Superpesisennakko: Viiden ottelun kierros – helmenä Pohjois-Karjalan derby

Tiistaina kymmenen Superpesisjoukkuetta pelaavat ympäri Suomea loistavassa kelissä. Kiteellä pelataan kauden toinen Pohjois-Karjalan derby. Keskikastissa on erittäin tärkeät pisteet jaossa. Lisäväriä otteluihin tuo back to back pelit, kun samat joukkueet kohtaavat heti torstaina pudotuspelityyliin.

Kitee-Joensuu

Ruutu.fi ja Nelonen Pro näyttävät huippuottelun Pohjois-Karjalasta klo 17.45 alkaen, kun KiPa ja JoMa iskevät yhteen. Kitee voitti kauden avausderbyn kotiottelussaan puhtaasti 2-0. Kitee on tällä hetkellä sarjassa jopa kolmantena ja Joensuu viidentenä vain pisteen naapuria perässä. Lisälatinkia peliin tuo back-to-back -pelit, kun joukkueet kohtaavat jo torstaina Mehtimäellä.

Ottelun ratkaisut

Kiteen lukkari Toni Laakso on kärsinyt ilmeisemminkin pienistä loukkaantumisista, vaikka mies syötti yhden jokeripaidassa vietetyn pelin jälkeen joukkueen edellisessä voitokkaassa Kouvola-pelissä. Kiteen ulkopeli on ollut hieman yllättäen sarjan ehdotonta eliittiä. Se on päästänyt sarjassa vähiten juoksuja ja pystynyt kääntämään jaksovoittoja pienellä marginaalilla. Tämä tietää hyvää syksyn ratkaisupelejä varten. Jos joukkue saa edelleen pidettyä päästetyt juoksut 2-3 per jakso, on joukkue tänäänkin vahvoilla. Miten eliminoida Joensuun lyöjämörssärit? Siinä ottelun avain Kiteen kannalta.

Janne Vuorisen johtama Joensuu palasi voittojen tielle, kun sunnuntaina kaatui Hyvinkää kotona kotituslyöntikilpailun jälkeen 2-1. JoMan Lauri Kivinen oli pitkästä aikaa yhdeksikössä, mutta tämä tähtipelaaja ei ole valitettavasti vielä täydessä kunnossa. Sisäpeli on rullannut joensuulaisten kannalta viime peleissä ihan mukavasti, mutta ulkopeliä tulisi tiivistää. Joukkue on päästänyt jo 30 juoksua enemmän kuin paikallisvastustaja Kitee. Etukenttä Itävalo-Järvelä ei ole vielä minua vakuuttanut ja heidän tulee parantaa, jotta täysi pistepotti Kiteeltä lähtee Joensuuhun.

Hyvinkää-Kouvola

Olemme sarjataulukossa sellaisessa asemassa, ettei enää ole kuin tärkeitä pelejä. Kouvolan kotiutusosasto on aika kapea, joten kun saadaan paloja alle takatilanteissa niin olemme vahvoilla. – Kimmo Carlson, Hyvinkää.

Hyvinkää on tällä hetkellä sarjassa sijalla 8. kaksi pistettä Kouvolaa edellä. Sarjan keskikastin tasaisuudesta kertoo paljon se, että Kouvolalla on matkaa sijalla 3. olevaan Kiteeseen vain seitsemän pistettä, joten nämä keskinäiset kamppailut ovat erittäin tärkeitä loppusijoituksen kannalta. Nämä ottelut olisi voitettava mieluiten niin ettei vastustaja saisi jaksoakaan. Kaikki keskikastin joukkueet haluavat välttää pudotuspeleissä sijat 7-8, koska se tietäisi puolivälierissä Sotkamon tai Vimpelin kohtaamista ja samaten laulukuoroa.

Ottelun ratkaisut

Hyvinkää on parantanut alkukauden notkahduksen jälkeen. Joukkue pelaa jälleen rallatellen ja nousun takana ovat pitkälti Itä-Länteen valitut Juha Puhtimäki ja Juha Korhonen. Pojat ovat ottaneet vastuun Tahkon sisäpelistä. Ulkopeli on hieman tiivistänyt ja tämän ansiosta pisteitä on satanut laariin. Lauri Vierimaan loukkaantumisen myötä Hyvinkään kärjessä on pelannut pääasiassa ihan mukiinmenevästi Jyväskylän Kirin kasvatti Kimmo Carlson, joka on löytänyt vihdoin lyöntiarsenaaliinsa toimivat kentällemenolyönnit kirvesnäpyn ja pompun. Edellisessä ottelussa Joensuussa nähtiin mielenkiintoinen episodi, kun kotiutuskisassa joukkueen koppari Teemu Nikkanen loukkaantui ja jokerina pelannut Pasi Kokkonen oli kadonnut kesken pelin!? Ei muuta, kun Putte taakse ja Riku Rantanen syöttämään. Purro oli ollut lenkillä ja tämän takia hän ei pystynyt osallistumaan kotiutuskisaan.

Kouvola on pelannut heikon sarjan keskivaiheen, kun edellisestä viidestä ottelusta saldo on ollut vain kuusi pistettä 15:sta mahdollisesta. Kotiutusosasto on ollut jäissä ja alkukauden joukkuetta kannatelleet Anssi Lammila ja Sasu Toikka eivät ole olleet samassa lennossa kuin kesäkuussa. Tappiot sarjan häntäpään Kankaanpäälle ja Alajärvelle syövät joukkuetta ja ainoa kuka on pystynyt pitämään alkukauden tasonsa on mainiosti pelannut lukkari Joni Rytkönen. Nyt Rytkönen tarvitsee apuja muilta tähtipelaajilta, jos joukkue haluaa hakea täyden pistepotin Pihkalasta. Juoksuja on lyötävä, koska Tahko niitä tulee joka tapauksessa paukuttamaan.

Koplan pelinjohtajan Mikko Hylkilän on keksittävä lääkkeet lyöntipelin parantumiseen. Kuva: Juha Levonen

Koplan pelinjohtajan Mikko Hylkilän on keksittävä lääkkeet lyöntipelin parantumiseen. Kuva: Juha Levonen

Muut ottelut

Koskenkorva-Vimpeli

Koskenkorva isännöi toistamiseen näiden kahden kärkijoukkueen kohtaamista. Ensimmäisessä kohtaamisessa Veto oli vieraissa parempi puhtain lukemin 0-2. Kossu majailee tällä hetkellä peräti sijalla neljä. Kuka olisi osannut odottaa tätä ennen kautta? Dahlström ja Mahlamäki lyövät miestä kotiin sellaisella prosentilla, että siinä jäävät taakse jopa Vimpelin Mäkelä-Rantalahti kaksikko. Dalhstörm-Mahlamäki ovat lyöneet yhteensä jo 81 juoksua vrt. Mäkelä-Rantalahti 67 ja Kossun kaksikko on tällä hetkellä koko sarjan paras lyöjäjokerikaksikko. Tilanteita nähdään tänään varmasti ja ei olisi ihme, jos Kossun Batman ja Robin ratkaisivat ottelun tänään joukkueelleen.

Kankaanpää-Seinäjoki

Kotijoukkue KaMa hävisi tärkeän ottelun Alajärvelle ja tarvitsee kipeästi pisteitä välttääkseen sarjan jumbopaikan, joka on viiden pisteen päässä. Teoreettisesti KaMalla on vielä mahdollisuus nousta sijalle 9., mutta siihen en usko. Joukkue ei ole pelannut häävisti kotikentällään ja Seinäjoki on otteluun selkeä suosikki, varsinkin kun V-P Yli-Hirvelä on tehnyt väkevän paluun seinäjokisten pelaavaan kokoonpanoon ja J-P Vainionpää tulee tekemään KaMan ulkokentästä reikäjuustoa.

Sotkamo-Raahe

Sotkamo raapi jälleen henkisesti tärkeän voiton Vimpelin Saarikentältä, kun sunnuntaina Veto kaatui 1-2. Jymyn kärki Piiponniemi-N. Korhonen-Hartikainen on yskinyt viime aikoina, joten heiltä odotetaan parempaa suorittamista mailanvarressa. Korhosen Roope on kuitenkin palannut lyöntipaikalle paremmalla itseluottamuksella ja se näkyy tulostaululla. Raahe on muokannut hieman lyöntijärjestystään, kun pomppumiehet on otettu kärkeen ja joukkueen syömähammas Topi Kosonen on siirretty numerolle 4. Tämä toi viime ottelussa tulosta, kun Kuiva Rällä Kosonen löi kolme juoksua, vaikka joukkue hävisi Seinäjoelle kotonaan 1-2. Uskon, että Sotkamo hoitaa ottelun tänään tyylillä kotiin 1-0 tai 2-0 lukemin.

Antti Haapasalon tuottama uusi Polttolinja tästä:
Vedonlyönti:

Kaikkilla paikkakunnilla nähdään tänään lyöntikeli, joten juoksuja luvassa, paitsi tietenkään Kiteellä, jossa hangataan perinteiseen KiPan tyyliin. Nordicbet tarjoaa otteluihin kivoja kertoimia ja tässäpä muutamat maukkaat vihjeet. Järjestelmät peliin ja rahat himaan.

Hyvinkää-Kouvola yli 15,5 juoksua 1,85

Kankaanpää-Seinäjoki yli 14,5 juoksua 2,00

Kitee-Joensuu alle 12,5 juoksua 1,72

Koskenkorva-Vimpeli 1X 2,18

Sotkamo-Raahe yli 13,5 juoksua 1,85

Kuvat: Juha Levonen