Halfpipen maailmanmestaruudet Kiinaan ja Australiaan

Kyllä, halfpipe on laajentunut isolla kädellä! Kiinan Xue Tongcai ja Australian Scotty James ottivat MM-kultaa eikä kumpaakaan mestaria pidetä edes yllätyksenä. Lisäksi molempiin maihin mestaruudet menivät toistamiseen maiden halfpipe-historiassa.

Lumilautailun leviäminen on toki jatkunut harrastajamäärissä jo vuosia, mutta mukaan on saatu uusia maita myös kilpalautailuun. Tänäkin vuonna finaalissa oli mukana esimerkiksi etelä-korealaista, kiinalaista, slovenialaista ja espanjalaista lautailijaa. Mielenkiintoisimpana nimenä mukana oli hallitseva olympiavoittaja ja viime vuosien kärkilaskija Sveitsin Iouri Podlachikov.

FIS Freestyle Ski & Snowboard World Championships - Men's and Women's Halfpipe

Voittajan on helppo hymyillä. Keskellä tuore maailmanmestari Scotty James. Kuva: Getty

Itse kisaa voi hyvällä omallatunnolla kutsua huippu-urheiluviihteeksi. Laskijat asettivat rimaa korkeammalle toinen toisensa jälkeen, vaikka perinteinen draamankaari jäikin siltä osin tylsäksi, että voittolaskut laskettiin jo hyvissä ajoin ennen viimeisiä laskuja. Viimeisen laskukierroksen draamaattisimmaksi hetkeksi nousi Tim-Kevin Ravnjakin nousu podiumille ohi Podlachikovin.

Miesten kisassa tyyliteltiin jokaisen laskijan toimesta tuplakorkkeja ja pipen kunto mahdollisti myös valtavan ilmavia hyppyjä. Naisten puolellakin taso nousee vuosi vuodelta ja erilaiset voltit ja seiskat (720 astetta) olivat monille jo täysin hallussa. X Gamesissa on sitten odotettavissa tuplakorkkeja myös naisilta, sillä ainakin muutamat jenkkinaiset ovat niitä jo näyttäneet malliksi muillekin.

Kiinan nykyisen päävalmentaja Pekka Koskelan pesti alkoi huikeasti, sillä Yiwei Zhang otti miesten kisasta hopeaa. Koskelan ollessa Suomen päävalmentaja, huuhdottiin MM-mitaleja tusinan verran ja urakka kiinalaistenkin kanssa näyttää heti, että mieheltä löytyy melkoisen kultainen kosketus.

Ja vaikkei Suomen uuden päävalmentajan Antti Koskisen pesti ehkä MM-kisoissa alkanutkaan hyvin, niin tänään Innbruckissa käyty kutsukilpailu toi Peetu Piiroiselle kakkossijan. Air & Style -sarjaan kuuluva kutsukilpailu käytiin Innsbruckin mäkimontussa ja ”pelattiin” pudotuspelinä 1vs1. Suomesta mukana olivat Roope Tonteri ja Peetu. Ja tokihan Roope ja Peetu pääsivät toisiaan vastaan heti ensimmäisellä kierroksella ja Peetu siis jatkoon. Valitettavasti allekirjoittaneet silmät eivät tavoittaneet kyseistä kisaa, vaikka se ilmaiseksi netistä toimitettiinkin, joten kisan kulku on toistaiseksi pimeällä puolella.

Tuloksia:

MM-Halfpipe

naiset

  1. Xue Tongcai, Kiina
  2. Queralt Castellet, Espanja
  3. Clemence Grimal, Ranska

miehet

  1. Scotty James, Australia
  2. Yiwei Zhang, Kiina
  3. Tim-Kevin Ravnjak, Slovenia

Air & Style, Innsbruck

  1. Ståle Sandbech, Norja
  2. Peetu Piiroinen, Suomi
  3. Yuki Kadono, Japani