaruus on livennyt viimeksi näiden kahden seuran ulkopuolelle 2002 eikä tämäkään kesä tuonut asiaan poikkeusta.

Virkiä löysi itsensä

Jukka Liikala sai neljänteen kohtaamiseen kaipaamansa ”lapuaalaset akat” ja jälki oli toivotun näköistä. Etenkin alkukaudesta kentillä pelkoa kylvänyt tulokaskomeetta Janette Lepistö on piristynyt ja iskenyt kahteen viimeiseen otteluun. Virkiän oma kasvatti on takonut kolmannessa ja neljännessä finaalissa yhteensä 1+6 lyötyä. Lapua rukkasi lyöntijärjestystään viimeiseen kohtaamiseen ja numeroksi kaksi siirretty Elina Mäki onnistui vaihtotehtävissään hyvin. Myös kolmoset hihaansa saanut toissa kauden vuoden pesäpalloilija Emmi Viitala piristyi otteissaan.

Virkiä oli viime kohtaamisessa veitsi kurkulla ja vanha mestari on aina nurkkaan ahdistettuna haavoittuvaisimmillaan. Nyt Lapua on kuitenkin jo irti köysistä ja homma on kerrasta poikki, joten sattumankin merkitys korostuu. Voittajalla on kuitenkin aina onnea mukanaan.

Kirittärillä suunta ylöspäin

Jyväskyläläiset esittivät kotonaan sunnuntaina selkeästi sarjan huonoimman esityksensä. Ensimmäisessä kohtaamisessa aurinkopallot olivat osasyy tappioon, mutta kaksi seuraavaa kohtaamista menikin Kirittärien komennossa. Neljäs kohtaaminen oli kuitenkin ulkopelivirheiden värittämä eikä keskisuomalaisten suunta voi kuin olla ylöspäin ratkaisevaan kohtaamiseen Lukkarilassa.

Kirittärillä on riveissään tällä hetkellä sarjan kuumin lyöjä, Tiina Tolonen, joka on iskenyt pudotuspeleissä jo 2+24 lyötyä. Jos vanginvartijan ruuti on kauden viimeisessä ottelussa kuivaa, on Kirittärien mestaruus enemmän kuin lähellä. Kirittärien ykköskärki niiasi myös hieman Hippoksella ja 1-2 onnistuneen kärkilyönnin määrä naista kohden lienee riittävä nosto viimeisen koitoksen kääntämiseen keskisuomalaisten eduksi. Pelinjohtajana jo eläväksi legendaksi noussut Nalle Viljanen on kääntänyt viikon aika myös varmasti jokaisen kiven voiton eteen.

Arvio:

Jos Kirittärien räpylä kestää totuttuun tapaan, on mestaruus lähellä. Lisäkatsomot rajoittanevat sen verran Virkiän lyöjätykkien läpilyöntimahdollisuuksia, että enemmän yksittäisiä pisteitä Tolosen johdolla lyövät keskisuomalaiset saavat pienen edun siitä. Myös ulkonäöltään erilainen kotikenttä ei ole enää välttämättä niin suuri etu jyväskyläläisille. Lapualaiaset ovat kuitenkin voittaneet viimeiset kolme mestaruutta, mitä ei sovi unohtaa. Voitaneenkin sanoa, että kaikki on yhä auki.

Kuva: Pekka Tuominen