KHL:ssä mielenkiintoisia vetomahdollisuuksia

Itäinen KHL-liiga on pyörinyt jo hyvän aikaa, ja mikä hienointa, Helsingin Jokerit keikkuu läntisessä konferenssissa viiden pelatun ottelun jälkeen kolmantena. Itse asiassa 12 pistettä on kolmanneksi eniten koko sarjassa, ja voittamalla seuraavan ottelunsa Jokereiden edellä on vain kauden puhtailla kolmen pisteen voitoilla aloittanut Pietarin SKA.

Se vedonlyönti

Allekirjoittaneella on osunut vedot liian vaihtelevasti. Olen kauden alusta humaltuessani yrittänyt osua periaatteella ”kaikista peleistä kaikki kohteet”, eikä voittava vedonlyöjä toimi niin. Vähemmän yllättäen olenkin jäänyt karvan verran tappiolle.

Alkukauden luottokohteeni on ollut Jokereiden peleihin alle 5.5 maalia (viime kierroksilla jo alle 5.0). Osumia on tullut mukavasti 4/5, kun vain kauden ensimmäinen peli päättyi maali-iloitteluun. Muita mielekkäitä pelikohteita ovat tarjonneet Pietarin SKA:n voitto (5/5, -1.5 maalin tasoituksella 4/5) sekä idän jätti Magnitogorsk (voitot 5/6, -1.5 voitot 5/6).

Akilleen kantapääni on ollut Kazan, joka on kahdella tappiolla ja muutamalla yhden maalin voitollaan torpedoinut vetolappuni. Näyttääkin siltä, että valmentaja Bilyaletdinov ei peluuta samanlaista hurlumhei-kiekkoa kuin mitä Kazan pelasi esimerkiksi viime kaudella.

Tuomarilinja on aiheuttanut omat haasteensa, kun runsaan jäähymäärän myötä kauden 70 tähänastisessa pelissä on isketty 401 maalia (5.72/ottelu). Huonot (Minsk ja Cheechoo) joukkueet ovat pystyneet muutamissa peleissä haastamaan isompiaan toimivan ylivoimansa myötä, mutta uskon tämän tilanteen tulevan tasoittumaan kauden edetessä, ja maalimäärä tullee tippumaan.

Nordicilla jälleen bracket

Ehkäpä mielenkiintoisin vetomahdollisuus KHL-kiekkoon liittyen on NordicBetillä, joka on heittänyt jälleen kerran mielenkiintoisen pelikohteen ilmoille. Viikoittain pelattavaksi tulee KHL Jackpot -”bracket”. Perusajatuksena on, että viikottain 12 pelin voittajat oikein veikannut saa osansa 50 000 euron potista. Jos voittajia on yksi, saa hän 50k, jos kaksi voittajaa, tällöin 50k/2 jne.

Se, mikä tekee tästä mielenkiintoisemman vetokohteen verrattuna perinteiseen vakioveikkaukseen, on tasapelimahdollisuuden puuttuminen. Kohteissa veikataan ottelun lopullista voittajaa, mahdolliset jatkoajat ja ’voittomaalilaukaus’-hiomiset mukaanlukien. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Pakollinen todennäköisyyslaskennan jakso

Esim. 1 (tasapeli mukana pelissä)
Jokaisessa pelissä on kolme mahdollista lopputulosta 1, x ja 2. Yhden kohteen osumisen todennäköisyys on siis 1/3. Laskennallinen todennäköisyys 12 kohteen osumiselle yhdellä rivillä lasketaan 1:3*3*3*3*3….*3 eli 1: 3^12. Tällöin todennäköisyys osumiselle on vaivaiset 1:531 441.

Esim. 2 (ML-voittajat)
Yhdessä ottelussa on vain kaksi mahdollista lopputulosta, 1 tai 2. Tällöin todennäköisyys osua on 1/2. Siispä 12 ottelun rivin laskennallinen todennäköisyys lasketaan 1:2*2*2*2….*2, eli 1: 2^12. Tällöin laskennallinen todennäköisyys osumiselle on jo inhimillisempi, 1:4096.

Onhan siinä vieläkin rivejä katettavana, mutta KHL-kiekko on siitä mukava sarja, että useimmiten selkeät ennakkosuosikit pitävät pintansa. Jos vaikkapa Jokerit, SKA ja Magnitogorsk ovat varmoina voittajina lapulla, pienenee todennäköisyys jo 1:512.  Jos taas vedät 9 varmaa 12:sta oikein, ja olet kattanut loput kolme matsia varmoilla, KACHING!

Testasin edellisellä (14.9. ja 15.9.) kierroksella 12 pelin ML-osumatarkkuutani, ja sain yllätyksiä sisältäneellä kierroksella ML-voittajat oikein 8/12 (virheet: TsSKA Moskova, Bratislava, Omsk ja Barys).

Koska NordicBetin KHL-Jackpotissa saa pelata kymmenen riviä/kierros, pystyy 12 pelistä kolme kattamaan täysin (eli iskemään lapulle voiton sekä koti- että vierasjoukkueelle). Huonolla matematiikalla laskeskelin, että tällöin olisi jäänyt yksi peli ns. sattuman varaan. Tällöin odotusarvo on jo reilusti positiivinen, kun puhutaan 10 euron maksimisijoituksesta ja potissa on 150 000 euroa.

Jackpot jo 150 000 euroa

Kahtena edellisviikkona Jackpot on onnistunut lentämään vedonlyöjien tutkan alapuolella, mutta nyt potti on kasvanut jo 150 000 euron suuruiseksi. Summa kasvaa aina 50 000 eurolla, jos 12 oikein riviä ei löydy. Huomioitavaa on myös se, että KHL-Jackpot on vain suomalaisille ja ruotsalaisille pelaajille suunnattu, joten norjalaiset ym. maalaiset kiekkoniilot eivät tule pottia varastamaan. Ja ruotsalaiset eivät kuitenkaan pelaa niin paljoa KHL:ää.

Nyt puhutaan jo ihan oikeasti kokeilemisen arvoisesta mahdollisuudesta! Rivi maksaa yhden euron, ja pystyt vetämään 10 riviä/kierros. Suosittelen pelaamaan ensin ns. varmat pois, jonka jälkeen pohdit tarkkaan, mitkä kolme peliä katat täysin. Sen jälkeen klikkailemaan excelille ylös, mitkä rivit olet jo Nordicin systeemiin iskenyt sisään, jotta pysyt kärryillä.

Faneille.comin KHL-niilon rivi kierrokselle. Pelejä, jotka katoin varmoiksi, en paljasta :)

Faneille.comin KHL-niilon rivi kierrokselle. Pelejä, jotka katoin varmoiksi, en paljasta 🙂

Miten, missä, täh?

NordicBetin Jackpotiin pääset jättämään rivisi tästä. Rivi maksaa yhden euron, ja pystyt jättämään kymmenen riviä/kierros. Kannattaa muistaa kattaa epävarmimmat kohteet varmoiksi (!), jotta saat todennäköisyydet pelaamaan puolestasi.

Peliajan loppumisesta on hivenen epävarmaa tietoa, sillä säännöissä lukee ”…sen päättymiseen 16.9. klo 13.00”, mutta sivulla juokseva kello näyttää peliajan loppumiseksi klo 15.30. Joten, suosittelen jättämään rivin sisään ennen klo 13.00, ihan vain varmuuden vuoksi.