Eri urheilulajien suosio vedonlyönnissä

Useimmat urheilua seuraavat ovat vähintäänkin joskus elämässään lyöneet vetoa, ja monet harrastavat sitä säännöllisesti. Urheiluvedonlyönti tuokin penkkiurheiluun mukavan lisäsäväyksen, jolloin otteluiden seuraaminen on entistäkin jännittävämpää. Vedonlyönti soveltuu hyvin monenlaisiin tilanteisiin — jotkut harrastavat sitä täysin umpimähkään veikkauksia heittelemällä ja toiset puolestaan tarkkaan tilastoja tutkimalla ja todennäköisyyksiä laskemalla.

Urheilusta on lyöty vetoa kautta aikain jo antiikin Kreikasta ja muinaisesta Roomasta lähtien, mutta etenkin kuluneen kymmenen vuoden aikana kynnys sen harrastamiseen on madaltunut huomattavasti. Enää ei tarvitse käydä kioskilla täyttämässä vetolipukkeita, vaan kaikki hoituu näppärästi netissä vedonlyöntisivustolla. Vetoa voi nykyään halutessaan lyödä missä ja milloin tahansa mobiililaitteelta käsin ja jopa livenä ottelun aikana paikan päällä katsomossa.

Globaaleiden urheiluvedonlyöntimarkkinoiden arvoa on mahdotonta arvioida, mutta joidenkin laskelmien mukaan vedonlyöntimarkkinoilla liikkuu maailmanlaajuisesti jopa triljoonia euroja. Meillä Suomessa vedonlyönti käy kuumana kisojen alla etenkin jääkiekossa ja viime aikoina yhä enemmän myös jalkapallossa, mutta mitkä nousevat maailmanlaajuisesti veikatuimpien urheilulajien joukkoon?

Jalkapallo on urheilulajien ykkönen myös vedonlyöntisivustoilla

Jalkapallo on kaikkien aikojen suosituin urheilulaji maailmassa, joten ei sinänsä ole mikään ihme, että siitä lyödään myös eniten vetoa. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 70 % kaikista maailmalla asetettavista vedoista kohdistuu nimenomaan jalkapalloon. Neljän vuoden välein järjestettävät jalkapallon MM-kisat houkuttelevat ruutujen eteen satoja miljoonia silmäpareja, ja turnauksen aikana lyödäänkin vetoa enemmän kuin missään muussa urheilutapahtumassa.

Vaikka amerikkalainen jalkapallo meillä Suomessa onkin melko vähäisessä roolissa ja sitä seuraa verrattain pieni joukko, on sen asema maailmalla täysin eri sfääreissä. Kansainvälisellä mittapuulla amerikkalainen jalkapallo sijoittuukin volyymin perusteella kakkossijalle urheiluvedonlyönnissä. Legendaarinen Super Bowl on tietysti merkittävin yksittäinen tapahtuma, jossa on viime vuosina rikottu ennätyksiä kerta toisensa jälkeen vedonlyönnin suhteen.

Kolmanneksi suosituin urheilulaji vedonlyönnissä ei ole jääkiekko, vaikka niin voisi luulla. Sen sijaan vedonlyöntitilastoissa kolmannelle sijalle nousee koripallo. Laji on huippusuosittu kaikkialla maailmassa, mutta aivan erityisesti Pohjois-Amerikassa sekä esimerkiksi Kiinassa. Vedonlyöntisivustoilla NBA kuuluu vakiotarjontaan ja monet sivustot tarjoavatkin lajissa monipuolisesti erilaisia vedonlyöntikohteita ja vetotyyppejä.

Vedonlyönnissä joukkuelajit tuntuvat peittoavan yksilölajit mennen tullen, mutta yhtenä poikkeuksena voidaan pitää maailman suosituinta yksilölajia eli tennistä. Koska tenniksessä järjestetään runsaasti turnauksia eri puolilla maailmaa, tarjoaa se rutkasti mahdollisuuksia vedonlyöntiin. Jo pelkästään Kansainvälinen tennisliitto järjestää vuositasolla jopa yli 1 500 tennisturnausta, joiden aikana pelataan lähes 100 000 ottelua — vedonlyöntikohteet eivät tenniksessä siis hevillä pääse loppumaan kesken!

eUrheilu nousussa

Jalkapallon, jääkiekon ja koripallon kaltaisten perinteisten lajien rinnalle on noussut monia mielenkiintoisia vaihtoehtoja, jonka seurauksena vedonlyöntisivustoillekin on saapunut aivan uudenlaisia kohderyhmiä. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita elektronisen urheilun läpimurto — e-urheilua harrastetaan ja seurataan niin Suomessa kuin maailmalla vuosi vuodelta yhä enemmän, jonka seurauksena Counter-Striken, League of Legendsin ja Dota 2:n kaltaiset pelit on hyväksytty urheiluvedonlyöntiin lajeiksi muiden joukossa.

Elektronisella urheilulla on kuitenkin vielä pitkä matka kuljettavanaan, jotta se saisi urheilumaailmassa täydellisen hyväksynnän. Vielä tänäkin päivänä kuulee paljon soraääniä sen suhteen, että e-urheilu lasketaan vedonlyönnissä urheiluksi samaan tapaan kuin jalkapallo, pesäpallo tai jokin muu perinteisempi laji. Asenteet ovat kuitenkin muuttuneet valtavasti siitä, mitä ne olivat vielä jokin aika sitten. Loppujen lopuksi myös e-urheilussa menestymiseen pelaajilta edellytetään harjoittelulle omistautumista sekä samanlaisia pelitaitoja ja kykyjä kuin miltä tahansa urheilijalta missä tahansa lajissa. Nykyään alkaakin olla ennemminkin sääntö kuin poikkeus, että suosituilta vedonlyöntisivustoilta löytyy e-urheilulle oma osionsa.