Superpesiksen viikkokatsaus: Mies nimeltään Toni Kohonen

Sotkamon Jymyn Toni Kohonen nousi kaikkien aikojen ottelutilaston kärkeen viime viikon torstaina Pattijokea vastaan. Kuva: Antti Tuomisto Tanssivat Sudet/SuperJymy

Superpesiksen kevätkausi on tiistain kierrosta vaille paketissa. Alkukausi on tarjonnut sekä positiivisia että negatiivisia yllätyksiä joukkueiden vireiden suhteen. Lisäksi eräs ennätys kirjattiin historian kirjoihin uusiksi menneellä viikolla. Kaikkien aikojen pesäpalloilija Toni Kohonen pelasi torstaina 12.6. Raahea vastaan Superpesisuransa 608. ottelun ja ohitti samalla pelattujen otteluiden listan kärkisijaa pitäneen Pasi Pirisen.

Kohonen on Suomen paras kautta aikain

Tapsa: Kainu, tuskin on sinullakaan nokan koputtamista tähän. Kun puhutaan kaikkien aikojen pesäpalloilijasta, puhutaan Toni Kohosesta. Mies on edustanut vuonna 1993 alkaneella Superpesisurallaan Kiteetä, Oulua, Kouvolaa ja Sotkamoa. Meneillään on 23. kausi, kaulaan on ripustettu yhdeksän kertaa kultainen, viisi kertaa hopeinen ja kerran pronssinen mitali. Syksyn 1996 jälkeen Kohosen edustama joukkue on jäänyt ilman mitalia vain kolmesti: Kitee 2006 ja Kouvola 2007-08. Lisäksi mies on valittu kolmesti vuoden pesäpalloilijaksi, 11 kertaa vuoden lukkariksi ja 19 perättäistä kertaa Itä-Länteen.

Kainu: Eihän tässä voi muuta sanoa kuin hattua nostaa. Huikea pelaaja ja ennen kaikkea urheilija, joka hakee vertaistaan suomalaisesta urheilumaailmasta. Ehkä Koden arvoa ei osata arvostaa sen vaatimalla tavalla yli lajirajojen, mutta lajin sisällä mies on elävä legenda, niin kuin pitääkin.

Tapsa: Mitä meidän pitäisi ajatella siitä, että Kohonen dominoi edelleen, 39-vuotiaana, Superpesiskenttiä. Onko kyseessä täysin poikkeuksellinen urheilija, vai onko pesäpallossa vain niin huono taso tällä hetkellä, että yksi mies on vuodesta toiseen kentän herra ja hidalgo.

Kainu: Sama kysymys on taidettu Koden kohdalla esittää lähes joka vuosi. Mielestäni kyseessä on poikkeuksellinen urheilija, joka on ollut jo pitkään aikaansa edellä urheilijan elämässä. Ehkä Olympiakomitea ja Valo voisivat käydä tekemässä tarkempaa tutkimusta juuri Kohosen urheilijan polusta, ja ammentaa siitä oppia tuleville urheilija sukupolville.

Purnausta Itä-Lännestä

Tapsa: Mitäpä mieltä valinnoista ja ylipäätään tapahtumasta? Mussutimme yksissä tuumin jo aiemmin Ykköspesiksen Itä-Lännestä, joten jatketaan nyt sitten tästäkin. Muutamia mielenkiintoisia pelaajavalintoja eksyi joukkoon. Miikka Matikka ja Iiro Kuosa tekevät arvo-ottelu debyyttinsä aikuisten tasolla. Mitä mieltä herrojen valinnoista?

Kainu: Kaikkien maajoukkue- ja vaikka nyt tässä tapauksessa Itä-Länsi-valinnoissa on yleisölle suolana juuri jälkipuinti. Ehkä siellä oli muutama mielenkiintoinen valinta, kuten sarjassa 10. olevasta Hyvinkäästä kolme pelaajaa, mutta annetaan poikien pelata. Pelaajat kuitenkin ymmärtävät valintaprosessin ja jättävät purnaamiset meille amatööreille.

Tapsa: Itse olin valmis tyrmäämään Matikan valinnan täysin, mutta kerrankin ekysin tilastojen valoon ennen kuin avasin suuni. Matikka on kerännyt koko sarjassa eniten (!) onnistuneita 1-2-välin vaihtoja, 52 kappaletta. Ennen tiistain kierrosta Tuomas Jussila ja Anssi Lammila ovat kaksi onnistumista perässä, Juha Puhtimäki neljä ja Mikko Kanala seitsemän. Kaikki mainitut muuten valittiin arvo-otteluun. Matikka on siis sisäpelitilastojen valossa menolippunsa Pihkalaan ansainnut.

Vieraissa kun käy…

Tapsa: Alkukautta ovat leimanneet myös onnistuneet vierailut muilla kuin perinteisillä Superpesispaikkakunnilla. Sotkamo vei jälleen ottelunsa menestyksekkäästi Helsinkiin ja Tampereelle, mutta myös Porissa (Kankaanpää-Sotkamo, katsojia 1375) ja Juvalla (Kitee-Kouvola, 1843) katsojia on riittänyt. Onko tässä nouseva trendi esimerkiksi ensi kautta ajatellen?

Kainu: Homma näyttää selvästi toimivan niin kuin juuri Juvalla järjestetty ottelu osoitti, joten ehdottomastihan tätä ”kokeilua” kannattaa jatkaa. Pesäpallon ilosanomaa kannattaa jakaa omien kylien ulkopuolella, joten antaa palaa vaan!

Tapsa: Se on juuri näin. Tuleeko itsellesi mieleen muita paikkakuntia, joihin Superpesistä kannattaisi viedä? Ainakin Lahti voisi olla yksi potentiaalinen paikkakunta?

Kainu: Näinpä! Lahteenhan on mennyt useampi SM-kultakin, joten se olisi erittäin otollinen paikka. Tällä kaudellahan nähdään ainakin yksi ottelu Toholammilla, kun Kiri pelaa juhannuksen jälkeen kotipelinsä siellä. Ja Turussa taidettiin pelata viime vuonna… Kuitenkin, isot kaupungit ehdottomasti mukaan, niin kuin on ollutkin. Ehkä aihiona heitetty ulkomaatkaan ei olisi huono idea. Rahaahan se tietysti huutaisi.

Alajärvi porskuttaa

Tapsa: Alajärvi on napannut pisteitä kahdeksasta peräkkäisestä ottelusta. Yhtä vahvaan suorittamiseen pystyvät tällä hetkellä vain Sotkamo (10 ottelua) ja Joensuu (8 ottelua). Miten tässä näin on päässyt käymään, veikkailimme Ankkureita sarjan häntäpäähän, sijalle 11, ja nyt joukkue kamppailee tosissaan jopa pudotuspelipaikasta!

Syy Alajärven yllättävän hyvälle vireelle on yllättävän yksinkertainen. Joukkue pyrkii minimoimaan virheet, niin sisällä kuin ulkonakin. Matti Iivarinen peluuttaa joukkueellaan peruspeliä, jossa vannotaan ykköskärjen ja Sami Mikkonlanahon nimeen.

Kainu: Sinäpä sen sanoit. Iivarinen peluuttaa joulukuustaan pelaajien vahvuuksien kautta, joten ei ihme, että homma toimii. Petrus Puputti menee kentälle 67 %:n varmuudella ja tämän jälkeen vaihtajat Saukko ja Orava ovat onnistuneet tehtävissään loistavasti. Tähän, kun lisätään Mikkolanahon loistava vire, niin menestysresepti on valmis.

Ulkona joukkue päästää vielä paljon juoksuja, mutta sisäpelillä Iivarisen poppoo on paikannut vuotavaa ulkokenttäänsä enemmän kuin hyvin. Ellei Seinäjoki ja Hyvinkää paranna peliään tauon jälkeen, menee Ankkurit pitkästä aikaa pudotuspeleihin!

Tapsa: Näin saattaa hyvinkin käydä! Etenkin kun Ankkurit on kyykyttänyt jo kertaalleen sekä Seinäjokea että Hyvinkäätä. Heinäkuusta on muodostumassa erittäin mielenkiintoinen pudotuspelikamppailun suhteen. Mitä muuten luulet, joko Koskenkorva ja Kankaanpää voidaan laskea ulos kahdeksan parhaan joukosta?

Kainu: Nooh…annetaan mahkut vielä, jos vaikka tulee suonenveto!