Saako salibandy tarpeeksi huomiota – Erä iski maalin kolmessa sekunnissa

Tapanilan Erä siirtyi tälle kaudelle pelaamaan Vantaan Myyrmäen Energia Areenalle. Siirtyminen Helsingistä Vantaalle ihmetytti laajasti eri piireissä, mutta salibandyä seuranneille tilanne tuntui jopa utopistiselta. Tapanila on aina ollut joukkueen kehto ja Mosa jo kuplahallistaan asti se yksi helsinkiläisen salibandyn ilmentymistä.

Salibandyn voisi olettaa kärsivän pientä kriisiä yleisömäärien suhteen, kuten jääkiekko sekä muut lajit tällä kaudella ovat osoittaneet. Onneksi katsojaluvut osoittavat, että yleinen kiinnostus lajia kohtaan on täysin päinvastainen. Tampereen Classic on vuosi toisensa jälkeen kerännyt yleisöä yli 1000 katsojan keskiarvolla. SPV on myös täyttänyt halliaan hyvin joka kausi, mutta tällä kaudella yksi on ajanut ohi – Nyt tonnin joukkoon on vahvasti pyrkimässä Tapanilan Erä ja tämän mahdollisti siirtyminen Vantaalle.

Energia Areena on ehdottomasti pääkaupunkiseudun parhaimpia paikkoja järjestää keskisuuria ottelutapahtumia. Hallin kapasiteetti on 3500, mutta halli on sopivan intiimi toimimaan myös noin 1000 katsojan tapahtumiin. Tämän lisäksi halli on todella yleisöystävällinen ja toimiva kompleksi, ja tähän ovat lisäarvoa tuoneet myös Erän omat työntekijät suurella panostuksella. Peleissä on aktiviteettia perheen pienimmille ja interaktiivinen ottelutapahtuma on varmasti hieman varttuneemman väen mieleen.

Interaktiivinen ottelutapahtuma tuli jo viime kaudella tutuksi

Erän yleisökeskiarvo on kauden aikana ollut 866 katsojaa, joten matkaa on vielä 1000-rajan paukkumiseen. Viimeisten otteluiden katsojaluvut (viimeisintä TPS-ottelua huomioimatta) lupaavat kuitenkin hyvää. Erän viittä edellistä ottelua on ollut todistamassa keskimääräisesti 989 katsojaa, ja kun mukana ei ole yhtään todellista yleisömagneettiottelua, on suunta oikea.

”Liigassa ollaan yleisömäärässä Classicin jälkeen kakkosena, ennen SPV:tä. Tuohon kun ottaa myös vertailukohdaksi muut lajit, niin oltaisiin Lentisliigan, Bandyliigan ja Käsisliigan ykkösenä näillä luvuilla. Ollaan aika tasoissa viime kauden HIFK:n futiksen ja AC Oulun kanssa. Mestiksessä on kolme seuraa, joilla on kovempi yleisökeskiarvo tällä kaudella. Koriksessa luvut on kovemmat kuin muun muassa Hongalla, Bisonsilla ja Namika Lahdella. Kuitenkaan missään valtamediassa ei ole tätä oikein noteerattu. Siihenkin nähden suoritus on toki kova – Jos päästäisi useamman ihmisen tietoisuuteen, kiinnostus ja yleisömäärä todennäköisesti nousisivat nopeasti yli tonnin joka pelissä.” Joonas Naava, Erän Urheilujohtaja

TPS:llä ei ollut palaa playoff-taisteluun

TPS oli pakkoraossa ennen eilistä peliä. Voitolla joukkue nousisi mukaan kamppailemaan playoff-paikoista, tappiolla toiveet pudotuspeleistä olisivat unohdettava. Erän alkukausi on myös ollut kaksijakoinen. Joukkueen pitäisi olla mukana kamppailussa pudotuspelien kotiedusta, mutta nyt joukkue joutuu tosissaan kamppailemaan paikastaan kevään peleihin.

Ottelussa kuskin paikan otti heti ottelun alkuun sinipaitainen kotijoukkue. Pallo löysi turkulaisten maaliin ensimmäistä kertaa kolmen sekunnin pelin jälkeen Jere Oksasen lavasta, ja ottelun tuleva kulku oli tämän jälkeen haisteltavissa. Ensimmäinen erä kotijoukkueelle 3-0 ja ottelu oli kenttätapahtumien puolesta paljon selkeämpi kuin numerot antavat olettaa.

Toisessa erässä TPS sai uuden vaihteen silmään nostettuaan karvaustaan vielä agressiivisemmaksi. Lupaavan Eero Jalon kaksi maalia toivat turkulaiset peliin mukaan ja ottelun kolmanteen erään lähdettiin tilanteesta 4-2. Lopulta Erä vei ottelun nimiinsä lukemin 7-4, kun joukkue sai naatiskella viiden minuutin ylivoimasta Juuso Alinin lennettyä pihalle mailan tahallisesta rikkomisesta. Ottelun tähdeksi arvoisa raati HIFK:n Teemu Ramstedtin johdolla palkitsi Erän kaksi maalia iskeneen Eero Nuutisen.

Pelaajat ovat ottaneet siirtymisen Vantaalle hyvin vastaan

Erä sai ottelussa takaisin kehiin myös joukkueen kokeneempaan kaartiin kuuluvan Sami Lehtisen. ”Sale” on ottanut siirtymisen Energialle hyvin vastaan.

”Viime kesän alussa tuli jo sellaisia uutisia, että siirrytään Energialle pelaamaan ja tietysti se oli kovanluokan uutinen. Itse kokeneempana jamppana tajusin heti, että se on myös seuralta iso satsaus ja samalla myös iso riski. Hallina areena on pirun tuttu, onhan siellä jo 2010 tahkottu finaaleja SSV:tä vastaan ja ensi kosketus halliin taisi mulla olla 2007 cupin finaali. Huhuja kuultiin jo ennen ekaa kotipeliä, mutta vasta hallille saavuttua ja ekan pelin jälkeen sai loistavaa konkretiaa siitä miten kovaa duunii meiän markkinointiosasto ja ennen kaikkee seuran työntekijät oli tehneet. Ottelutapahtumiin on satsattu pirusti ja se on kyl aivan mahtava juttu. Yleisötavoite on siinä 1000 paikkeilla pitkällä tähtäimellä, mutta en olis ite uskonu että se ylitetään jo tällä kaudella monessa pelissä.”

Satsaukset ovat Lehtisen mukaan maksaneet itsensä jo takaisin.

”Se että Energia areenan kustannukset on moninkertaiset Mosaan verrattuna, niin kokemus jokaisesta upeesta ottelutapahtumasta kerta toisensa jälkeen maksaa sen kyl aivan satavarmasti takas. Ja tottakai täytyy myös muistaa lajin kannalta näkökulma. Kyllä mä nään, että tässä on myös meidän seuralta heitetty singnaalia koko Suomen salibandylle ja ottelutapahtumien järjestämiseen.”

Lehtisen liikkumisesta vielä hieman paistaa alla oleva pitkä sairausloma, mutta se ei miehen ilmeestä näkynyt ottelun jälkeen.

”Oli todella hienoa palata vihdoin kehiin ja ennenkaikkee kotiyleisön edessä. Se teki tästä ripauksen vielä maukkaampaa! Ja joka peli on meille tällä hetkellä ku pleijaripeli, joten voitot maistuu!”

Tapanilan Erä kohtaa seuraavaksi vieraissa Nokian KrP:n 26.1, mutta 28.1 on sirkustemppuja luvassa jälleen Energia Areenalla, kun Floorball Circus -ottelussa vastaan asettuu Classic.