Super Bowl LIII ensi yönä – katso ottelu ilmaiseksi ja nappaa tärpit talteen

Viaplay LogoNäe Viasatilla yksi maailman katsotuimmista urheilutapahtumista, amerikkalaisen jalkapallon NFL:n loppuottelu: Super Bowl LIII

Syyskuussa käynnistynyt NFL-kausi saadaan ensi yönä päätökseen, kun Super Bowl LIII pelataan Atlantan Mercedes-Benz Stadiumilla Georgiassa. Viime vuonna Philadelphia Eaglesista tuli 20. NFL-seura, joka on yltänyt mestaruuteen asti. Tällä kaudella hallitsevan mestarin matka katkesi jo pudotuspelien toisella kierroksella, joten tulemme saamaan uuden mestarin. Joskin kumpikin kentällä nähtävistä joukkueista on jo vähintään kertaalleen mestaruuden itselleen napannut. Kotijoukkueena otteluun lähtevän Los Angeles Ramsin palkintokaapista löytyy mestaruus kaudelta 1999 (Super Bowl XXXIV) ja vastustaja New England Patriotsilta puolestaan viisi, joista viimeisin kaudelta 2016 (Super Bowl LI). Finaaliin asti Rams on selvinnyt kolmesti ja Patriots 10 kertaa ennen illan ottelua.

Finaali käynnistyy ensi yönä noin klo 1:30 aikoihin. Super Bowl -tunnelmaan voi alkaa virittäytyä jo klo 23:30 lähtien, kun Viasatin Super Bowl -studio alkaa. Ottelun kotijoukkueena Rams sai valita ensin peliasunsa värin ja se tullaan näkemään tutussa sinikeltaisessa peliasussa kentällä. Joukkue esiintyi samassa asussa myös kauden 1999 Super Bowlissa, josta sen ainoa mestaruus on peräisin. Patriots sen sijaan luottaa valkoiseen peliasuun, joka on perinteisesti ollut mestarijoukkueiden päällä vuosien saatossa muita värejä enemmän.

Puoliaikashow’sta vastaa Maroon 5. Yhtye ei saa esiintymisestään lantin lanttia, mutta vaivanpalkaksi tarjolla on sentään huikea näkyvyys. Viime vuoden Super Bowlissa show’ta katsoi keskimäärin 106 miljoonaa ihmistä, joka on enemmän kuin itse ottelua (103,4 miljoonaa), joten mistään pikkukeikasta ei ole tälläkään kertaa kyse. Myöskään show’n ympärillä pyörivistä mainoksista ei mainostajat selviä pikkurahalla. Puolen minuutin mainoksen hinnat pyörivät 5,1 ja 5,3 miljoonan dollarin ympärillä, kuten viime vuonnakin.

Ottelun ja joukkueiden taustat tutuiksi

Suomessa Super Bowl tulee perinteisesti haastavaan kellonaikaan monille, mutta siitä huolimatta kansa joka vuosi potkii itsensä hereille ottelua varten. Amerikkalaiseen tapaan Super Bowl on kaiken urheilun ja viihteen lisäksi myös herkuttelun juhla ja suomalaistenkin pöydät täyttyvät yön pikkutunteina erilaisista herkuista. Tänä vuonna myös Wolt palvelee isoimmissa kaupungeissa aamuviiteen asti, jottei yksikään Super Bowl -katsoja joudu katselemaan ottelua nälkäisenä. Jos laji on vieraampi, kannattaa tutustua perussääntöihin hyvissä ajoin ennen aloituspotkua. Pikaoppaamme auttaa helpottamaan ottelun tapahtumien seuraamista.

Joukkueiden alkukaudet menivät hyvin erilaisissa merkeissä. Ramsin aloittaessa kautensa kahden kuukauden voittoputkella, Patriotsilla oli hankaluuksia saada voittosaldonsa positiivisen puolelle. Lopulta molemmat sijoittuivat runkosarjassa konferenssiensa kakkosiksi, Rams 13 ja Patriots 11 voitolla. Super Bowl -paikka vaati molemmilta venymistä konferenssifinaalien jatkoajoilla. Sekä Rams että Patriots voitti kolikonheiton ja pääsivät siten ensimmäiseksi yrittämään pisteiden tekoa siinä myös onnistuen. Tarkemmin joukkueiden matkaan voit tutustua alla olevista linkeistä:

Kun viimeiset viisi kuukautta on pikakelattu läpi molempien finalistien osalta, onkin aika keskittyä tulevaan otteluun. Vastakkain tulevat asettumaan kaksi äärimmäisen vaarallista hyökkäystä sekä kohtuulliset puolustukset. Patriots on huomattavasti kokeneempi menestyjä ja sen pelinrakentaja Tom Brady tietää, mitä mestaruuden voittaminen vaatii. Rams puolestaan luottaa nuoruuden voimaan, sillä pudotuspeleissä vielä kokematon Jared Goff on metsästämässä vasta ensimmäistä mestaruussormustaan. Vedonlyöntitoimistojen listoilla Patriots on pienoinen suosikki, mutta se on harvemmin auttanut mestaruuteen asti, kuten voit lyhyestä historiakatsauksestamme todeta. Otteluennakkomme sen sijaan kurkistaa tulevaisuuteen ja hajottaa ottelun alkuasetelmat atomeiksi. Uskalsimme myös heittää oman arviomme ottelun lopputuloksestakin. Toivomme, että näillä kattavilla pohjustuksilla tulet saamaan kaiken tarvittavan irti otteluun valmistautuessasi.

Viasat huolehtii kotikatsomoista

Kuten jo alkuviikosta uutisoimme, Viasat on avannut urheilukanavansa kaikkien suomalaisten iloksi koko viikonlopun ajaksi. Tämän lisäksi maksuttomassa Viafree-palvelussa on myös mahdollista seurata ottelua. Ottelun katsominen ei siis jää laitteista kiinni, kun niin TV:ssä kuin mobiilissakin on omat vaihtoehtonsa tarjolla. Ottelu selostetaan ensisijaisesti suomeksi, mutta TV:n puolella on myös mahdollisuus kuunnella ottelu englanninkielisellä selostuksella. Selostuksesta tulee vastaamaan Mika Laurila ja kommentaattorina toimii Roosters-valmentaja Mikko Koikkalainen. Finaalia edeltävä Super Bowl -ennakkostudio alkaa sunnuntain puolella klo 23:30. Studiossa nähdään Laurilan lisäksi Tomi Tiilikainen, Tuomas Tahvanainen sekä Tommy Lindgren. Käy siis rekisteröitymässä Viafreen asiakkaaksi tai viritä Viasatin TV-kanavat iskuun hyvissä ajoin ennen ottelun alkua.

Super Bowl LIII on katsottavissa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 4.2.2019 klo 1:00 alkaen Viaplay-palvelussa sekä ilmaiseksi Viasat Urheilu- ja Viasat Jääkiekko -kanavilla ja Viafree-palvelussa.

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Donald Miralle/Getty