Naisten Superpesiksen finalistit arvioinnissa – ero on pieni!

Naisten Superpesiksen finaalit alkavat lauantaina lakeuksilla. Kotijoukkue Lapua on kolminkertainen mestari, mutta Jyväskylässäkin on nosteltu poikaa jo seitsemästi tällä vuosituhannella. Kauden kiistatta kaksi parasta joukkuetta, jotka ovat nyt arvioinnissamme.

Arvio:

Arvioimme joukkueiden tämän hetken kunnon perusteella eri osa-alueet 0-5 pisteillä. Ensin tarkastelussa ulkopeli, jolla mestaruus yleensä on voitettu.

Ulkopeli

Lukkarit:

Lapua Jenna Kammi-Rahnasto 4,5/5: Kaisa Salmelan lopetettua Jenkki on noussut kiistatta lajin parhaaksi lukkariksi. Kaulassa on kaksi kultaista mitalia ja valinta vuoden lukkariksi viime kaudelta.

Jyväskylä Noora Patrikainen 4/5: Varsinaista läpimurtoa tulokaskaudellaan tekevän Norpan heikkoudeksi voinee ainoastaan laskea kokemattomuuden näistä peleistä. Toisaalta, kun lukkarilupaus valittiin takaportin kautta Naisten Itä-Länteen, arvostettiin hänet joukkueensa parhaaksi. Kirittäret ei tule kuitenkaan missään nimessä kaatumaan tähän osa-alueeseen.

Etukenttä:

Lapua 4,5/5: 21-vuotias 1-vahti Emmi Liikala on nuoresta iästään kirmannut kiilaan Virkiän edustusjoukkueessa jo kesästä 2008. Etukenttäparinsa, Saija-Maria Saaren, kanssa duo on tottunut esittämään mitä mielikuviteksellisimpia tuuleksia, kun vastustajan matka välipesille on usein katkennut. Pesäkarhujen ykköskärjellä oli viimeisessä kohtaamisessa vaikea saada edes onnistuneita kärkilyöntejä, kolmostilanteista puhumattakaan.

Jyväskylä 4,5/5: Kirittärien ykköstilanne oli suorastaan murhaavaa Mansea vastaan puolivälierissä, kun Johanna Vikman tuli tilkitsemään Patrikaisen ja yhden sarjan parhaista heittokäsistä omaavan Kira Anderssonin kanssa ulkokenttää. Kempele sai kahdessa viimeisessä ottelussa tilanteita aikaiseksi, mutta ottamattomat lyönnit jatkeille ja väliin voidaan katsoa vain Kekin hyvyydeksi.

Linja:

Lapua 4,5/5: Kauden mittaan Virkiän polttolinja on hieman elänyt, sillä kolmosvahtina ovat vuorotelleet Eveliina Toppari ja Riina Kerola, jolle kyseinen tontti on nyt pudotuspeleissä kallistunut. Kakkospolttajana häärää sisko Laura Kerola ja linjaan mahtuu myös Kempeleestä saapunut Sarita Heikkinen sekä viime vuoden naispesäpalloilija, Emmi Viitala.

Jyväskylä 5/5: Kirittärien polttolinjastakin kertoo paljon se, että monessa muussa joukkueessa Virpi Hukka olisi kakkospolttaja, nyt kolmosvahti. Kakkospuolen takuuvarmasti tilkitsevät Tiina Tolonen sekä Emma Nieminen ja kolmospolttajaksi seilaamaan on tullut loukkaantumisestaan toipunut Marjukka Urpelainen  pitävä paketti.

Takakenttä:

Lapua 5/5: Kaksi kovakätistä ja äärettömän nopeaa naista – Paula Saloranta ja Elina Mäki. Vapailla jatkelyönneilläkään juoksujen saaminen ei ole varmaa, kuten Pesäkarhut sai karvaasti kokea välierissä.

Jyväskylä 4,5/5: Kakkoskopparina kokenut kapteeni Laura Nuutinen on itsevarmuus. Kolmospuolella palloihin tarvittaessa syöksyvä Jenna Hakkarainen on kärsinyt loppukaudesta pienistä vaivoista, mutta pelasi jo viimeiset välierät Kempelettä vastaan. Tärkeä palanen Kirittärille siinäkin mielessä, että Mira Kolehmainen saadaan pidettyä jokerina.

Lapua: 18,5/20

Jyväskylä: 18/20

Virpi Hukka on Kirittärien sisäpelissä suuressa roolissa (Kuva: Pekka Tuominen)

Virpi Hukka on Kirittärien sisäpelissä suuressa roolissa (Kuva: Pekka Tuominen)

Sisäpeli

Kärki:

Lapua Paula Saloranta 4,5/5: Kaksinkertaiselle pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle voisi toki antaa vitosenkin, mutta onnistumisprosentin tippuminen runkosarjan 71:stä nykyiseen 57:ään on myös huomioitava.

Jyväskylä Mira Kolehmainen 4,5/5: Jos muu joukkue on terveenä, pääsee joka kerta tuoreilla jaloilla jokerina kärkeen. Onkin kerännyt sarjan eniten kentällemenoja näissä pudotuspeleissä – 19 ja vain viiteen otteluun. Jatkuva uhka kolmosrajan läpilyöntiin.

Päävaihtajat:

Lapua Emmi Viitala, Saija-Maria Saari & Enni Kylä-Kause 4,5/5: Kaksi viimeistä nimeä ovat tehneet aiemmissa pudotuspelisarjoissa pitkälti mitä ovat halunneet. Lapualla on valtaisa etu, että ensimmäiseen kakkostilanteeseen saadaan aina kovalyöntinen Kylä-Kause pelotteeksi. Yli 70% tehoilla runkosarjassa onnistunut numerolla kaksi pelaava Viitala on ollut pettymys, ainakin toistaiseksi, sillä nykyiset prosentit ovat vain 55. Viime vuoden naispesäpalloijalta Jukka Liikala odottaakin selkeää tasonnostoa.

Jyväskylä Virpi Hukka, Laura Nuutinen (& Emma Nieminen) 4/5: Kirittärien ykköskärki on ollut pudotuspeleissäkin tasainen varma eikä siinä varsinaisesti ole heikkouksia. Jokainen on suorittanut tasaisesti ja kolmikon onnistusmisprosentit jakautuvat välillä 64-71. Jos trio pitäää saman tasonsa, riittää pääkotiuttajille varmasti ruokaa. Nieminen omaa myös vaihtotilanteissa jatkuvan läpilyönnin uhkan.

Pääkotiuttajat:

Lapua Maija Kaappola, Janette Lepistö (Saija-Maria Saari, Elina Mäki & Enni Kylä-Kause) 5/5: Kertoo paljon Virkiän materiaalin laajuudesta, että runkosarjan lyöjätilaston kolmonen (Lepistö) on voinut tiputtaa ottelukohtaisten lyötyjen keskiarvon yli kahdesta alle yhteen eikä se ole juurikaan näkynyt missään. Numeroilla lyövät Saari ja Mäki ovat nostaneet tasoa entisestään, Kaappola pitänyt tasonsa ja Kylä-Kause hoitanut kotiutukset aina kun on vaihdoiltaan ehtinyt. Jos Lepistölläkin alkaa vielä käydä keppiin, voivat juoksumäärät kasvaa suuriksi poikkeuksellisen lämpimässä syyskuussa.

Jyväskylä Emma Nieminen, Tiina Tolonen (Aino-Kaisa Mantere, Iina Valkeejärvi, Johanna Vikman) 4,5/5: Tolonen, tuo Kirittärien oma Roope Korhonen, on kumurallaan jatkuva pelote kenelle tahansa. Tulitukea läpilyöntienkin muodossa hän saa Niemisestä ja Valkeejärvestä, etenkin Vikmanin pystäreistä ja Aino-Kaisa Mantereen yksittäisistä. Tolonen on pudotuspelien kovin kotiuttaja, mutta muuten jyväskyläläiset jäävät minimaalisesti Lapuan mörssäreille.

Lapua: 14/15

Jyväskylä: 13/15

Pelinjohto

Lapua Jukka Liikala + Timo Kankaanpää 5/5: Parviljakko on luotsannut Virkiän jo kolmeen perättäiseen mestaruuteen, joten tähän osa-alueeseen pohjalaiset eivät tule tänäkään syksynä kaatumaan, vaan luvassa on saumatonta yhteistyötä.

Jyväskylä Nalle Viljanen + Teemu Körkkö 5/5: Lajin elävä pelinjohtolegenda säväyttelee nyt myös Kirittärien tuoreella musiikkivideolla ja Twitter huutaakin #öljylantio’ta. Perkaa vastustajan patologiakin tarkemmin ja on saanut tänä kesänä kaarelleen tuoretta vertaa Raumalta saapuneen Teemu Körkön muodossa. Ja ne Viljasen pohkeet!

Yhteensä:

Lapua: 37,5/40

Jyväskylä: 36/40

Materiaalinsa puolesta Lapualla on siis hienoinen etu tähän sarjaan, kuten myös runkosarja ja kauden keskinäiset kohtaamiset ovat osoittaneet. Urheilussa mitaleita eikä mestaruuksia jaeta kuitenkaan pelkästään paperilla, missä piileekin koko kilpailun suola.

Otteluohjelma:

Loppuottelut (3 voittoa):

La 6.9
Lapua-Jyväskylä 13.00, 1. loppuottelu, VeikkausTV

su 7.9
Jyväskylä-Lapua 13.00, 2. loppuottelu, VeikkausTV

la 13.9
Lapua-Jyväskylä 16.30, 3. loppuottelu, VeikkausTV

Tarvittaessa

su 14.9
Jyväskylä-Lapua 13.00, 4. loppuottelu, VeikkausTV

la 20.9.
Lapua-Jyväskylä 13.00, 5. loppuottelu, VeikkausTV

Kuvat: Pekka Tuominen