Salibandyliigan puolivälierät käyntiin – nähdäänkö yllätyksiä?

Salibandyliigan puolivälierät käynnistyvät keskiviikkona. Runkosarjan sijoille 1.-3. sijoittuneet joukkueet saivat valita tanssiparinsa sijoille 5.-8. jääneistä joukkueista. Runkosarjan suvereenisti voittanut Classic nappasi itselleen vastustajan pohjoisesta, kun runkosarjassa 8. jäänyt OLS lähtee haastamaan tamperelaisia. Muut parit ovat Happee-TPS, Oilers-Erä ja Viikingit-SPV. Puolivälierät pelataan paras seitsemästä. Tässä faneille.comin ennakot tulevista pareista.

Salibandyliigan Superfinaali pelataan 16.4. Hartwall Areenalla ja nyt sinulla on mahdollisuus voittaa VIP-paketti kauden huipennukseen.

(1.) Classic – (8.) OLS

Tamperelainen Classic hävisi runkosarjassa ainoastaan kahdesti ja nappasi näin ollen ansaitusti runkosarjan voiton. Classicin valinta puolivälierävastustajaksi ei tarjonnut suurta dramatiikkaa vaan viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin selvinnyt OLS oli odotettu valinta tamperelaisilta. Runkosarja ja joukkueen materiaalit huomioiden, on ottelusarjassa vain ja ainoastaan yksi suosikki, Classic. Mitään läpihuutojuttusarjasta ei kuitenkaan kannata odottaa.

Classicilla on natsannut oikeastaan kaikki tällä kaudella. Petteri Nykky saa jalkeille kaksi äärimmäisen vahvaa kentällistä, joista Eemeli Salinin ja Nico Salon tähdittämä ykkösnyrkki on kenties liigan kovinta valuuttaa tällä hetkellä. Kahden superketjun lisäksi, myös monet nuoret pelaajat ovat ottaneet isoja kehitysaskelia, mikä takaa Classicille kohtalaisen laadukkaan kolmoskentän. Myöskään maalivahtiosastolta ei heikkouksia löydy ja tasolleen palannut Joni Järviö aloittanee pudotuspelit ykkösvahtina, mutta saa torjua hyvin mikäli mielii pitää Lassi Torisevan takanaan. Näin ollen Classicin paketti näyttää ennen tosipelien alkua valmiilta ja aiempiin vuosiin nähden huomattavasti yhtenäisemmältä.

Viime kauden tapaan hyvän syksyn pelanneet oululaiset hyytyivät hieman keväällä ja playoff-paikan varmistaminen venyi aina viimeiseen peliin saakka. Vaikka oululaiset eivät paperilla pärjää runkosarjan voittaneelle Classicille, on OLS pahimmillaan äärimmäisen ikävä vastustaja. OLSin peli perustuu tiiviiseen puolustuspeliin ja joukkueen juoksuvoimaan, tästä syystä se ei ole helppo vastustaja kenellekkään. Yhdeksi Luistinseuran vahvuudeksi voi nostaa tasaisen materiaalin, jossa päävalmentaja Jami Herralalla riittää vaihtoehtoja rotaatioon, eikä lähtökohtaisesti yhdelläkään pelaajalla pitäisi olla varmaa pelipaikkaa.

Ottelusarjan käsikirjoitus on ennakkoon hyvin selvä: Classic pitää palloa ja OLS kyykkää. Tämän voi jo ennustaa siitä, ettei oululaisilla yksinkertaisesti riitä eväät Classicia vastaan maalintekokilpailussa. Oululaiset esittivät samanlaista peliä tasan vuosi sitten Happeeta vastaan ja viime kauden suurin mestarisuosikki oli ajoittain todella ahtaalla. OLSin tärkein pelaaja tulee olemaan lajin lahjakkaimpiin torjujiin kuuluva Ville Mestari, jolle myös Nykky jakoi tunnustusta Ylen haastattelussa. Mestarin täytyy seisoa päällään ja OLS-puolustuksen onnistua nappiin mikäli joukkue haluaa yllättää Classicin.

Classic taas tulee olemaan ottelusarjassa tilanteessa, jossa sen kärsivällisyyttä tullaan mittaamaan. Esimerkiksi vuosi sitten Erä käytännössä puolusti tamperelaiset ulos mitalipeleistä ja tänä vuonna haaste tulee olemaan samankaltainen – omalla alueella makaava vastustaja, joka pyrkii iskemään vastaiskuista. Toisaalta Classicilta kuitenkin löytyy rutkasti yksilötaitoa, jonka avulla bussi kuin bussi voidaan avata. Huomionarvoista on myös se, että Classicilta löytyy kätisyyksiä jokaiseen kenttään, mikä lisää huomattavasti joukkueen vaarallisuutta.

Kulminaatiopiste: Oululaisten puolustuspelaaminen. OLSin eittämättä ainoa mahdollisuus yllättykseen lepää puolustuspelissä, jonka on onnistuttava nappiin, jotta joukkue voi taistella otteluiden voitoista. Tähän liittyen keltapaitojen pitää karsia kaikki huolimattomuusvirheet pois, sillä Classicin tasoinen joukkue rankoo armotta pienistäkin lahjoista.

Taistelupari: Eemeli Salin vs. Ville Mestari. Classicista löytyy tulivoimaa vaikka muille jakaa, mutta joukkueen ja koko liigan ykköstähti on nostettava framille puhuttaessa Familyn ratkaisijaosastosta. Mestarilla taas riittää työnsarkaa Classicin hyökkäyksen pysäyttämisessä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

14.11.2015 Classic-OLS 10–3

27.2.2016 OLS-Classic 5–8

Veikkaus: Classic jatkaa välieriin otteluvoitoin 4–1.

(2.) Happee – (7.) TPS

Happee nappasi tanssikumppanikseen runkosarjassa sijalle seitsemän jääneen TPS:n. Joukkueilla on aiempaa historiaa puolivälieristä, kun Happee eteni vuonna 2013 eeppisen sarjan jälkeen välieriin otteluvoitoin 3-2. Tuossa ottelusarjassa turkulaiset tekivät kaiken mahdollisen jatkopaikan suhteen ja samalla reseptillä TPS lähtenee tähänkin ottelusarjaan, joten pieniä koiruuksia saattaa olla luvassa.

Happee pelasi mukiinmenevän runkosarjan ja se voitti muun muassa helmikuussa Suomen Cupin. Happeen fokus on ollut koko ajan pudotuspeleissä, ja loppukauden heikkoa jaksoa ei kannata noteerata mitenkään mietittäessä hirvien menestysmahdollisuuksia alkavissa pudotuspeleissä.

Ex-Happee Aki Vilanderin luotsaama TPS yllätti kaikki tahot, kun se viime kauden liigakarsintojen jälkeen palasi jälleen pudotuspelijoukkueeksi. Tähän suurimpina syinä ovat valmennuksen, maalivahti Pyry Luukkosen ja täsmähankintojen täydelliset onnistumiset. TPS pelaa loistavaa pallotonta peliä ja joukkue on roolitettu happeemaisesti kahteen tulostatekevään kentälliseen ja yhteen ”rymistelijä” kentälliseen, jonka tehtävänä on ollut pimentää vastustajien ykkösnyrkit.

Myös tämän vuoden puolivälieräsarjasta voidaan odottaa eeppistä. Jos TPS:n palloton pelaaminen ja maalivahtipeli onnistuvat nostamaan edelleen tasoa, voidaan tässä tanssiparissa nähdä jopa seitsemäs ottelu. Lisäksi ensimmäisessä pelissä TPS:lla on kova iskun paikka.

Kulminaatiopiste: Pyry Luukkonen vs. Happee. Hieman samaan tapaan, kuin edellisessä parissa – huippuveskari kohtaa tulivoimaisen hyökkäyksen. Vaikka TPS pelasikin loistavan runkosarjan ovat turkulaiset selvästi heikompi joukkue papereilla, näin ollen Luukkoselta vaaditaan vähintään runkosarjassa nähtyjä otteita, jotta Happee olisi kaadettavissa. Lisäksi TPS:n onnistuessa nappaamaan heti ensimmäisestä ottelusta yllätysvoitto, voi turkulaiset sekoittaa jyväskyläläisten pakan täysin.

Taistelupari: Peter Kotilainen vs. Olli Laine. Nuoret tähdet ovat isoissa rooleissa omissa joukkueissaan. Nuorin Kotilainen nakutti kammotehot runkosarjaan, vaikka huilasi neljänneksen peleistä. Vasenta laitaa hyökkäävä Kotilainen saanee painia TPS-kapteeni Lainetta vastaan, joka kuuluu nuoresta iästään huolimatta liigan fyysisimpiin pelaajiin.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

14.10.2015 TPS-Happee 3–10

24.1.2015 Happee-TPS 9–6

Veikkaus: Happee välieriin otteluvoitoin 4–2.

22156411292_43b69cefe8_k

Pysäyttääkö sarjan paras maalivahti Pyry Luukkonen ex-TPS peluri Kasperi Kantosen ja koko hirvilauman? Kuva: Anssi Koskinen

(3.) Oilers – (5.) Erä

Oilers palautti Akseli Ahtiaisen johdolla uskottavuuden espoolaiseen salibandyyn ja siitä tuloksena oli runkosarjan kolmossija, vaikka joukkue kärsikin lähes koko kauden kärkipelaajien loukkaantumisista. Uusia vastuunkantajia on kasvatettu omista junioreista ja esimerkiksi Olli Alanen ja Teemu Suomalainen ovat onnistuneet ennakko-odotuksiin nähden loistavasti. Esimerkiksi Alanen on paikannut ykkössentteri Oscar Hännisen poissaoloa mahtavasti, mutta nuorten miesten todellinen taso nähdään nyt alkavissa tosipeleissä. Oilersin loppukaudessa ilahduttavaa oli myös maagisen pelisilmän omaavan Matias Kaartisen paluu pelaavaan kokoonpanoon. Koko syksyn huilannut Kaartinen on Oilersille tärkeä palanen, varsinkin jos Hänninen ei pysty pelaamaan.

Erä pelasi epätasaisen runkosarjan ja tämä johtui pitkälti kärkipelaajien loukkaantumisista. Viime kauden välieräjoukkueelle Oilers sopii kaikista parhaiten puolivälierävastustajaksi ja nyt tapanilaisia mitataan todenteolla: onko kausi lopulta onnistunut vai jopa pannukakku? Kärkipelaajien, kuten Lauri Kapasen tai Tuomas Iiskolan on nostettava tasoaan entisestään ja takaa tulitukea tulee varmasti muun muassa pudouspelien erikoismiehen Mikko Pasasen johdolla. Erän huippulahjakas nuorisokaarti kannattaa niin ikään ottaa syyniin, nyt jos koskaan nuorukaisilla on paikka nousta toden teolla esiin.

Oilers lähtee ottelusarjaan hienoisena ennakkosuosikkina, mutta Erän jatkomahdollisuudet pääkaupungin paikallisessa taistossa on myös hyvät. Oilers on pallollisena vahvempi joukkue, mutta Erän puolesta taas puhuu selkeä pelillinen identiteetti. Tässä parissa maalivahdit tulevat näyttelemään isoja rooleja, kumman kantti kestää Joonas Kaltiaisen vai Markus Laakson / Teemu Kortelaisen? Todennäköisesti sarja venyy seitsemänteen otteluun, jossa kaikki on mahdollista.

Kulminaatiopiste: Riittääkö Erän ratkaisuvoima? Öljymiesten riveistä löytyy laatua ja ratkaisijoita vaikka muille jakaa, mutta Erän vastaava osasto on huomattavasti kapeampi. Erältä toki löytyy Tom Strömstenin kaltaisia hyviä työmiehiä, mutta #reppuselkä -pelaajat ovat rehellisyyden nimissä kortilla. Nouseeko Puska-Iiskola-Kapanen-akselin takaa ratkaisijoita?

Taistelupari: Ilari Talvitie vs. Perttu Puska. Vihdoin ja viimein parhaalla pelipaikallaan, eli puolustajana koko kauden luutinut Talvitie oli runkosarjassa loistava. Vastaavasti Puska pääsi vihdoin tasoiseensa joukkueeseen ja istui tapanilalaisten palettiin hyvin. PK-seudun paikallisessa kannattaakin seurata, kun vuonna 2009 Suomea nuorten MM-kisoissa edustaneet, huippufysiikalla varustetut ikätoverit ottavat mittaa toisistaan.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

2.10.2015 Oilers-Erä 7–10

18.12.2015 Erä-Oilers 4–5 ja.

Veikkaus: Oilers välieriin otteluvoitoin 4–3

(4.) Viikingit – (6.) SPV

Ennakkoon todella tasainen parivaljakko, sillä tämä kaksikko on kohdannut viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes poikkeuksetta jossakin vaiheessa pudotuspelejä, yleensä joko välierissä tai finaaleissa. Kummallekin joukkueelle olisi katastrofi aloittaa kesäloma puolivälierien jälkeen, mutta jommankumman tarina päättyy valitettavasti tämän ottelusarjan jälkeen.

Vaikka SPV oli runkosarjan kuudes, oli hallitsevan mestari ”jääminen” Viikingeille varsin odotettu skenaario. Viikingit taas oli runkosarjassa odotetunlainen – se sääti syksyn pelitapaa ja haki toimivia kentällisiä. Välillä joukkue esiintyi fantastisesti, kun taas välillä vähän heikommin, joka tapauksessa runkosarjan nelospaikka terävimmän kärjen takana oli oikeutettu, kuten Tero Tiitu totesi Faneille.comin haastattelussa.

Seinäjokisten pakka taas on ollut yllättävän levällään koko kauden, eikä Janne Hulmin ja Juha Kivilehdon menettänyt joukkue ole ollut entisensä. Jotain Speven tuskasta kertonee se, että joukkueen pisin voittoputki oli kolmen ottelun mittainen, vastaavasti runkosarja päättyi neljän ottelun voitottomaan putkeen. Näin ollen seinäjokisia ei voi hyvällä tahdollakaan nostaa suosikiksi nostelemaan pyttyä Superfinaalin päätteeksi, toki pudotuspelikokemusta ja ennen kaikkea voittamisen kulttuuria joukkueesta löytyy vaikka muille jakaa.

Ottelupari on varmasti hyvin tasainen ja kenties merkittävin taistelupari käydään Jarno Ihmeen ja Santtu Strandbergin välillä. Ihme kärsi runkosarjassa loukkaantumisista, eikä näyttänyt olevan entisensä, Ihme on kuitenkin aina nostanut tasoaan keväällä, joka olisi SPV:n kannalta enemmän kuin suotavaa. Ihmeen virkaveli Strandberg oli viime kaudella fantastinen, mutta tällä kaudella on tullut takapakkia. Isokokoinen maalivahti on kaikin puolin hyvä torjuja, mutta on päästänyt liikaa helppoja maaleja selkänsä taakse ja näihin Viikingeillä ei ole pudotuspeleissä varaa.

Vaikka otteluparista voi odottaa luvan kanssa tasaista on kotiedun omaava Viikingit suosikki tällä hetkellä. Viikinkien kärkipelaajat, etupäässä Miko Kailiala ja Tiitu ovat kovempaa valuuttaa kuin Speven ykkösmiehet. Myös katsaus joukkueiden puolustuksiin kääntää vaa’an Viikinkien puolelle. Helsinkiläisten alakerrasta löytyy huomattavasti enemmän pallollista osaamista, toisaalta punanuttujen alakerta on vahvaa valuuttaa omassa päässä. Joka tapauksessa Speveltä voidaan odottaa selkeää parannusta runkosarjaan, mikä takaa huikean puolivälieräsarjan, jos tätä parannusta ei nähdä kävelee Viikingit otteluparista jatkoon.

Kulminaatiopiste: Herääkö SPV? Mestarien heräämistä ollaan odoteltu koko kausi, mutta suuremmassa mittakaavassa sitä ei olla nähty. Nyt joukkue on siinä tilanteessa, että pelissä täytyy tapahtua dramaattinen parannus, jotta Viikingit ovat ylipäänsä kaadettavissa. Pelillisesti Tommy Koposen tulee miettiä miten SPV puolustaa omanpään keskustansa paremmin kuin loppukaudesta. Muuten Amu Ahosen porukka tulee rankomaan maaleja parhaasta sektorista, kuten esimerkiksi Oilers teki runkosarjan viimekierroksilla.

Taistelupari: Lauri Stenfors vs, Mikko Kohonen. Maajoukkuepuolustaja Stenfors on vakiinnuttanut paikkansa liigan kärkipuolustajien joukossa. Stenforsilla riittääkin puolivälieräsarjassa työmaata, kun vastaan asettuu ikinuori Mikko Kohonen, joka on SPV:n konttaamisesta huolimatta lapioinut pisteitä tasaiseen tahtiin. Ehdottomasti ottelusarjan kulkua eniten määrittävä taistelupari.

Kauden aiemmat kohtaamiset:

27.9.2015 SPV-Viikingit 4–3

3.1.2016 Viikingit-SPV 5–5

Veikkaus: Viikingit jatkoon voitoin 4–3.

Teksti: Janne Kainulainen & Jaakko Tiira

Kansikuva: AOP

Kohti Superfinaalia – voita VIP-paketti kauden huipennukseen

Faneille.com tarjoaa nyt Sinulle kaksi mahdollisuutta voittaa VIP-lipun salibandykauden loppuhuipennukseen, Superfinaaliin, joka pelataan 16.4. Hartwall Arenalla. Superfinaalissa pelaavat naisten ja miesten loppuotteluun selvinneet joukkueet ja finaali pelataan kerrasta poikki systeemillä ensimmäistä kertaa Suomen salibandyhistoriassa.

Lippuun kuuluu VIP-paikat Hartwall Arenan aitioon ruokailuineen ja juomineen yhdelle.

Lisätietoja täältä