Miesten Superpesiksen kaikki puolivälieräsarjat torstaina poikki?

Miesten Superpesiksen ottelusarjat ovat edenneet kolmansiin otteluihin ja yllättäen kaikki sarjat ovat katkolla torstaina. Sotkamo, Vimpeli ja Joensuu tässä onnistuvatkin, mutta Hyvinkäällä pelataan vielä ainakin yksi ottelu.

Vimpeli-Koskenkorva (Ottelusarja 2-0) Ruutu.fi & Nelonen Pro

Koskenkorva on ottelusarjassaan Vimpeliä vastaan lähes mahdottoman edessä. Sen tulisi voittaa kiven kova Vimpeli kolme kertaa peräkkäin ja näin ei tule tapahtumaan. Vimpelin materiaali on yksinkertaisesti parempi kuin naapuri Kossun – niin sisällä kuin ulkonakin. Koskenkorva oli toisessa ottelussa erittäin lähellä voittaa ensimmäisen jakson, mutta yksi mies oli asiasta eri mieltä. Hurjassa vireessä oleva, pudotuspelien lyöntitilastoa johtava Mikko Rantalahti päätti ratkaista jakson Vedon nimiin. Taikuri löi ensimmäisellä jaksolla kaksi kunnaria ja johdatti Vimpelin tärkeään avausjakson voittoon. Rantalahden kone alkaa lämmetä kelien kylmetessä. Alkukausi oli miehelle pakkopullaa, mutta viitteitä miehen lämpenemisestä nähtiin jo runkosarjan lopulla. Nyt mies on niin kovassa tikissä, että Janne Mäkelälle ei tullut yhtään kotiutusyritystä toisen ottelun ensimmäisellä jaksolla ja vielä, kun Henri Puputin lyönti on kohdillaan, jää Mäkelä jälleen pudotuspeleissä pienemmälle huomiolle.

Koskenkorvan tilanteesta kertoo paljon se, että joukkueen paras mies lyöjätilastossa kahden ottelun jälkeen on Janne Leppälä 1+2 tehoin. Jere Dahlström on pelattu pakkaselle ja miehellä on ainoastaan kaksi lyötyä tilillään. Koskenkorvan kärki rakentelee tilanteita todella hyvin Dahlströmmille, mutta Dallan kotiutusyritykset 2/13 kertovat karua kieltä. Jos Dalla olisi lyönyt miestä kotiin noin 50 % tehoilla, olisi Kossu voinut haastaa Vimpelin, mutta nyt se on myöhäistä.

Arvio:

Kokeneet Vimpelin pelaajat eivät anna otteensa lipsua ja vievät ottelun kotonaan 2-0 (4-2, 8-1).

Ottelu suorana Nelonen Prolta ja ruutu.fi:stä klo 17.15 alkaen

Joensuu-Raahe (Ottelusarja 2-0)

Janne Vuorinen on osoittanut jälleen, että on pudotuspelien mies. Raahe on saanut kahteen ensimmäiseen otteluun 21 3-tilannetta ja pystynyt kotiuttamaan miehen ainoastaan neljästi, kun taas joensuulaiset ovat rakentaneet 24 3-tilannetta, ja mies on tullut kotiin tällä hetkellä pelaamisesta nauttivan Sami Joukaisen johdolla 13 kertaa. Raahelaisista Marko Pelkonen on päässyt yrittämään miestä kotiin vasta kahdeksan kertaa, ja numerolla neljä pelaavalla Pertti Mäkelällä ei ole vielä yhtään (!) kotiutusyritystä kahdessa ensimmäisessä ottelussa. JoMan pääkotiuttajat Niemi-Joukainen ovat päässeet puolestaan yrittämään miestä kotiin peräti 16 kertaa. Tässä tulee iso ero ja syy sille, miksi joensuulaiset johtavat ottelusarjaa 2-0. Raahelaisten on pakko saada rakennettua paremmin tilanteita pääkotiuttajilleen, jos he haluavat välttää kesäloman.

Raahe teki idioottimaisen ratkaisun viedessään toisen ottelun Ouluun, vaikka seuran kotisivuilla otteluraportti aloitetaankin tapahtuman puolustelulla:

”Ottelu on tärkeä elementti kauden kokonaisuudessa.” – pattijoenurheilijat.fi

Eipä muuten ole, jos Raahen taustoilla olisi käsitystä urheilullisuudesta. Onko tärkeämpää kerätä kauden tärkeimmässä vaiheessa iso kasa rahaa joukkueen kustannuksella vai jatkaa pelejä välierävaiheeseen? Valitettavasti puuhastelun takia Raahen pelaajat saattavat aloittaa todella pitkän kesäloman torstaina. Toisaalta mistä sitä tietää olisiko Raahe pärjännyt kovassa iskussa olevalle JoMalle kotikentälläkään? Ainakin siihen olisi ollut parempi mahdollisuus kuin vieraspelissä.

Arvio:

Raahelaiset eivät pysty pysäyttämään hurjassa vireessä olevaa JoMaa Mehtimäellä. Toisaalta pudotuspelit ovat henkimaailman juttuja ja joensuulaiset eivät saa miettiä mitään muuta kuin tulevaa lyöntiä, etenemistä ja kiinniottoa. Pelinjohtaja Vuorinen on joskus saattanut olla vastaavassa tilanteessa ja Jökke virittää joukkonsa sellaiseen iskuun, että joensuulaiset voivat torstain jälkeen alkaa keskittyä Vimpelin scouttaamiseen. Toimituksen sisällä puolestaan Kainu osoitti ylivoimaisuutensa tämän otteluparin suhteen ja Tapio ”KHL” Penttilä paljastui todella pahasti liputtaessaan Raahen mahdollisuuksien puolesta.

Ottelu JoMalle 2-1 (3-1, 2-3, 4-0)

Mitä Kuiva Rällä Kosonen keksii Joensuun päänmenoksi? Kuva: Juha Levonen

Mitä Kuiva Rällä Kosonen keksii Joensuun pään menoksi? Kuva: Juha Levonen

Sotkamo-Kitee (2-0)

Kitee haastoi mestarisuosikin kotonaan, mutta lopputuloksena oli 1-2 tappio ja sarja Sotkamolle katkolle. Kitee nousi heikon ensimmäisen jakson jälkeen taistelemaan voitosta, kun se nollasi Jymyn toisella jaksolla voittaen sen 1-0, mutta perinteiseen tapaan sotkamolaiset rakensivat superissa palottoman ajolähdön Roope Korhoselle ja se riitti Jymylle. Kiteen pelinjohtaja Sami Purmonen tuskaili jälleen lyöntijärjestyksensä kanssa, kun Kiteen parhaana palkittu Ville Posti oli siirretty kärkietenijäksi. Posti meni kentälle 100 %:sesti, mutta 1-2 vaihdot tuottivat päävaivaa kiteeläisille (9/22). Joukkueen tulisi tuplata kotiutusyritykset (7), jos se haluaisi haastaa Sotkamon. Tämä ei tule Hiukassa onnistumaan.

Arvio:

Sotkamo pääsee säästelemään torstain ottelun jälkeen miehiään välieriä varten. En oikein keski mitään keinoa millä Kitee pystyisi Sotkamon haastamaan. Ainoa mahdollisuus on hakea vaihtolyönneissä läpilyöntejä isommalla riskillä, mutta tämäkään tuskin auttaa.

Sotkamo jatkoon 2-0 (3-1, 5-2).

Torstain otteluun Sotkamo päästää kaikki ihmiset ilmaiseksi sisään. Ottelu on hyväntekeväisyystapahtuma, jossa kerätään tuottoja erityistä tukea tarvitseville nuorille Kainuussa. Loistava idea, mutta näiden paikka on runkosarjassa. Vapaa pääsy minkä tahansa lajin pudotuspeliotteluun, vaikka idea olisi kuinka hieno, on mielestäni lajin aliarvioimista.

Seinäjoki-Hyvinkää (0-2)

Seinäjoen paletti on tällä hetkellä täysin sekaisin, kun taas Hyvinkäällä homma toimii. Hyvinkää rallattelee runkosarjan lopussa syntyneellä hurmoksella, kun taas JymyJusseilla ei onnistu oikein mikään. Ulkopeli ailahtelee lukkari Jani Viljasen tärisevän käden johdolla ja vaihtotilanteiden puolustaminen on heikkoa. Toisessa ottelussa Seinäjoki lahjoitti ensimmäisen jakson voiton Tahkolle yhdellä vapaataipaleella ja yhdellä harhaheitolla, josta syntyi kaksi juoksua. Jaksoa tarjottiin JymyJusseille, mutta eipä kelvannut pohjanmaalaisille. Seinäjoen sisäpeli on myös sekaisin, kun lyöntijärjestys vaihtuu joka jaksolle. Toisessa ottelussa JymyJussit oli ilmeisesti pakotettu muutoksiin Ilari Siutlan käsivamman takia. Ilmeisesti kärkenä hyvin kentällemennyt Veli-Pekka Yli-Hirvelä ei ole vielä täydessä iskussa, koska miestä vietiin eteenpäin pääasiassa kovilla vaihtolyönneillä.

Tämä sarja on jälleen osoittanut, että runkosarja ei merkitse urheilussa mitään. Pudotuspeleissä on myös lyötävä miestä kotiin (HUOM. J-P Vainionpää). Toisin kuin Seinäjoen pelaajat, Tahkon pelaajat nauttivat pudotuspelihengestä. Kimmo Carlson menee kentälle kiitettävästi ja koko Superin kenties kuumin nimi Juha Puhtimäki vie miestä jopa kahta pesänväliä loistavilla vaihtolyönneillä. Juha Korhosen ei ole vielä tarvinnut edes esittää parhaimpaansa mailan varressa. Koren ansioksi täytyy sanoa, että mies on ollut loistava ulkokentällä. Tämä usein unohtuu puhuttaessa tästä lyöjätykistä.

Arvio:

En millään voi tunnustaa itselleni, että sarja menisi vielä poikki. Hyvinkää pääsee ratkaisemaan sarjan kotikentällään, koska torstaina Ilkka Areenalla Sami-Petteri Kivimäen ryhmä vie tiukan ottelun nimiinsä supervuoron jälkeen 2-1 (3-2, 2-4, 2-1). Jos Kivimäki on painanut paniikkinappulaa ja tuo esimerkiksi hyvin pelanneen Joonas Eirolan kärkeen, on JymyJussit tällöin heikoilla. Eirola ei ole pelannut koko kaudella päävaihtajana ja tällaisia ratkaisuja ei tehdä enää tässä vaiheessa kautta.

Loppuun vielä Sotkamon Jymyn perinteeksi muodostunut pudotuspelien tunnelmanluontivideo, joka ei petä tänäkään vuonna.

Kuvat: Juha Levonen