EM-suosikki Büchler antaa arvoa Nikkaselle ja Murrolle

Sveitsin Nicole Büchler on kuulunut alkukaudella naisten seiväshypyn kirkkaimpien urheilijoiden joukkoon. Faneille.com jututti kesäkuussa Suomessa kilpailutta lajin suosikkeihin EM-kisoissa lukeutuvaa hyppääjää.

Büchler on ollut Kreikan Ekaterini Stefanidin kanssa alkukauden suoritusvarmimpia eurooppalaisia seiväshyppääjiä. Sveitsiläisen parhaaksi tulokseksi on jäänyt viidessä kisassa 470 tai enemmän. Euroopan tilastossa hän on Dohan Timanttiliigan osakilpailussa syntyneellä ulkorataennätyksellään 478 toisena Stefanidin jälkeen.

– Vuoteni lähti hienosti liikkeelle jo hallikaudella, ja olen pystynyt ylläpitämään sitä virettä myös ulkona. Tähän asti kauteni on ollut todella onnistunut, tuumii talvella 480 pompannut nainen.

Büchler näkee erinomaisen vireensä tekijäksi sen, että monet asiat asettuivat kohdalleen harjoituskaudella. Hän pääsi harjoittelemaan yhdessä miehensä kanssa, joka toimii hänen valmentajanaan.

– Olen säilynyt myös terveenä, mikä on helpottanut harjoittelua, ja olen tehnyt yhteistyötä psykologin kanssa. Erilaiset seikat ovat vain muotoutuneet hyvin yhteen, hän näkee.

Kun hyppääjä on kunnossa, myös vaikeissa keleissä hyppääminen onnistuu.

– Aina on toki vaikea hypätä hankalissa olosuhteissa. Olen kuitenkin pystynyt jo tällä kaudella ylittämään 470 viileässä ja tuulisessa kelissä, joten osaan tehdä hyvät hypyt olosuhteista riippumatta.

Erilainen lähtökohta

Lauantaina hypättävässä EM-finaalissa Büchler voi olla perustasollaan lopputuloksissa todella korkealla. Tänä vuonna merkittävän loikan seiväsmaailman huipulle ottaneelle 32-vuotiaalle urheilijalle asetelma on kuitenkin uusi. Viime talven MM-hallien neljättä sijaa lukuun ottamatta, hän ei ole aiemmin hätyytellyt mitalisijoja arvokisoissa.

– Vaikka olenkin kokenut urheilija, on vaikea sanoa, että onko siitä kokemuksesta hyötyä. En ole ollut ikinä näin korkealla tasolla.

Pienen miettimisen jälkeen hän kuitenkin lisää, missä kokemuksesta on apua.

– Tiedän millaista on olla olympiakylässä, ja miten kilpailun ulkopuolella toimitaan. Uskon siitä olevan hyötyä.

Hän ei kaikesta huolimatta koe loistavan kauden tuovan ylimääräisiä paineita, vaan päinvastoin itseluottamusta korkealla tasolla kilpailemisesta.

Amsterdamin seipään loppukilpailusta nainen toivoo pystyvänsä kamppailemaan mitaleista. Päävastustajistaan hän mainitsee kreikkalaiset.

– Se tulee olemaan tiukka kamppailu, mutta uskon, että voin laittaa kampoihin muille tytöille. Kreikkalaiset ovat todella vahvoja, mutta usein nähdään myös yllättäjiä.

Yllättäjiä suomalaisista

Riossa kuvaan tulee mukaan Euroopan ulkopuolinen eliitti, joten menestymistä ajatellen paras sauma on tällä viikolla. Olympialasia ajatellen kirkkaimpia suosikkeja ovat neljän vuoden takainen olympiavoittaja Yhdysvaltain Jennifer Suhr, viime vuonna maailmanmestaruuteen ponkaissut Kuuban Yarisley Silva ja hiljattain 487 taivuttanut kotiyleisönsä lemmikki Riossa oleva Fabiana Murer.

Siitä huolimatta, että hän on selättänyt kesän kisoissa kovia nimiä, hänen tavoitteensa Rioon on lähtökohtaisesti maltillinen.

– Riossa on paljon loistavia hyppääjiä, kuten yhdysvaltalaiset ja Silva. Ensisijainen tavoitteeni on selvitä siellä finaaliin. Tässä vaiheessa on vielä aikaista miettiä mitaleita, mutta jos pääsen olympialaisissa loppukilpailuun, toivon pystyväni taistelemaan hyvistä sijoituksista myös siellä.

Büchlerilta kysyttäessä mielipidettä suomalaisista kilpakumppaneistaan Minna Nikkasesta ja Wilma Murrosta, sveitsiläisellä riittää kehuttavaa.

– He ovat todella loistavia seiväshyppääjiä. Pidän heidän molempien tekniikasta. He ovat myös todella hienoja ihmisiä sekä auttavaisia minua kohtaan. Nautin kilpailemisesta heidän kanssaan, hän ylistää.

Büchlerin aiemmin mainitsemiin mahdollisiin yllättäjiin lukeutuvat myös suomalaiset.

– Uskon Minnan sekä Wilman pystyvän hyppäämään korkealle Amsterdamissa. He ovat kovia kilpailijoita.

Seuraa yleisurheilun EM-kisoja Ylen kanavilla.

Kansikuva: All Over Press