Kolumni: Kuuden vuoden kuuliaisuus päättyi – Suomi vihdoin maailmanmestariksi

Salibandyn MM-kilpailut Riiassa päättyivät suomalaisittain iloisiin, voitokkaisiin tunnelmiin. Suomi voitti vihdoin ja viimein, kuuden vuoden odotuksen jälkeen maailmanmestaruuden. Ylivoimaiselta vastustajalta viimeisien vuosien ajan tuntunut Ruotsi oli lyöty.

Moni ei uskonut, että Ruotsin voisi lyödä MM-finaalissa, niin mahdottomana tehtävänä sitä pidettiin. Toisin kuitenkin kävi ja rangaistuslaukauskilpailun päätteeksi suomalaiset aloittivat juhlinnan.

Suomi ja Ruotsi tarjoilivat tiukan ottelun, josta jännitystä ei puuttunut. Itse katsoin ottelua kotisohvaltani, aina rangaistuslaukauskilpailuun asti, jolloin oli pakko nousta seisomaan ja jännittämään. Sitä en ole pitkään aikaan tehnyt, niin seisten katsonut kotona mitään.

Viimeksi olen niin tainnut tehdä joskus 90-luvun loppupuolella, kun olen jännittänyt Formula Ykkösten aika-ajoja tai viimeisiä kierroksia, kun Mika Häkkinen ajoi voitoista ja mestaruuksista. Nyt oli pakko seisten katsoa nuo pilkut ja pakko oli tuulettaa jokaisen Suomen maalin sekä Ruotsin epäonnistumisen jälkeen.

Voi pojat, sitä fiilistä, kun Johan Samuelsson suoritti viimeisen rangaistuslaukauksen ja Jarno Ihme otti pallon näppeihinsä. Siinä pääsi kyllä sellainen huuto ja riemu irti, että oksat pois. Suomi otti historiansa kolmannen maailmanmestaruuden.

Jäähyväisten aika

Maailmanmestaruus oli peräti 14 pelaajalle uran ensimmäinen. Joukkueessa oli 20 pelaajaa, joten siitä voidaan jo päätellä, millainen muutos on joukkueessa kuuden vuoden aikana tapahtunut. Tämän vuoden joukkueessa ensikertalaisia oli seitsemän.

Toki listalla oli neljä pelaajaa, joille maailmanmestaruus oli jo kolmas. He olivat Juha Kivilehto, Jani Kukkola, Mika Kohonen ja Tero Tiitu. Kahden maailmanmestaruuden miehiä olivat Mika Moilanen ja Tatu Väänänen.

Päättyikö Tero Tiitun maajoukkueura näihin tuuletuksiin? (Kuva: IFF)

Kuten arvata saattaa, olivat nämä kilpailut myös viimeiset joillekin. Yksi heistä on Tommi Aro, joka ilmoitti lopettavansa maajoukkueessa tähän otteluun. Päättyykö Aron pelaajaura sitten keväällä, jäänee tosin vielä arvoitukseksi. Mies oli siitä hyvin salaperäinen maanantaina lentokentällä.

Toinen, jonka ura todennäköisesti on ohitse ennen seuraavia MM-kisoja, on Juha Kivilehto. Kivilehto sanoi olevansa vuonna 2018 Prahassa, kun MM-kisat siellä pelataan, mutta sitä, missä roolissa, oli vielä kysymysmerkki.

Joukkueen nestori Mika Kohonen ilmoitti, että on käytettävissä myös Prahassa, sikäli kun peliura sinne asti jatkuu. Kohosella on tämän kauden mittainen sopimus Helsingborgin kanssa ja uran viimeiset vuodet hän tulee pelaamaan Ruotsissa.

Kansikuva: IFF