Vimpeli-Joensuu tarjonnut kesän parasta pesistä – Nyt se valitettavasti loppuu

Vimpelin ja Joensuun välieräsarjasta ei ole puuttunut oikeastaan mitään, mitä hyvään urheilun pudotuspelisarjaan tarvitaan. Tunnetta, taitoa, yllätyksellisyyttä, loistavia yksilösuorituksia… Näistä on tämä kahden huikean joukkueen välinen sarja keitetty. Veikkaan, että Vimpeli vie sunnuntain huikean trillerin ja etenee finaaleihin. Sunnuntain ottelu on pakko näyttää suorana Nelonen Prolta ja Ruutu.fi:stä klo 15.45 alkaen, vaikka Sotkamon ja Hyvinkään ottelusarja jostain kumman syystä jatkuisikin sunnuntaille.

Vimpeli niskan päällä

Vimpeli haki lopulta toisessa osaottelussa voiton Joensuun Mehtimäeltä, kun se oli hienon ottelun päätteeksi parempi kotiutuslyöntikisan jälkeen 1-2 (1-6, 1-0, 0-0, 1-2). Ottelun ratkaisun kotarissa iski jälleen Vimpelin kakkoskärjen miehet, kun Antti Kuusisto paukautti pelimiehen tavoin kolme lyöntiä samaan paikkaa Joensuun heikoimmalle ulkopelaajalle Ilkka Männikölle. Viimeisenä lyöjänä kotiutuskisassa lyönyt Kuusisto löi pallon viimeisellä Männikön räpylän läpi ja Severi Lassila toi Vedon ratkaisujuoksun – näin ollen Vimpeli ottelusarjassa 2-0 johtoon.

Vimpeli oli lukenut läksynsä

Voiko edellisen pelin voittanut joukkue aloittaa seuraavaa ottelua paremmin? Veto tuli huikealla latauksella Mehtimäelle, nollasi JoMan ensimmäisen sisävuoron ja iski heti omassa avausvuorossa jakson ratkaisun. Joukkue oli lukenut läksynsä ja Hannu Huuskosen 1-tilannepelaaminen oli monta luokkaa parempaa kuin ensimmäisessä kohtaamisessa ja Teemu Isoketoa lukuunottamatta, vimpeliläisten kärki toimi ottelussa pudotuspelien vaadittavalla tasolla. Henri Puputti hiljensi joensuulaisyleisön heti ensimmäisellä jaksolla lyöden kunnarin tyhjään kenttään. Vedon ykköspalkittu Mikko Kanala pelasi sisäpelin 100 % (9/9) ja Puppe Puputti keräsi mukavat 11 kärkkäriä. Ulkopelissä Sami Haapakoski on polttolinjassa tällä hetkellä uskomattomassa vireessä. Mies hakee lähes jokaisen mahdottomaltakin näyttävän pallon räpyläänsä.

Henri Puputti hiljensi joensuulaisyleisön perjantaina. Kuva: Jukka Rasimus

Henri Puputti hiljensi joensuulaisyleisön perjantaina. Kuva: Jukka Rasimus / Kuvakori.fi

Joensuu vaikean tilanteen edessä

Kotiottelun ensimmäisen jakson tunaroinnin jälkeen JoMa tuli hyvällä ilmeellä toiselle jaksolle, jonka se voitti lopulta Lauri Kivisen merkkaamattomalla kumuralla. Joukkue on todella sisuuntunut ja ei halua antaa periksi mistään hinnasta. Joukkueen henkisestä kovuudesta kertoo supervuoron oman sisävuoron hölmöilyn jälkeen loistavasti puolustettu Vimpelin paloton ajolähtö, jossa Vedon ykköstykit pääsivät yrittämään ottelun ratkaisua kolmesti, mutta joensuulaisten ulkokenttä hoiti tarvittavat palot taululle ja ottelu kotiutuskisaan. Tällä kertaa Veto oli kuitenkin ”rankkareilla” yhden juoksun verran parempi.

Myös Joensuussa valmennuskolmikko Vuorinen-Pennanen-Pirhonen olivat tehneet läksynsä hyvin. Heikosti Saarikentällä vaihtanut Lauri Kivinen jokeriksi ja Mehtimäellä JoMan ykkösenä palkittu Jonne Kemppainen kolmoseksi. Kemppi pelasi vaihtotilanteissa todella kovalla itseluottamuksella, vaikka Veto sumputti miehen lyhyitä lyöntejä pois todella kovasti. Kuopiolaislähtöinen pelimies ei paljoa hätkähtänyt, vaikka yksi turha kopinnostopalo mieheltä nähtiin. Kärki Itävalo-Jussila-Kemppainen pystyy haastamaan Vimpelin vastaavan, kunhan pojat pelaavat illasta toiseen hurtilla huumorilla ja tarvittavalla itseluottamuksella. Joukkueen on saatava vaihtotilannepelaamistaan paremmaksi, koska JoMa joutuu vielä liian usein kotiuttamaan miestä yhden tai kahden palon tilanteista. Lauri Kivinen näyttää menettäneen itseluottamuksen tai sitten mies jännittää pelejä liikaa – nauti Lauri näistä otteluista! Myös kotiuttajamörssärien Juha Niemen ja Aleksi Rautiaisen on onnistuttava kotiutuksissaan entistä paremmin.

Joensuun kärki Jouni Itävalo on noussut syksyn aikana Superin eliittiin. Kuva: Jukka Rasimus / Kuvakori.fi

Joensuun kärki Jouni Itävalo on noussut kauden aikana Superin eliittiin. Kuva: Jukka Rasimus / Kuvakori.fi

Arvio:

Vuorinen totesi ottelun jälkeen Nelonen Pron haastattelussa, että heidän tulee olla parempia pienissä asioissa. Näihin asioihin pudotuspelit ratkeavat kaikissa palloilupeleissä. Kopinnostot, takaetenemiset, takapalot yms. ovat todella tärkeässä roolissa ja näissä on JoMalla vielä paljon parannettavaa. Jos nämä asiat saadaan täyteen iskuun on joensuulaisilla mahdollisuus voittoon Saarikentällä.

Missä asioissa Vimpelin pitää vielä parantaa? Isoketo tarvitsee vielä hieman lisää peliälyä. Joensuun ulkopelin loistavaan maskipelaamiseen, joka tosin on näköjään pudotuspeleissä sallittua, tulee keksiä keinot. Vedon pääkäskijä Jussi Järvinen totesi ottelun jälkeen Nelonen Prolle oudosti, ettei joukkue ollut valmistautunut joensuulaisyleisön villiin huuteluun ja älämölöön. Kummallinen kommentti, koska joukkueessa on kuitenkin aika kokeneita pudotuspelaajia. Samalla Järvinen totesi, että oma kotiyleisö tulee pitämään sunnuntaina vastaavaa älämölöä ja se voi haitata myös Vetoa. Mitä ihmettä? Eikö kotiyleisön pitäisi olla se 13 pelaaja? Jos näissä peleissä ei olla valmiita yleisön meluun, niin on väärässä paikassa. Toivotaan todella, että Vimpelissä on sunnuntaina ääntä ja yleisesti yleisöä, koska ensimmäisen ottelun yleisömäärä 1741 ei ole Vimpelin pudotuspelihistoriassa kovin häävi.

Veikkausta kehiin. Joensuu tulee otteluun todella latautuneena ja tämän tiedostaa myös Vimpeli. He tulevat vastaamaan samalla sykkeellä ja uskon lopulta Vedon varmistavan finaalipaikan kotikentällään, vaikka mielellään näiden kahden välisiä otteluita vielä seuraisikin. Veto finaaliin 2-1 voitolla supervuoron jälkeen, jonka ratkaisee jälleen Manu Koivisto.

Kuvat: Jukka Rasimus / Kuvakori.fi