Sunnuntain Superpesiskierros: Kärkikamppailussa Kitee – Sotkamo

Niko Korhonen ja Sotkamon Jymy mielivät piikkipaikalle Kiteen kustannuksella. (SuperJymy Oy)

Niko Korhonen ja Sotkamon Jymy mielivät piikkipaikalle Kiteen kustannuksella. (SuperJymy Oy)

Sunnuntaina Superpesiksessä pelataan neljän ottelun kierros. Sotkamo matkaa Kiteen vieraaksi, vaikealle alkukaudelleen perjantaina jatkoa saanut Jyväskylä Raaheen, Joensuun Maila lähtee metsästämään Kankaanpään päänahkaa ja kiintiön täyttävässä Etelä-Pohjanmaan derbyssä Alajärvi ja Seinäjoki iskevät yhteen Kitrolla.

Kitee – Sotkamo

Kaksi virheettömästi kautensa aloitttanutta joukkuetta kohtaavat sunnuntain ehdottomassa kärkikamppailussa. Molemmat joukkueet ovat sarjassa ilman tappioita, joten jomman kumman putki tulee sunnuntaina katkeamaan.

Ennen kautta kaavailin Kiteetä runkosarjassa viiden parhaan joukkoon, eikä vähiten tiiviin ulkopelinsä ansiosta. Kolmeen otteluun joukkueen ulkokentästä on napattu vasta kahdeksan juoksua, joten ulkopeli on lunastanut sille asetettuja odotuksia. Tosin, täytyy muistaa, että toistaiseksi Kitee on pelannut kaksi kolmesta ottelustaa todella haastavissa olosuhteissa, joissa tilanteiden rakentelu ja kotiutus on ollut vaikeaa. SunnuntainaRantakentän pinta on jo kuiva ja pallokin alkaa kulkea hiljalleen. Lisäksi vastaan asettuu yksi kauden ehdottomista mestarisuosikeista, Sotkamon Jymy. Odotettavissa onkin, että Sotkamo tulee tekemään vähintään kuusi juoksua Kiteen ulkokentästä ja ensimmäistä kertaa tällä kaudella paineet kohdistuvat Kiteen sisäpeliin.

Jymy, tuo Sotkamon ZSKA, punakoneiden punakone, myllyttää jälleen kerran vahvasti. Alla ovat puhtaat voitot Joensuun ja Hyvinkään vieraana sekä 1-0 voitot Raahesta ja Alajärvestä. Etenkin vierasvoitot Joensuusta ja Hyvinkäästä ovat kovaa valuuttaa alkukaudesta, jolloin Sotkamon peli on saattanut ajoittain yskähdellä tavoitteiden ollessa pitkällä syksyssä. Neljässä ottelussa 38 tehtyä ja vain 13 päästettyä kertovat kovaa kieltään siitä, missä Sotkamossa ollaan menossa tällä hetkellä. Janne Hyvönen ja Markus Tuikka ovat onnistuneet täyttämään isot roolinsa ulkokentällä toistaiseksi moitteetta, ja talven aikana lisää jerkkua (=voimaa) kroppaansa saanut Roope Korhonen on antanut mailansa puhua 15 juoksun edestä.

Parempi ulkopeli voittaa ottelun

Vaikka Sotkamo lähtee otteluun ennakkosuosikkina, marginaalit tulevat olemaan pienet. Sotkamo vei viime kaudella runkosarjan kohtaamiset 2-0, mutta voimasuhteet ovat aavistuksen verran tasoittuneet Latvalan veljesten myötä. Lisäksi lukkari Laakso on aivan eri kunnossa kuin viime kaudella. Kiteen suurin murhe ottelussa tulee olemaan siepparin tontti, jota Sotkamo tulee käyttämään ottelun ratkaisuhetkillä tylysti hyväkseen. Ruletti on pyörinyt ja edessä on nähty jo Joni Matikainen, Jukka Latvala ja Simo Rahunen. Kukaan heistä ei ole varsinaisesti Superpesis-tason etumies, mutta toistaiseksi joukkueen on onnistunut voittaa siitä huolimatta. Kopparipeli ja linjapelaaminen ovat kunnossa ja Laakso saa lisävirtaa lukkarileganda Toni Kohosen kohtaamisesta. Mikä olisikaan sen hienompaa, kuin olla voittava lukkari legendaa vastaan tämän entisellä kotistadionilla?

Roope Korhonen on niin hirmuisessa lyöntivireessä, että Kiteen on saatava Sotkamoa kiinni vaihtotilanteissa. Helppoja vaihtoja ei saa antaa ja tässä lukkari Laakson rooli korostuu. Niko Korhonen ja Antti Hartikaisen pomput on saatava kuriin. Mikäli ensimmäinen lyönti saadaan laittomaksi, helpottaa se takapalojen napsimista, mikä luonnollisesti vaikuttaa kotiuttamistaktiikkaan.

Kitee tulee pommittamaan Sotkamon 2-puolta vapaillaan läpi ottelun. 3-puolelta on vaikea löytää heikkoja lenkkejä, mutta varmaa on että Tuikka ja Hyvönen ovat hikisen iltapuhteen edessä. Mika Laukkasen, Matti ja Jukka Latvalan lyönnit taipuvat luontaisesti aavistuksen verran 2-puolelle ja Killi Hyvönen saa olla tarkkana etenkin J. Latvalan 2-jatke kumuroiden kanssa. Toinen iso asia on, miten Sotkamo saa kiinni Kiteen vaihtolyöntipelaamisen. J. Latvala ja Laukkanen ovat hyvässä vireessä ja iskevät paikan tulleen kumuralla hitaampiakin miehiä kotiin, joten tilannemäärät on pidettävä mahdollisimman vähässä. Kiteen kärki on vakiintumassa muotoon Ville Hämäläinen-Ville Posti-Toni Laakso. Laaksoa on vasurina vaikea pelata pois, etenkin kun miehellä on jatkuva läpilyönnin uhka 2-tilanteen purussa. Helpompi on hyökätä Postin kimppuun, jolla ei ole olemassa kovin vahvaa prosenttipomppua. Mies suosii menopesän kovia vaihtotilanteessa, joihin Sotkamon 2-koppari Hyvösen on uskallettava leikata kiinni. Hämäläinen on nopea, mutta ei pärjää vertailussa Sotkamon N. Korhoselle. Ihmettelisinkin, mikäli Posti lähtisi viemään Hämäläistä eteenpäin pienillä. Tähän Jymyn on iskettävä. Pelataan Postilta vahvimmat lyönnit pois ja pakotetaan hänet käyttämään heikompia vaihtoehtojaan. Mikäli tämä onnistuu ja Laakso purkaa 1-tilannetta, on voitettu pelin sisällä tärkeä yksittäinen kamppailu.

Sanomattakin selvää on, että läpi ei saa palloa päästää. Jaksot tulevat ratkeamaan muutaman juoksun eroilla, joten yksikin uinahdus vaihtotilanteessa saattaa maksaa jaksovoiton tai koko ottelun. Sotkamon tulee olla tarkkana Laakson, Simo Rahusen ja Matti Latvalan kanssa, Kiteen puolestaan Niko Korhosen ja Jani Komulaisen kanssa.

Mikäli molemmat joukkueet pelaavat virheetöntä ulkopeliä, Sotkamon materiaali on laajempi ja se tullee myllyttämään muutamia tilanteita enemmän per jakso ja sitä kautta Korhosen, Kohosen ja Rautiaisten johdolla iskemään 1-2 juoksua enemmän per jakso. Kiteen mahdollisuus piileekin läpilyönneissä, ilman niitä on vaikea nähdä Kiteen haastavan Sotkamoa tasavahvasti.

Seuraa näitä: Sotkamon legioona Pohjois-Karjalasta. Immo ja Kosti Rautiainen sekä Toni Kohonen ovat kotoisin alueelta ja yleisö tulee varmasti antamaan pelaajille erityishuomiota. Saku Hakkarainen pelaa vuokralla Sotkamosta ja uhkuu näyttöhaluja tätä ja tulevia kausia ajatellen. Vaihtotilannepelaaminen. Kumpi joukkue onnistuu tekemään tärkeissä paikoissa kovemmat suoritukset ja saamaan lyöntejä joko laittomaksi tai jopa polttamaan kärkietenijän. Latvalat ja Laukkanen vastaan Roope Korhonen. On se mystinen kaveri tuo Roope. Ei voi muuta sanoa. Ikää tulee lisää, voimataso lisääntyy ja niin lisääntyy lyötyjen saldokin. Pystyykö Roope lyömään yksin enemmän juoksuja kuin Laukkanen ja J. Latvala, vai ratkaisevatko Kiteen kotiuttajat ottelun isännille?

Raahe – Jyväskylä

Vaikeaa on Jyväskylässä. Kotiutusosasto on kapea ja peli-ilo on kadoksissa. (Juha Levonen)

Vaikeaa on Jyväskylässä. Kotiutusosasto on kapea ja peli-ilo on kadoksissa. (Juha Levonen)

Raahe tulee voittamaan sunnuntaina ottelun 2-0.  Siitä ei ole mitään epäselvyyttä. Miksikö, saattaa joku kysyä?

Olen nyt käynyt katsomassa kaksi Kirin peräkkäistä kotiottelua (Kouvola & Kankaanpää), ja vaikka pelillisesti on paljon tekemistä, minua huolettaa paljon enemmän joukkueen yleinen peli-ilme, tai sen puute. Olipa kyseessä vastustajan kova suoritus tai oma epäonnistuminen, mailat lentelevät ja katsetta ei onnistuta kääntämään seuraavaan suoritukseen, vaan jäädään märehtimään edellistä epäonnistumista. On aivan sama, kuka pelaa ja ketä vastaan, jos peli-ilo on kadoksissa. Tällä hetkellä Kirin otteista paistaa tuskaisuus.

Juho Määttälän paluu toi raikkautta Kirin sisäpeliin, mutta edes Mälli  ei onnistunut tuomaan tarvittavaa rentoutta ja positiivisuutta joukkueen keskuuteen. En oikeastaan ymmärrä, mistä kenkä puristaa. Mikään ei ole muuttunut kauden alusta, Kiri pystyy edelleen taistelemaan pudotuspelipaikasta, vaikka pistetili ei olekaan lihonnut aivan toivotulla tavalla. Huonojen suoritusten ja tappioiden edessä syyt on purettava seurausten valossa ja korjata niitä asioita, joihin itse voidaan vaikuttaa. Turha on murehtia, kuka on loukkaantunut ja kuka puuttuu kokoonpanosta, turha on ottaa itseensä jos vastustaja tekee kovan ulko- tai sisäpelisuorituksen. Pitää kääntää fokus vain ja ainoastaan omaan tekemiseen ja siihen, miksi pesäpalloa huipputasolla pelataan. Uskon, että jok’ikinen Kirin pelaajista rakastaa pelaamista, eivät he muuten hikoilisi puoliammattilaisena pitkää talvikautta ja viettäisi kesää bussissa istuen, maakunnasta maakuntaan matkaillen. Pelaajien on nyt löydettävä se peli-ilo, unohdettava hetkeksi tulospaineet ja tosissaan tekeminen. Tulos kyllä seuraa perässä.

Kankaanpää – Joensuu

Jukka Karttunen on onnistunut luomaan Kankaanpään nuorelle joukkueelle hurmostilan, jolle ei näy loppua. (Juha Levonen)

Jukka Karttunen on onnistunut luomaan Kankaanpään nuorelle joukkueelle hurmostilan, jolle ei näy loppua. (Juha Levonen)

Kankaanpäällä on hyvä pöhinä päällä. Joukkue roikkuu peleissä mukana ja iskee, kun sille annetaan ratkaisun paikka. Materiaali ei kestä edelleenkään vertailussa muita Superpesisjoukkueita vastaan, mutta tällä hetkellä satakuntalaisten henki ja tärkeiden voittojen myötä kasvanut itseluottamus tekee jokaisesta pelaajasta astetta paremman. Hieno esimerkki tästä saatiin perjantaisessa pelissä Kiriä vastaan. Vasta uransa toista Superpesis-ottelua lautasen ääressä viettänyt, vuonna 1996 syntynyt Ville-Veikko Olli esiintyi todella ennakkoluulottomasti. Taktiset väärät osuivat kovalla prosentilla kohdilleen etenkin takatilanteessa ja Kankaanpää saa kiittää osittain häntä Kirin kotiutusten tökkimisestä. Kauden lukkarina aloittanut Jussi Kivelä pelasi siepparina ja teki tärkeissä paikoissa todella kovia suorituksia pienistä vaihtolyönneistä polttaen etenijöitä 3-pesälle.

Juttelin pelin jälkeen Kankaanpään valmentajan ja 2. pelinjohtaja Pasi Vanhatalon kanssa. Hän korosti kauden avausvoiton merkitystä Hyvinkäästä. Tiukassa paikassa käännetty ottelu loi uskoa ja itseluottamusta, mikä on kantanut ainakin kauden neljän ensimmäisen ottelun läpi. Voitosta seurannut positiivinen kierre kesti Raahea vastaan koetun murskatappion ja heti seuraavassa ottelussa jälleen kerran Kankaanpää pakotti ottelun supervuoropariin ja oli tiukassa paikassa parempi lukemin 3-0. Samaa habitusta oli havaittavissa myös Jyväskylää vastaan. Isäntäjoukkue oli hallitsevampi osapuoli ja vyörytti miestä kolmospesälle etenkin toisella jaksolla mallikkaasti. Kankaanpää roikkui mukana, tuli rinnalle kaksi kertaa ja ratkaisi kolmen pisteen voiton viimeisessä sisävuorossaan. Kiri-ottelun toinen jakso kuvastaa koko Kankaanpään kautta, roikutaan mukana ja annetaan itselle mahdollisuus onnistumiseen ja kun paikka tulee, ollaan kovia ja onnistutaan.

Vastus on sunnuntaina kuitenkin aivan eri luokkaa kuin alkukaudella. Joensuu kuuluu mitalisuosikkeihin ja on etenemis- ja lyöntivoimaltaan paljon kovempi joukkue. Vieraiden Lauri Kivinen teki edellisessä pelissä Sotkamo vastaan debyyttinsä ulkokentällä ja palkittiin heti Joensuun ykköspalkinnolla. Odotettavissa onkin, että Kivisen paluun myötä aavistuksen verran tökkinyt Joensuun sisäpeli saa kaivattua terävyyttä ja varmuutta ykköskärjen pelaamiseen, mikä puolestaan vapauttaa myös Sami Joukaisen kotiutustehtäviin Juha Niemen ja Aleksi Rautiaisen rinnalle.

Myös Eino Järvelä on kuntoutunut ulkopeliin ja odotettavissa on, että mies nähdään siepparin tontilla Kankaanpäässä. Sotkamoa vastaan Joensuu oli liikkeellä ensimmäistä kertaa ns. ykkösrosterillaan, joten on mielenkiintoista nähdä joko Vuorisen luotsaama miehistön kone alkaa puksuttaa sille asetettujen odotusten mukaisesti.

Henki vs. materia

Ottelussa on klassiset asetelmat. Kankaanpää on selkeä altavastaaja ja peruspelillä Joensuun pitäisi voittaa 2-0 yhdeksän kertaa kymmenestä. Tässä piileekin pesäpallon hienous. Kankaanpää tarvitsee sen pienen mahdollisuuden ja sen avulla se saattaa kääntää ottelun itselleen.

Laji on suurimmaksi osaksi pään sisältä kiinni ja tässä piilee Kankaanpään mahdollisuus. Ei ole mitään väliä, voittaako Joensuu jomman kumman jakson 12-0, koska jaksopelissä on mahdollisuus voittaa tekemällä yksi juoksu koko ottelussa. Tämä tietenkin vaatii pelin venymisen aina kotiutuslyöntikilpailuun saakka.

Seuraa näitä asioita: Lauri Kivinen. Uusittu rooli numerolla kolme on vaativa ja vaatii aikansa, ennen kuin Nurmeksen Seppojen kasvatti on täysin sinut roolinsa kanssa. Potentiaali on kuitenkin valtava. Miehellä on pomppu, pystäri, kova vaakamaila ja hyvät pienet, jonka lisäksi jalka liikuu kuin Singerin neula. Kivinen tulee olemaan kolmen vuoden sisällä valtakunnan paras pesäpalloilija. Rautiainen, Itävalo, Kemppainen. Jokainen herra on edustanut urallaan myös Kankaanpään Mailaa ja sunnuntaina näiden pelaajien käsissä on paljon, mikäli Joensuu mielii ottelun voittaa. Kankaanpään lukkari. Kumpi pelaa, Olli vai Kivelä? Odotettavissa on, että Joensuu tulee käyttämään paljon myös pieniä vaihtolyöntejä pystäreiden ja pompun lisäksi. Ollilla ei ole maailman kovin käsi ja Joensuun etenijät tietävät tämän. Etenkin 2-tilanteissa nähtäneen järkyttävän hyviä lähtöjä, jolloin jopa huti riittää vaihdon aikaansaamiseksi. Kestääkö Kankaanpään hurmostila? Vaikea on uskoa KaMa:n voittoon. Toisaalta, he ovat näpäyttäneet minua jo todella kovalla kädellä, joten miksei vielä kerran ja oikein olan takaa.

Alajärvi – Seinäjoki

Etelä-Pohjanmaan derbyssä Seinäjoki metsästää kauden ensimmäistä kolmen pisteen voittoaan ja Alajärvi yrittää vastaavasti avata voittotilinsä. Seinäjoki ei missään nimessä ole vakuuttanut, ja etenkin ulkopelissä on ollut tekemistä. 26 juoksua kolmeen otteluun on liikaa, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Etenkin kun vastassa ovat olleet vaatimattomat sisäpelijoukkueet Koskenkorva, Kouvola ja Kitee.

Eikä sisäpelikään ole vakuuttanut. Kerroin ennakossani JymyJussien joukkueen perustavanlaatuisesta ongelmasta eli pelaajien hitaudesta. Joukkueella ei ole muita etenijöitä kuin Yli-Hirvelä ja Siutla, eikä kumpikaan heistä pärjää vertailuissa valtakunnan eliittietenijöihin.

Ottelussa avainasemassa tulee olemaan Alajärven vaihtotilannepelaaminen. Jos se pääsee kiinni muutenkin tökkineeeseen JymyJussien 1-tilanteeseen ja saa Yli-Hirvelän sekä Siutlan jalat pois, takatilannepelaaminen muodostuu lastenleikiksi kun voidaan pelata syvää pertsaa, eivätkä miehet silti ehdi kotiin.

No ei nyt sentään. Mutta, tuossa on vissi perä. Takasessa puolenkin metrin liikkumavara tekee paljon. Jos sinulle on muutama kymmenys aikaa enemmän liikkua sivusuunnassa palloon, vapaiden kotiutusten ja merkattujen saumalyöntien täytyy todella olla ottamattomia. On JymyJussien onni, että heillä on käytössään J-P Vainionpään kaltainen mörssäri, joka tiputtelee kupperia kovalla prosentilla jatkeille. Mutta tällä hetkellä Jussien kotiutustaktiikka nojaa liiaksi Vainionpään varaan, ja vaikka yksittäisiä otteluita mies pystyisikin joukkueelleen voittamaan, tulee noutaja viimeistään pidemmässä pudotuspelisarjassa esimerkiksi Raahen tai Joensuun kaltaista joukkuetta vastaan.

Ottelu ratkeaa siihen, saako Alajärvi Siutlaa ja Jokista kiinni 1-tilanteessa. Mikäli kaksikon onnistumisprosentti 1-tilanteessa jää alle 60 %, saa Alajärvi mahdollisuuden kamppailla vähintäänkin jaksovoitosta. Alajärvellä ei itselläkään ole mitenkään nopea joukkue, joten odotankin kovien vaihtolyöntien ja läpilyöntiyritysten tuovan otteluun lisämausteen.

Seuraa näitä asioita: Aki Orava, odotan sinulta edelleen enemmän. Yksi mies ei kesää tee, mutta mailan varressa sinun tulee saada tehoja enemmän aikaiseksi. Olet joukkueesi tärkein pelaaja. Yli-Hirvelä, mies menee kentälle naurettavan kovalla prosentilla ja onkin Seinäjoen alkukauden merkittävin onnistuja. Vain kaksi epäonnistumista 24 yrityksestä ja mies on pelaamassa itseään kesän arvo-otteluun, Itä-Länteen.

Vedonlyönti

Viimeksi haukkasimme kakkaa Hyvinkään suhteen. Ei helpota, ei. Mutta nappasimme Kankaanpään ML voiton ja samasta matsista u 11.5 juoksua. Neljän unitin panostus palautui 1,28 kertaisesti takaisin, joten plussalle kuitenkin jäätiin.

Kierroksella lähdemme rakentamaan timanttista tuplausta. Ensimmäisessä kohteessa luotamme Raahen voittavan Jyväskylän suoraan, jolle saa kertoimen 1.45. Kirin otteita seuranneena kerroin on pelattava. Tämän lisäksi luotamme siihen, että Sotkamon rutiini on liikaa Kiteelle, joten vieraiden suoralle voitolle saatu 1.5 päätyy myös kupongille. Tällä kertaa emme pelaa sinkkuja, vaan panostamme 2u tuplalle,  joka palauttaa panoksen 2,175 kertaisena takaisin. 

Raahe 1.45
Sotkamo 1.5

Over/under -rajat tulevat vasta sunnuntaina aamutuimaan listoille, joten ne jäävät tällä kertaa pelaamatta. Ennakkoon uskoisin kierroksen peleissä nähtävän suhteellisen vähän juoksuja. Suurin over-vaara pesii Kankaanpäässä, jossa isännät hakevat läpäreitä ja vieraiden tulivoima on kova. Nordicbetin tarjoamiin kohteisiin pääset kiinni tästä.

Kuvat: 

Juha Levonen
SuperJymy