Sotkamo ottaa lauantaina neljännen peräkkäisen mestaruutensa

Sotkamon ja Vimpelin välinen miesten Superpesiksen finaali on edennyt siihen pisteeseen, että Sotkamo nappaa lauantaina kolmannen voiton ja juhlii mestaruutta Sapsojärvessä neljännen kerran peräjälkeen. Myös pronssi ratkaistaan lauantaina, kun Hyvinkää matkustaa Joensuuhun.

Sotkamo käsittämättömässä iskussa

Viikko on jälleen huilattu ja reenattu. Nyt on aika pelata miesten Superpesiksen kesän viimeiset pesäpallo-ottelut. Tästä on varmasti vimpeliläiset eri mieltä, mutta valitettavasti sotkamolaiset ovat tällä hetkellä sen verran suvereenejä, että vaikea on nähdä miten Veto pystyisi kaatamaan 29 pudotuspeliä putkeen voittaneen Jymyn. Vimpeliä ei auta edes Kosti Rautiaisen loukkaantuminen, koska Sotkamo on tällä hetkellä fyysisesti ja henkisesti niin paljon vimpeliläisiä edellä. Kosti tuskin pelaa lauantainakaan.

Toisessa ottelussa Vimpelin Saarikentällä Sotkamo ei tarvinnut Roope Korhosen kovaa virettään, kun sisäpelissä Toni Kohonen ja Jani Komulainen olivat hyvässä lyönnissä. Ensimmäisellä jaksolla Vimpeli taisteli vielä hyvin peliin mukaan, mutta lopulta jakson vei nimiinsä sotkamolaiset 3-4. Toisella jaksolla Vedolla ei ollut mitään saumaa ja Jymy rallatteli 0-6 voittoon.

Toni Kohonen

Mitäköhän ylistyssanoja miehestä enää voisi käyttää – kaikki on kulutettu loppuun. Mies on ollut iskussa koko kesän eikä Vimpeli pärjää pesäpallokenttien Jari Litmaselle sisällä eikä ulkona. Sisäpelissä Vimpeli on täysin lukossa ja Kohonen on tylsyttänyt varsinkin Vimpelin vahvuuden pomppupelin. Mikko Kanala sai pomppukammon jo välierissä Joensuuta vastaan eikä Henri Puputtikaan ole päässyt paukuttamaan tavaramerkkiään jostain syystä Kohosta vastaan. Juuri Sotkamoa vastaan täksi kaudeksi muutettu lyöntijärjestys ei ole toiminut laisinkaan ja siihen on tehty Sotkamo-sarjassa jo useampi muutos. Todennäköisesti Jussi Järvinen palaa lauantaina vanhaan tuttuun kärkeen, jossa ainoita onnistujia mailan varressa Kohosta vastaan ollut Sami Haapakoski pelaa kärkenä ja Henri Puputti ja Antti Kuusisto seuraavat häntä. Jotain on pakko tehdä ja en näe muuta ratkaisua kuin koittaa tätä vanhaa pikku kikkaa. Voi jopa toimiakin, kun Kanala ja Teemu Isoketo pelaavat pienemmillä paineilla. Kotiutuksissa suosittelen lyömään kaikki lyönnit kakkossaumaan, jossa on Sotkamolla Vimpelin kunnan kokoinen aukko. Vaihtotilanteissa ei kannata pelata lyhyillä, vaan kovilla sieppari Onni Määttää vastaan.

Tuoreessa Fanivideossa käsiteltiin myös pesäpallofinaalia:
Ulkopelissä Vimpelin polttajien Sami Haapakosken ja Mikko Kanalan tulee terästäytyä. He ovat olleet joukkueen heikoimmat lenkit. Harhaheittoja ja pelinluku virheitä on tullut liikaa, jos verrataan Sotkamon Immo Rautiaiseen ja Antti Hartikaiseen. Vimpelin lukkari Hannu Huuskonen on pelannut hyvät finaalit, vaikka miehiä on päässyt edelleen vapailla 0-tilanteissa kentälle. Huuskonen ei ole näistä hätkähtänyt vaan pelannut taktisesti kypsää peliä ja yrittänyt herätellä tällä tavoin joukkuettaan taisteluun. Jotenkin näyttää, että Vimpelin sisäpelin ollessa tukkoista, siirtyy sama jäykkyys myös ulkopeliin. Jos Vimpeli saa lauantaina sisäpelin rullaamaan, heijastuu se varmasti positiivisesti myös ulkopeliin.

Arvio:

Sotkamo vie ottelun. Joukkueen ainoa peikko on liian pitkä odottelu pelien välissä. Hakemalla haettua. Paljon on spekuloitu sillä, että onko tämän hetkinen Jymyn joukkue kaikkien aikojen Jymy. Itse en osaa verrata eri aikakausien joukkueita, mutta se on ainakin varmaa, että tämän vuoden Jymy on kaikkien aikojen nopein Superissa nähty nippu. Tästä suuret pisteet Jymyn valmennukselle, joka on pystynyt tiukan ottelutahdin rasittamana rytmittämään harjoittelun siten, että pelaajat ovat menneet fyysisesti eteenpäin sekä herkistelemään pelaajat parhaaseen fyysiseen iskuun kauden tärkeimmille hetkille. Tämä on urheilussa suurin haaste fyysisessä valmennuksessa ja Mikko Korhonen apujoukkoineen on onnistunut tässä aivan täydellisesti. Katsokaapa vaikka Niko Korhosen ja Niilo Piiponniemen jalkoja, niin tiedätte mistä puhun. ”Hitaana” pidetty Roope Korhonen kulkee myös todella kovaa – älkää antako numeron hämätä – mies on tuonut pudotuspeleissä jo 10 juoksua.

Onnea Sotkamo [Dressman-äänellä] Suomen mestaruudesta. Kesän varmin vinkki vedonlyöntiin: Sotkamo kiinni Nordicbetin tarjoamalla 1,45 kertoimella.

Ottelu suorana Nelonen Prolta ja Ruutu.fi:stä klo 13.45 alkaen.

Lauantaina Sotkamossa rillataan. Kuva: SuperJymy Oy

Lauantaina Sotkamossa rillataan. Kuva: SuperJymy Oy

Joensuu – Hyvinkää

Pronssiottelu venyi ratkaisevaan kolmanteen otteluun, kun Hyvinkää pystyi toisessa ottelussa kaatamaan Joensuun 2-0. Ratkaiseva kolmas ottelu pelataan Joensuun Mehtimäellä lauantaina klo 17.00 alkaen. Hyvinkää nousi taistelemaan mitalista vielä Juha Puhtimäen, Riku Rantasen ja Petri Kulmalan johdolla. Vähälle vastuulle jäänyt Kulmala osoitti edellisessä ottelussa pelimiehen elkeitä, kun hän pamautti mailassa lyödyt 1+2. Putte Puhtimäki on aikas kovassa iskussa. Yhdeksässä pudotuspelissä 71 kärkkäriä 79 %:n varmuudella. Sama tahti runkosarjassa olisi tarkoittanut yhteensä 237 kärkkäriä. Suorituksen arvoa nostaa vielä tietenkin se, että pudotuspeleissä on pelattu kovimpia joukkueita vastaan. Puten ansiosta Hyvinkää voi hyvinkin palata mitalikantaan.

Joensuun pudotuspeleissä esittämä hyvä ulkopeli koki kolauksen Hyvinkäällä, kun sen kenttään iskettiin peräti 12 juoksua. Ulkopeli kuntoon, lyöjätykit iskuun ja mitali voi olla JoMan. Sami Joukaisen on palattava sille tasolle millä hän oli puolivälierissä ja välierissä. Hyvinkää on pehmentänyt kokeneen konkarin, kun kotiutussaldo on kahdessa edellisessä ottelussa vasta 1/7. Toivottavasti Joukaista kiinnostaa mahdollinen mitali.

Joensuu juhlii pronssisia mitaleja lauantaina kotikentällään. Kuva. JP Hirvonen http://jphirvonen.kuvat.fi/

Joensuu juhlii pronssisia mitaleita lauantaina kotikentällään. Kuva. JP Hirvonen http://jphirvonen.kuvat.fi/

Arvio:

Veikkaan, että Mehtimäellä nähdään tiukka ottelu joka ratkeaa supervuorossa JoMalle. Joensuulaisten ulkopeli on parhaimmillaan astetta hyvinkääläisiä parempaa, joten ratkaisu nähdään sillä osastolla.

Lapulle tasuri kertoimella 2,95.

Kuvat: SuperJymy Oy & JP Hirvonen http://jphirvonen.kuvat.fi/