Superpesisennakko: Raahe – Alajärvi

Missä olet, Pertti Mäkelä? (Juha Levonen)

Missä olet, Pertti Mäkelä? (Juha Levonen)

Perjantain ainoassa ottelussa kohtaavat Pattijoen Urheilijat ja Alajärven Ankkurit. Isäntäjoukkue Raahe lähtee otteluun taskussaan iso vierasvoitto Kiteen Pallosta, vierasjoukkue Alajärvi puolestaan kävi jälleen kerran haastamassa vastustajaansa tiukasti jääden ilman pisteitä, kun se hävisi Kouvolalle sunnuntaina.

Lähtökohdat otteluun

Pattijoki on materiaaliltaan huomattavasti Alajärveä parempi porukka, mikä näkyy myös sarjataulukossa. Raahe on 11 pisteellään ja neljällä voitollaan sekä neljällä tappiollaan sarjassa kuudentena, Ankkurit puolestaan sarjan peränpitäjänä yhdellä voitolla ja viidellä pisteellä. Ottelu on Alajärvelle merkityksellisempi, sillä sekä Kankaanpää että Jyväskylä ovat napsineet tärkeitä pisteitä otteluista isompia vastaan. Mikäli jaksovoittoja ei tilille ala napsua, saattaa pudotuspelipaikka livetä käsistä jo hyvin aikaisessa vaiheessa kautta.

Alajärven tilannetta on vaikeuttanut koko kauden kärkietenijäksi kaavaillun Taneli Hautalan puuttuminen kokoonpanosta. Muutenkin hitaahkoon joukkueen kohdalla tilanne korostuu entisestään. Jotta tilannetta saataisiin aikaan, lyöntien täytyy olla tällä hetkellä niin sanotusti ottamattomia. Tilannetta on helpottanut se, että Tero Rantakangas teki paluun Superpesikseen. Rantakankaan paluun myötä joukkue sai vaihtolyöntivoimaa jokeriosastolle ja se vapautti Juha-Matti Matilaisen numerolle kolme. Edelleen Ankkurit kaipaisivat kipeästi sitä etenemisvoimaa, ja mielenkiinnolla odotan, solmiiko seura lainasopimuksia jonkin seuran kanssa vielä ennen juhannustaukoa.

Ulkopeli Alajärvellä on ollut ihan malillaan läpi kauden ja se on antanut mahdollisuuden voittaa jos ei otteluita, niin ainakin jaksoja. Sisäpelin tökkiessä Ankkureiden ei ole onnistunut kääntää tiukkoja jaksoja itselleen, joten siinä on selkeä parantamisen vara.

Pattijoki katkaisi tappioputkensa heti alkuunsa Kiteetä vastaan, kun raudanluja ulkopeli hyydytti karjalalaiset isännät mailan varressa täysin. Yhdeksästä kolmostilanteesta vain kaksi annettua juoksua kuvastaa hyvin sitä, mihin ottelu ratkesi. Hannu Ikonen ja Marko Pelkonen olivat sunnuntaina pikkuvaivojen takia jokereina, mutta on odotettavissa että miehet ovat tänään pelikunnossa. Lähtökohtaisesti materiaaliltaan Raahe on kovempi joukkue, etenkin kotonaan, mutta kuten kahtena edellisenä iltana on nähty, pesiksessä yksikin lyönti voi kääntää ottelun kulkua ja sirtää momentumin vastapuolelle.

Ottelun ratkaisukohdat

Sää lupailee pelikeliä Rännärille, +15-20 asteen välille ja sateenkaan uhkaa ei pitäisi olla. Kova kenttä tarkoittaa isoa tilannemäärää isännille, kun Jussi Kemilä pomputtaa 2-tilanteessa yli 80 % varmuudella miestä kolmoselle. Vierasjoukkueelta puuttuu kovat pompunlyöjät, mikä on ehdoton heikkous etenkin Rännärillä. Mikäli Alajärvi mielii ottelun voittaa, sen tulee saada tehtyä iso määrä paloja 1-tilanteessa ja 2-tilanteessa saatava tehtyä takapaloja edes muutama/jakso. Paras tilanne toki olisi, jos jo 0-tilanteessa Paavo Pellon ja Lauri Kaartokallion jalat saadaan pois.

Tietty myös takatilanteen tulee kestää, kun vastaan asettuu hirmuisessta ”tikkarissa” olevat Marko Pelkonen ja Jarmo Viittanen. Jos heiltä saadaan tilanteet pois, on Alajärvi huomattavasti lähempänä yllätystä, sillä isäntien kotiutusmateriaali ei ole kovin laaja.

Pattijoki tulee voittamaan ottelun 2-0. Nopeammat etenijät mahdollistavat monipuolisemman vaihtolyöntitaktiikan käytön ja kotietu on Rännärillä merkittävä asia, sillä isännät osaavat hyödyntää kovan kentän pinnan todella hyvin. Alajärvi tulee jälleen kerran haastamaan isäntiä ainakin toisella jaksolla tiukan ulkopelinsä ansiosta, mutta yliaggressiivinen pelaaminen kostautuu ja joko Pelkonen, Mäkelä tai Pelkonen rankaisee läpilyönnillä.

Seuraa näitä asioita: Miten Paavo Pelto onnistuu kentällemenossaan? Jos Paavo ei pääse kentälle, se on aina yhdet jalat pois loistavien vaihtolyöjien Topi Kososen ja Jussi Kemilän edestä. Herääkö Pertti Mäkelä? Kotipeli, perjantai-ilta, katsomossa tuoksuu pullakahvi ja kentällä käy raikas merituuli. Olisiko tämä tarpeeksi herättämään mailan varressa aavistuksen vaisusti esiintyneen Peran? Lähteekö Alajärvi lyömään palloa läpi Rännärin kentällä? Äkkiseltään ajateltuna on vaikea nähdä Alajärven pärjäävän yksittäisistä tilanteista lyödyillä juoksuilla, joten uskoisin että pommia tulee vaihtotilanteessa 2-puolella, sillä Rännärillä sieltä voi lyödä aidan läpi ja siellä on tilaa.

Vedonlyönti

Eilen osuimme 2/2, kun Hyvinkää voitti Seinäjoen kotiutuslyöntikilpailussa ja Joensuu ja Jyväskylä nyhväsivät Helsingin Meilahdessa alle 13.5 juoksu. Kannattaa muuten katsoa Ruutu.fi -palvelusta Hyvinkää – Seinäjoki -ottelun ratkaisu jälkilähetyksenä, oli melkoiset kalapaliikit ottelun ratkaisseesta vapaataivaljuoksusta. Tänään Raahen suora voitto kertoimella 1.3 ei kiinnosta, joten pelataan juoksumäärää.

Ottelun lähtökohdat huomioiden raja 14.5 on aavistuksen verran korkea. Vastassa on kuitenkin kohtalaiset ulkopelijoukkueet, eikä kumpikaan osapuoli ole myöskään mailan varressa hirveästi rallatellut. Alle 14.5 saa kertoimen 1.78, mikä päätyy sinkkuna lapulle. Laitetaan 2u pelikassasta kiinni siihen. NordicBetin tarjoamiin kertoimiin pääset kiinni täältä.

Kuvat: Juha Levonen
T
witter: @faneille /@TapioPenttila